(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Prostě takovýto typ koordinace zahraniční politiky, který vlastně ovlivňuje to, co sama tato vláda nazvala nakonec svou prioritou, je těžko pochopitelný.

Takže já si myslím, že tato Sněmovna, pokud svou roli myslí vážně, tak se musí bavit o koncepci české zahraniční politiky, příčinách neúspěchu zahraniční politiky v poslední době a musí se o tom bavit také proto, že nás čeká předsednictví v Evropské unii, a já se obávám, že podobný přístup a podobný způsob by mohl vést k dalšímu fatálnímu nezdaru. Situace je vážná a já vás prosím, abyste projednávání tohoto bodu podpořili. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Lubomíru Zaorálkovi. Nyní řádně přihlášený poslanec Jan Vidím. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedající. Paní a pánové, určitě výrazně méně výbušný návrh. Dovolím si Sněmovně navrhnout, abychom bod 61, což je vládní návrh na vyslovení souhlasu Parlamentu České republiky s návrhem na ukončení platnosti Memoranda o porozumění o účasti v Západoevropské organizaci pro vyzbrojování a zásadách její činnosti, přeložili na pátek po obědě po pevně zařazených bodech. Děkuji pěkně - bod 61.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Bod 61 na pátek po pevně zařazených bodech. Takže to byl pan poslanec Vidím a nyní bych požádal pana poslance Haška, který má další návrh na změnu programu.

 

Poslanec Michal Hašek: Dobré ráno. Já zase na rozdíl od kolegy Vidíma budu mít výbušnější návrh, kolegyně a kolegové. Opakovaně navrhuji Poslanecké sněmovně, a odůvodňoval jsem včera věcně, proč si myslím, že ta tematika patří na půdu Poslanecké sněmovny, zařazení nového bodu, informace ministra zdravotnictví o záměrech se zdravotnickými zařízeními zřizovanými státem ve městech Brno, Praha a Ostrava. Navrhuji v případě schválení zařadit do bloku zpráv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se hlásí pan poslanec Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dobrý den, dámy a pánové, já bych prosil zařadit velmi něžný bod "situace okolo Národní knihovny", aby nám dal pan ministr kultury. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je na pana ministra kultury. Ale prosím vás, pane poslanče, pravděpodobně do bloku zpráv, nebo kam to zařadit?

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Kam myslíte, jste zkušenější, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, takže to dáme také do bloku zpráv.

Dobrá, tak to je asi všechno. Ptám se, jestli ještě někdo nemá nějaký návrh. Pokud ne, tak zagonguji a budeme hlasovat. Ještě paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já se velmi omlouvám, pane místopředsedo, chtěla bych požádat o přestávku na poradu klubu KDU-ČSL v délce 15 minut před hlasováním o změnách bodů pořadu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Takže uděláme pauzu. Vyhlašuji přestávku do 9.30 hodin. Pokud to stačí, 14 minut. V 9.30 budeme pokračovat, o půl desáté.

 

(Jednání přerušeno v 9.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP