(17.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Prosím o případné přihlášení se z místa. Nikdo se nehlásí. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Slovo má paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, ve druhém čtení návrhu zákona pod číslem tisku 227 předkládám pozměňovací návrh, který jste obdrželi na lavice. V úvodu bych chtěla zdůvodnit, proč ho předkládám až nyní. Bohužel v době zasedání školského výboru jsem byla s delegací Rady Evropy ve Štrasburku a nemohla jsem se tedy jednání výboru zúčastnit. Proto předkládám tento pozměňovací návrh zde na plénu. Není tak dlouhý, ale považuji ho za velmi důležitý. Proto mi dovolte, abych vysvětlila obsah svého pozměňovacího návrhu.

Původní návrh předkladatelů zákona ruší přijímací řízení mezi nižším a vyšším stupněm víceletého gymnázia, a to včetně těch odstavců 2 a 3, které se týkají dalších nezbytných podmínek pro postup žáků do vyššího stupně víceletého gymnázia. Ostatně k nevhodnosti zrušení těchto ustanovení se velmi správně vyjádřila také vláda, která doporučuje tyto odstavce nerušit.

Návrh, který předkládám, vychází vstříc studentům víceletých gymnázií a do značné míry také respektuje záměr předkladatele tisku 222 (?). Tento návrh, tedy návrh, který vám předkládám, předpokládá, že k přijímacímu řízení půjdou všichni absolventi nižšího stupně víceletého gymnázia, ale nebudou podávat přihlášku. Pokud splní požadavky dané ředitelem školy v přijímacím řízení, bude jim vydáno rozhodnutí o přijetí do vyššího stupně víceletého gymnázia. Upravuje se také termín tohoto přijímacího řízení, a to tak, aby rozhodnutí ředitele bylo odesláno nejpozději do 15. února. Jde tedy o stejný časový režim, který platí pro obory s talentovou zkouškou. Víceletá gymnázia svojí výběrovostí do této kategorie oborů přirozeně patří.

Touto úpravou byl tedy naplněn požadavek, který považuji za oprávněný. Za prvé - odstranit zbytečnou administrativu, a to jak pro žáky, tak také pro ředitele školy, který by musel organizovat přijímací řízení, jak odpovídá školskému zákonu a správnímu řízení. Dále by se upravil termín, který dosud koliduje s termínem přijímacího řízení na ostatní čtyřleté obory středních škol.

Chtěla bych zdůraznit, že považuji za důležité, aby přijímací řízení jako určitý rozhodovací moment pro žáky, kteří absolvují nižší stupeň víceletých gymnázií, bylo zachováno v tom smyslu, že to pro ně znamená určitou motivaci. Žáci, kteří jsou přijímáni do prvních ročníků víceletých gymnázií - ať už po páté nebo sedmé třídě - mají před sebou poměrně dlouhý cyklus studia předtím, než je čeká další hodnocení, a to maturitní zkouška. Je zřejmé, a musím říci, že ředitelé těchto víceletých gymnázií mi potvrzují, že vzdálenost tohoto hodnocení nese určitá rizika pro řekněme určitou část studentů, pro které je horizont osmi šesti let dost vzdálený, a období přijímacího řízení, které by v polovině nebo pro některé studenty po dvou letech znamenalo opět určitou povinnost se zastavit a předložit výsledky, jestli budou, nebo nebudou pokračovat v dalším studiu, by znamenalo určitou motivaci ke zvýšení jejich studijního úsilí. O nic jiného v tomto případě nepůjde, než motivovat studenty, aby si byli vědomi, že jsou na výběrové škole a že jsou od nich vyžadovány určité výsledky.

Kolegyně a kolegové, doporučuji, abyste promysleli tento pozměňovací návrh. Budu velmi ráda, když ho podpoříte při závěrečném hlasování ve třetím čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Michaele Šojdrové. Táži se, zda ještě někdo má pozměňovací návrh, který chce uplatnit v rámci druhého čtení v podrobné rozpravě. Není tomu tak. Končím také podrobnou rozpravu.

Tím jsme se vyrovnali i s tímto zařazeným bodem, se sněmovním tiskem 227. Končím toto druhé čtení. Děkuji zástupci navrhovatelů a také panu zpravodaji.

 

Vážené paní kolegyně a kolegové, dovolte mi technickou poznámku. Je před námi poslední druhé čtení, kterému se můžeme dnes podle toho, jak jsme si schválili program dnes odpoledne, věnovat. Za chvíli toto druhé čtení zahájím, jen chci upozornit zástupce jednotlivých klubů, co bude následovat.

Budou následovat tisky a zákony v prvém čtení. Budou to body 21, 24, 25, 26, 27, 28, 29. Stihneme-li je všechny, nevím, ale v tomto pořadí. Říkám to proto, aby se mohli připravit zpravodajové i navrhovatelé.

 

Nyní zahajuji další bod našeho programu. Je to

 

16.
Návrh poslanců Michala Haška, Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha,
Lubomíra Zaorálka a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 242/ - druhé čtení

 

Za navrhovatele tento návrh uvede pan poslanec Michal Hašek. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, připomenu, že poměrně nedávno, před necelým měsícem, jsme v prvém čtení propustili novelu zákona o účetnictví, která svým dosahem je poměrně důležitá. Ovlivňuje totiž budoucí život spolkového sektoru, a to v tom smyslu, že v případě nepřijetí třeba i modifikované podoby 1. lednem příštího roku vznikne automatická povinnost zavedení a dalšího vedení podvojného účetnictví všem subjektům neziskového sektoru v České republice.

Chci říci, že jsme zde trpělivě vyslechli v prvém čtení řadu připomínek a argumentů a byli jsme připraveni část z nich akceptovat také při jednání rozpočtového výboru, kterého jsem se za předkladatele zúčastnil. Byl předložen kompromisní návrh kolegy Bohuslava Sobotky, který bohužel v hlasování nedostal dostatečnou podporu členů rozpočtového výboru. Přesto věřím, že ve druhém čtení dnes padnou návrhy, které by mohly vést k nějakému kompromisu, protože na tom, jestli spolky všech typů - od spolků, jako jsou myslivci, hasiči, chovatelé, zahrádkáři, nejrůznější sportovní oddíly a spolky - vedou jednoduché, či podvojné účetnictví, neshledávám, dámy a pánové, skutečně nic politického.

Takže s radostí přijmu jakékoliv pozměňovací návrhy ve druhém čtení, které by mohly vést k podpoře tohoto návrhu, a těším se na rozpravu ve druhém čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Michalu Haškovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Ten předložil zprávu o projednání. Tato zpráva nám byla rozdána jako sněmovní tisk 242/Z. Prosím tedy o slovo zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Petra Červenku.

 

Poslanec Petr Červenka: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, jak bylo uloženo Sněmovnou v prvním čtení, rozpočtový výbor projednal na své 18. schůzi dne 10. října návrh poslanců Michala Haška, Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha, Lubomíra Zaorálka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. Po úvodním slově zástupce předkladatelů kolegy Haška, zpravodajské zprávě poslance Petra Červenky rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu po projednání návrhu Michala Haška, Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha, Lubomíra Zaorálka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, tisk 242, po rozpravě nepřijal usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP