(Jednání pokračovalo v 9.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegyně a kolegové, je 9.30, pauza tedy skončila, doufám, že stačila klubu KDU-ČSL.

Můžeme pokračovat hlasováním. Čeká nás teď hlasování o návrzích, které byly předloženy. Ještě zazvoním… Ale vidím ještě pana poslance Petra Tluchoře, který se hlásí o slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, jednak vám přeji krásné dobré ráno a jednak rozumím tomu, že sociální demokracii nezbývá nic jiného, než se snažit zdržovat a rozbíjet tuto schůzi zařazováním podobných bodů. Ale rozšiřování schváleného programu je možno pouze výjimečně a podle § 56 odst. 4 jménem dvou poslaneckých klubů - KDU-ČSL a ODS - tento postup nepřijímáme a vznášíme námitku, a tyto dva body tedy zařadit možné není. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ale o slovo se hlásí pan poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vládo, kolegyně a kolegové, vážení občané České republiky. Pan předseda Tluchoř vám opět předvedl naprostou aroganci této vládní koalice. My bychom využili tohoto času k tomu, že věcně příslušní resortní ministři podají Sněmovně příslušnou informaci, a tak jsme mohli dávno pracovat. Mohli jsme pracovat už včera, ne se půl hodiny procedurálně přetahovat o to, zda pan ministr Julínek bude vysvětlovat skutečné důvody toho, proč chce rušit v Brně úrazovou nemocnici. Připomínám, že s tímto krokem mimochodem vyjádřilo nesouhlas už čtyřicet tisíc občanů Brna a Jihomoravského kraje. Bylo by možná zajímavé slyšet od pana ministra Jehličky vysvětlení toho, co se teď děje okolo Národní knihovny v Praze. A je to plně legitimní požadavek pana poslance Jandáka jako jednoho z opozičních poslanců, abychom takovou informaci jako poslanecký sbor získali.

Já myslím, že je signifikantní, že veto na tyto body daly právě kluby ODS a KDU-ČSL. Je to jasný vzkaz české veřejnosti, je to jasný vzkaz občanům České republiky: Trhněte si nohou, prostřednictvím opozičních poslanců nemáte nárok vůbec na nic! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se ještě hlásí pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dovolte mi ještě jedno slovo pro pana předsedu Haška prostřednictvím pana místopředsedy Sněmovny. K těmto otázkám na ministry jsou samozřejmě jasně určeny interpelace a pevně věřím, že jich zítra využijete.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď mám tady několik přihlášených. Jako prvního jsem viděl pana poslance Haška, dále paní poslankyni Šojdrovou a pana místopředsedu Filipa, těžko se mi to pořádá. Slovo má pan poslance Michal Hašek, prosím.

 

Poslanec Michal Hašek: Pane místopředsedo, vaším prostřednictvím panu kolegovi předsedovi Tluchořovi.

Pane Tluchoři, prostřednictvím předsedajícího: Tak ať tady všichni vaši ministři jsou na interpelacích. Běžně se tady setkáváme s tím, že tady sice je pan premiér, ale místo ministrů tady máme pouze přečtené omluvy. A navíc chci připomenout, že interpelace mají přesně daný procedurální průběh z hlediska jednacího řádu. Do debaty se nemůže zapojit nikdo jiný než konkrétní poslanec, který vznese otázku na konkrétního člena vlády nebo premiéra. A já si myslím že témata, která jsem nastínil, jsou obecnější povahy a jistě by o nich rádo diskutovalo více poslanců Poslanecké sněmovny než jenom jeden, který interpeluje člena vlády.

Takže - jestliže nás odkazujete na interpelace, dobře, ale v tom případě prosíme, aby tady všichni dotčení ministři skutečně v době interpelací byli, neúčastnili se jiných akcí a nejezdili, tak jako třeba v minulosti pan premiér, na golfové turnaje! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím nyní paní poslankyni Michaelu Šojdrovou a pak vystoupí pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Chtěla bych ujistit pana předsedu klubu sociální demokracie, stejně tak jako občany, kteří se zajímají o témata, o kterých mluvil, že my se budeme snažit tyto body zařadit na jednání výboru. Je tam velmi dobrý prostor pro to, aby se jednalo o detailech, které se těchto bodů týkají, konkrétně Národní knihovna. Pan předseda klubu ví, že tady není možné předkládat plány, předkládat materiály, které potřebujeme k tomu, abychom mohli o těchto věcech zasvěceně jednat.

Pane předsedo, jestli vy víte všechny podrobnosti, o kterých jste teď chtěl hovořit, myslím si, že je to jenom hra. Já se budu snažit, abychom toto projednali na výboru, a potom můžeme samozřejmě tyto věci projednat i v Poslanecké sněmovně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych dal prostor panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, pane premiére, paní a pánové. Víte, já bych nevystupoval, ale mně připadá odůvodnění čím dál tím trapnější. Vrchol trapnosti jsme slyšeli ve vystoupení paní předsedkyně klubu KDU-ČSL.

Prosím vás, nemůžeme přeci přijmout my, kteří alespoň trochu žijeme tím, co se tady v Poslanecké sněmovně děje, vnímáme jednotlivé kroky jednotlivých lidí, abychom takovému odůvodnění uvěřili. Proč má pan ministr zdravotnictví Julínek jít na veřejné projednání petice ohledně Úrazové nemocnice v Brně? No protože nepřišel na příslušný výbor. To je přeci ten důvod. Protože jinak bych samozřejmě mohl s paní kolegyní Šojdrovou běžně souhlasit. Ale tohle se vážně stalo.

A jestli si myslíte, že - ano, podle zákona o jednacím řádu samozřejmě mohou dva poslanecké kluby zablokovat přijetí nového bodu. Ale mohl někdo včera tušit, že dostane Česká republika takový zahraničněpolitický výprask? No to asi těžko! (Potlesk poslanců KSČM.) A když to navrhujeme, tak proč o tom nechcete vážně říci, jak to bylo? Je to tím, že… Dovolte mi použít netradiční nebo nestandardní slova. Je to tím, že prostě nemáme vlastní zahraniční politiku - a teď to není kritika ministra zahraničních věcí, ale je to kritika celé vlády - protože se podřizujeme v zahraniční politice ne Evropské unii, jejímž jsme členem, ale Spojeným státům americkým, a proto nás ostatní země vyšachovaly z Rady bezpečnosti? Tak si to přiznejme, vždyť to tak prostě je. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ještě poslanec David Rath. (Hlasy z lavic ODS: Není rozprava.)

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové…(Opět hlasy z lavic ODS: Není rozprava v této chvíli.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se panu poslanci Rathovi, byla to moje chyba, když jsem mu dal slovo. V této chvíli není rozprava a nemůže tedy probíhat.

Ptám se, jestli ještě někdo z těch, kteří mohou vystoupit, se hlásí. Hlásí se pan poslanec Michal Hašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Já už jen poslední vzkaz, zejména na margo vystoupení paní kolegyně Šojdrové. Já používám toto heslo ve Sněmovně dosti často a zopakuji je i dnes: Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody. Paní předsedkyně, děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že můžeme ukončit debatu k programu. Pochopil jsem, že veto bylo vzneseno na všechny tři body. Dívám se na pana poslance Tluchoře. Týkalo se veto všech tří bodů? (Souhlas.) Pochopil jsem to správně. To by tedy znamenalo, že je tady ještě návrh pana poslance Vidíma, ten by byl jediný hlasovatelný. Vyložil jsem si to takhle správně? (Souhlas.)

Je tu tedy jediný návrh, o kterém bychom mohli hlasovat. Byl to návrh pana poslance Vidíma, který se týkal bodu 61, a šlo o to, zařadit ho tento pátek po pevně zařazených bodech. To je hlasování, které si můžeme dovolit. Ještě jednou zazvoním. (Děje se.) Všichni, kdo chtějí hlasovat jsou, doufám, na svých místech.

 

Hlasujeme tedy o návrhu pana poslance Vidíma zařadit bod 61 v pátek po pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto zařazení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 48, přítomno 188, pro hlasovalo 95, proti 40. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP