(15.20 hodin)
(pokračuje Vlček)

Nyní budeme znovu hlasovat o návrhu pana poslance Haška, a to je zařadit nový bod Informace ministra zdravotnictví o záměrech se zdravotními zařízeními zřizovanými státem ve městě Brně, hlavním městě Praze a městě Ostravě.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 26 z přítomných 182 poslankyň a poslanců pro návrh 97, proti 65.

 

Chvíli počkám, protože dochází ke kontrole hlasovacích listin.

Ptám se, jestli dojde ke zpochybnění hlasování nebo k námitce. Přihlášku nevidím, zpochybnění nevidím, vyhlásím tedy… O slovo se přihlásil pan ministr Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane předsedo, já poprvé v životě zpochybňuji hlasování, protože jsem dobře nevěděl, o čem jsem hlasoval. (Bouchání do lavic, údiv, smích a potlesk v řadách ČSSD a KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu sociální demokracie. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Dámy a pánové, demokracie spočívá mj. v tom, že v duchu fair play musí někdo umět také prohrát. A bylo evidentní, že v tomto hlasování zkrátka většina klubu zelených hlasovala pro tento návrh. Poté, co byla zveřejněna sjetina a byl vyhlášen výsledek hlasování, jsme tady bohužel byli svědky docela nechutné přestřelky mezi koaličními představiteli přímo tady u první lavice, ve které přesvědčovali poslanci jedné koaliční strany svoje kolegy o tom…

Pane předsedo, já prosím, abyste kolegu Vidíma vedl k pořádku. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, prosím vás, prostřednictvím mě bychom měli sdělovat názory, takže bych rád, abyste mi to sdělil, a já to sdělím pak panu poslanci a předsedovi klubu sociální demokracie. (Oživení v sále.) Ale to neznamená, že jsme se začali bavit. Já poprosím, aby byl ve sněmovně klid, nebo vyhlásím přestávku, abychom se mohli uklidnit. Pane předsedo, zkuste pokračovat. Uvidíme, když tak vyhlásíme přestávku. Zkuste to!

 

Poslanec Michal Hašek: Pane předsedo, já to dopovím a pak je řízení zcela vaší záležitostí. Děkuji.

Je tedy zcela věcí zelených, jak se k celé záležitosti postaví a zda jejich poslanci chtějí podpořit tento návrh, či nikoliv. Já bych jen velmi prosil, aby v situaci, kdy dojde k takovémuto výsledku hlasování, který není těsný, není to o jeden hlas, aby nedocházelo k takto dramatickým změnám názorů a zjištění, že se vlastně někdo spletl. Já myslím, že ze závěrečného výsledku hlasování, ať už ho budeme opakovat jak dlouho budeme chtít, si pak každý občan v Brně, Praze i Ostravě udělá jasný obrázek, jak zákonodárci jednotlivých politických stran hlasovali v této věci. To myslím, že je korektní. Ta informace je veřejná a ať každý občan vidí, jak jeho poslanec prosazuje právo na informace o tom, co zamýšlí pan ministr Julínek a jeho tým se státními zdravotnickými zařízeními. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. O slovo se přihlásil pan ministr Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, je mi to velmi líto, ale nemohu garantovat, že to opravdu byl jenom jeden jediný hlas. I já jsem na seznamu těch, kde monitor hlasování vykazuje jiný výsledek, než byl můj úmysl. Přiznám se, že nejsem stoprocentně připraven přísahat, že jsem si jist, zda to byla technická chyba hlasovacího zařízení, nebo fakt, že v tu chvíli jsem byl obluzován poslankyní Bayerovou. (Pobavení a potlesk.) V každém případě však byl úmysl zákonodárce hlasovat proti návrhu. A protože si nejsem jist, co bylo příčinou opačného výsledku na hlasovací listině, prosím o pochopení, že zpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní se o slovo ještě přihlásil pan předseda poslaneckého klubu KSČM, pan poslanec Kováčik. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já se chci zastat paní poslankyně Bayerové. My samozřejmě budeme na klubu řešit její činnost v tomto směru (smích), ale doufám, že má přece jenom lepší vkus. Děkuji. (Bouřlivý smích a potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Nyní tedy budeme hlasovat o námitce, kterou přednesl jednak pan ministr Bursík a jednak pan ministr Kalousek.

Zahajuji hlasování. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 27 z přítomných 181 poslankyň a poslanců pro návrh 104, proti 16. Konstatuji, že jsme s námitkou vyslovili souhlas.

 

A nyní tedy budeme znovu hlasovat o návrhu pana poslance Haška. Předtím vás odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, aby tedy hlasovací zařízení bylo znovu uvedeno v pohotovost.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Haška, je jím zařazení nového bodu Informace ministra zdravotnictví o záměrech se zdravotními zařízeními zřizovanými státem ve městě Brně, hlavním městě Praze a ve městě Ostravě.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 28 z přítomných 180 poslankyň a poslanců pro návrh 88, proti 69. Chvíli počkám, protože dochází ke kontrole hlasovacích sjetin.

 

O slovo se přihlásil pan poslanec Aubrecht. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem pro, a na sjetině je křížek.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Byla vznesena námitka. Zahajuji hlasování. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 29 z přítomných 183 poslankyň a poslanců, pro návrh 146, proti 2. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP