(17.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji rozpravu podrobnou. Ani do této podrobné rozpravy nemám žádnou přihlášku, tedy vás žádám o případné přihlášení se z vaší lavice. Žádnou přihlášku do podrobné rozpravy neregistruji. Končím také podrobnou rozpravu.

Tím jsme se vyrovnali s tímto bodem našeho schváleného programu schůze. Je to sněmovní tisk 147, jehož druhé čtení právě skončilo. Děkuji panu zpravodaji, děkuji také panu navrhovateli.

 

Dále se budeme věnovat sněmovnímu tisku 188, jde o

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb.,
o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 188/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády poprosím, aby tento návrh zákona uvedl místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, kterého zde nevidím. Poprosím předsedu poslaneckého klubu ODS, aby oznámil panu ministrovi, že projednáváme tento bod.

Pokud je mě slyšet do kuloárů - protože před malou chvílí zde pan místopředseda vlády Nečas byl, tak se domnívám, že je v blízkosti jednacího sálu. Prosím, aby věnoval pozornost mé výzvě a přišel uvést vládní návrh zákona o zaměstnanosti, který máme právě na programu.

(Ministr přichází.)

Upozorňuji znovu, že se jedná o sněmovní tisk 188. Jde o druhé čtení. Slovo má místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, jménem vlády vám v rámci druhého čtení předkládám návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti.

Účelem předkládané novely zákona o zaměstnanosti je ochrana českého trhu práce. V jejím rámci se navrhuje novelizovat § 103 zákona o zaměstnanosti, který upravuje možnost přijetí národních opatření v případě ohrožení českého trhu práce. Dosavadní právní úprava, jejíž legislativní proces byl zahájen před vstupem České republiky do Evropské unie, je použitelná jen pro uplatnění přechodných období pro volný pohyb osob, jak to vyplývá z Aktu o přistoupení České republiky k Evropské unii. Předložený návrh zákona již umožňuje vládě České republiky, aby v souladu s mezinárodními úmluvami, smlouvami a právem Evropských společenství přijala v případě nepříznivého vývoje na trhu práce reciproční nebo ochranná opatření a zcela nebo částečně pozastavila uplatňování předpisů Evropských společenství, které se týkají volného přístupu na trh práce, vůči všem stávajícím i budoucím členským státům Evropské unie.

Návrh zákona projednal dne 23. května letošního roku výbor pro sociální politiku, který doporučil s návrhem zákona souhlasit.

Chci jenom připomenout, dámy a pánové, že z věcného hlediska se jedná pouze o doplnění stávajícího stavu. Čili jedná se o zachování stávající podoby zákona o zaměstnanosti, zákona č. 435/2004 Sb. Pouze to ustanovení je zobecněno, protože původní dikce tohoto zákona se vztahovala pouze - když to řeknu velmi zjednodušeně - k rozsahu Evropské unie, který byl a vstupoval v platnost k 1. květnu roku 2004. Jinými slovy, podle dosavadního znění zákona o zaměstnanosti nelze tyto pojistné mechanismy použít pro případ dalšího rozšiřování Evropské unie a ustanovení, které je navrhováno, je pouze rozšířeným zobecňujícím ustanovením, které umožňuje mít tyto pojistky v případě jakéhokoliv budoucího rozšíření Evropské unie.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a chci vás požádat o podporu tohoto návrhu a o postoupení tohoto tisku do třetího čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi vlády.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 188/1 a slovo patří nyní zpravodajce výboru pro sociální politiku paní poslankyni Vladimíře Lesenské.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji. Dobrý den, vážené kolegyně a kolegové.

Usnesení č. 45 z 11. schůze konané dne 17. května 2007, na které se sešel výbor pro sociální politiku k projednání vládního návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 188.

Výbor pro sociální politiku po úvodním slově státního tajemníka, náměstka ministra Petra Šimerky, zpravodajské zprávě poslankyně Vladimíry Lesenské a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, neboli tisk 188.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Proto se ptám jako v předchozích bodech kolegyň a kolegů, zda se chtějí do obecné rozpravy přihlásit. Ale žádnou takovou přihlášku neregistruji, proto obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou a do ní se hlásí paní poslankyně Vladimír Lesenská.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Já bych si dovolila v podrobné rozpravě vám předložit pozměňovací návrh k návrhu zákona, a to k části třetí - zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

V § 78 se odst. 2 mění takto: "(2) Příspěvek náleží zaměstnavateli měsíčně ve výši skutečně vynaložených mzdových nákladů na zaměstnance, který je osobou se zdravotním postižením, včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění, které zaměstnavatel za sebe odvedl z vyměřovacího základu tohoto zaměstnance, nejvýše však ve výši základní sazby minimální mzdy stanovené pro dané období."

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolila bych si důvodovou zprávu teď momentálně tady nečíst, abych vás nezdržovala. Bude vám dodatečně rozdaná do lavic. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni a ptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Žádnou takovou přihlášku neregistruji, proto podrobnou rozpravu končím.

Tím končí také druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, který nese sněmovní tisk 188. Děkuji jak panu místopředsedovi vlády, tak také paní zpravodajce Vladimíře Lesenské. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu dalšího. Tímto dalším bodem je

 

13.
Návrh poslanců Zdeňka Jičínského, Jiřího Paroubka, Michala Haška,
Bohuslava Sobotky a dalších na vydání ústavního zákona o celostátním
referendu a o změně ústavního zákona České národní rady č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 192/ - druhé čtení

 

Návrh za navrhovatele uvede pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, mluvím tu znovu k návrhu obecného zákona o referendu. Je to záležitost, o které se ve Sněmovně už v předchozích volebních obdobích několikrát hovořilo, protože už tu byla předložena celá řada návrhů ústavního zákona, který by měl doplnit to, co ústava předpokládá, ale zřejmě i z časových důvodů, když byla ústava připravována, se to nestalo přímo organickou součástí ústavy, ale je to tam obsaženo jako ústavní direktiva, že ústavní zákon může stanovit, že lid vykonává státní moc přímo. Na základě zkušeností, které jsme, já i další moji kolegové, kteří jsou uvedeni jako spolunavrhovatelé, učinili z předchozích projednávání návrhů ústavního zákona o této věci, jsme předložili nový návrh ústavního zákona, který by měl tuto ústavní mezeru vyplnit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP