Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
17. října 2007 v 9.06 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, přeji vám dobré ráno a zahajuji druhý jednací den 22. schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, přihlaste se.

Rovnou vám sdělím, že náhradní kartu číslo 2 má poslanec Vanoušek, náhradní kartu číslo 13 paní poslankyně Halíková a pan poslanec Jaromír Tejc má náhradní kartu číslo 12.

Teď si prosím ujasníme neúčast poslanců na dnešním zasedání. Mám tady nějaké omluvy. Pan poslanec David Kafka má osobní důvody, odpoledne nebude přítomen.

Členové vlády jsou také omluveni. Pan ministr Aleš Řebíček od 16 do 19 hodin a paní ministryně Džamila Stehlíková se účastní na konferenci k Evropskému roku rovných příležitostí. To jsou všechny omluvy, které tu mám.

Paní poslankyně Šojdrová má náhradní kartu číslo 11.

Dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazenými body. Jenom to zrekapituluji. V pořadí první bod 57, to je tisk 226.

Pan poslanec Hamáček má náhradní kartu číslo 14.

Takže budeme projednávat nejdřív bod číslo 57, to je tisk 226, pak bod 58, to je tisk 235, a bod 1, což je rozpočet na rok 2008. Takže třetím bodem našeho pevného programu je návrh rozpočtu. A pak to máme schváleno.

A teď mám tady už přihlášeného pana poslance Vidíma se změnou pořadu schůze a ještě předtím jsem se přihlásil sám, takže poprosím pana…

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, s přihláškou ke změně našeho programu se přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Udělím mu slovo. Po něm řádně přihlášený poslanec Jan Vidím.

Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré ráno, kolegové, ještě jednou. Chtěl bych vás požádat o zařazení nového bodu na schůzi Sněmovny. Chtěl bych požádat premiéra vlády České republiky Mirka Topolánka, aby nám podal informaci k průběhu hlasování ve Valném shromáždění Organizace spojených národů, v němž Česká republika neuspěla v kandidatuře na místo nestálého člena Rady bezpečnosti. Navrhuji zařadit tento bod po projednání státního rozpočtu dnes, protože vím, že pan premiér tady zítra není. Takže navrhuji učinit dnes, kdy je záležitost čerstvá.

Rád bych to stručně zdůvodnil. Tato věc byla opakovaně vyhlášena za prioritu české zahraniční politiky. Já bych rád připomněl, že Česká republika byla ještě donedávna pokládána za silného favorita. Je to v této chvíli souvislost, ve které se naše země objevuje ve všech světových médiích, rozhodně nejvýraznější naše prezentace, která se v současné době ve světě děje. Myslím si, že je to jednoznačně výrazný neúspěch České republiky. Ale já bych o tom rád mluvil také proto, protože si myslím, že je načase mluvit v této Sněmovně o koncepci české zahraniční politiky, protože toto není první neúspěch, který jsme utrpěli. Já bych vám rád připomněl, že v současné době Česká republika je poslední zemí v čerpání evropských fondů. My jsme dnes svědky toho, že dochází ke zhoršení vztahů s našimi nejbližšími sousedy. Také bych rád analyzoval, jak asi v této věci hlasovali. A já se domnívám, že naši kandidaturu ovlivnil i způsob, jak Česká republika komunikuje otázku radaru, který má být umístěn v České republice, radaru Spojených států amerických. Myslím, že to všechno jsou věci, které ovlivňují naše chování a i naše podobné nominace na světové scéně.

Blíží se předsednictví České republiky, a já když jsem viděl, jakým způsobem se připravuje to hlasování, které proběhlo včera v OSN, tak si dovolím říci, že mě řada věcí znepokojila. Mě znepokojily výroky premiéra, který mluvil o tom, že naší prioritou v průběhu práce v Radě bezpečnosti bude například otázka Západní Sahary a Haiti. To jsem nepochopil. Byl bych rád, kdyby pan premiér třeba tyto výroky vysvětlil. A zároveň bych rád, kdybychom se bavili také o způsobu, jak je koordinovaná česká zahraniční politika, protože v celé řadě úvah o tom, proč Česká republika neuspěla, se dnes objevuje, že důvodem je také vystoupení prezidenta České republiky Václava Klause před několika dny, týdny na Valném shromáždění OSN, protože máme informace, že celá řada tichomořských států a států Latinské Ameriky byla poměrně znepokojená vystoupeními vrcholného představitele České republiky na téma, které se jich týká a které v nich vyvolává obavy do budoucna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP