(16.00 hodin)

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Nečekal jsem ani tak upřímnou odpověď. Já myslím, že je jasné, a myslím, že je to jasné i všem občanům, že kážete vodu a pijete víno. Stejně tak jako když pan ministr říká, že Ministerstvo vnitra je firma s velkým obratem. Pan ministr by si měl uvědomit, že má sice mnoho zaměstnanců, ale není placen díky svým ziskům, ale je placen z daní všech občanů tohoto státu. Je placen z daní, které má užívat ve prospěch jich, nikoliv prezentovat se před svými kamarády a kolegy, jakou má hezkou kancelář. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Musím říct, že Ivan Langer za poslední rok dokázal ministerstvo stabilizovat víc, jak vy jste ho dokázali rozvrátit za osm let! (Projevy nesouhlasu v řadách ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla zřejmě poslední replika pana premiéra v dnešních interpelacích, protože je 16 hodin, takže končím interpelace na předsedu vlády a zahájíme interpelace na ministry.

Tady mám vylosované pořadí, ve kterém si první interpelaci vylosoval pan poslanec Stanislav Křeček, který interpeluje ministra Jiřího Pospíšila ve věci ekonomické situace soudů. Dívám se, dívám - je tady pan ministr, takže můžeme začít. Prosím, pane poslanče, máte slovo jako první. Pak se připraví pan poslanec Antonín Seďa, pokud bude interpelovat paní poslankyni Parkanovou, protože ta není přítomna.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, před několika dny vyšla v novinách znepokojující informace vyplývající z toho, že představitelé krajských soudů se obrátili na Ministerstvo spravedlnosti s varováním, že jim jaksi docházejí peníze na činnost soudů, že nebudou mít nejen na výplatu obligatorních dávek pro znalce, advokáty atd., co ministerstvo platí, ale dokonce ani pro zajištění soudu, jako je topení, elektřina apod. Já se domnívám, že takováto informace je velmi znepokojující. Samozřejmě situace u soudů, resp. vztahu soudů k veřejnosti, není jednoduchá. Občané si stěžují na činnost soudů, nejsou spokojeni se stavem našeho soudnictví, a jestliže předsedové krajských soudů takto interpretují svoji situaci, tak se domnívám, že jenom se jim dává do ruky zbraň pro to, aby mohli neúspěšnou činnost soudů nebo délku řízení svádět na stav, který v justici, pokud jde o ekonomické zajištění soudů, existuje.

Já se vás proto ptám, jak situace ve skutečnosti vypadá, jak je možné, že předsedové krajských soudů vystoupí s takovýmto prohlášením, zda je na něm něco pravdivého nebo jak bude ministerstvo tuto situaci v nejbližších měsících řešit. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme interpelaci pana poslance Křečka a teď požádám pana ministra Pospíšila, aby na ni odpověděl.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se pokusím panu poslanci velmi stručně odpovědět.

Chci nejprve konstatovat, že mediálně razantně vystoupil pouze předseda Městského soudu v Praze a ostatní oslovení předsedové krajských soudů se k této mediální výzvě odmítli připojit. Tím chci pouze konstatovat, že situace na soudech, co se týče provozních nákladů, v žádném případě není krizová tak, jak to prezentoval předseda Městského soudu v Praze. To, že peníze, které na počátku roku byly určeny na provozní výdaje, nebyly a nejsou dostatečné na celý rok, toto je od počátku známo a děje se tak každý rok, a to z toho důvodu, že teprve v průběhu roku se ukáže, jaké konkrétní náklady bude třeba vydat na advokáty, znalce, elektřinu, nájmy a jiné provozní výdaje, které samozřejmě se teprve v průběhu roku upřesňují.

Od počátku roku víme, že bude třeba na provoz soudů do konce tohoto roku doplnit rozpočet cca o 250 mil. korun. Je to skutečnost, kterou Ministerstvo spravedlnosti ví, pracuje na tom, a ptá-li se pan poslanec na to, jak je tato situace zajištěna, pak chci konstatovat, že již v tuto chvíli je na provoz soudů, na mandatorní výdaje uvolněno dalších 180 mil. korun, které v nejbližších dnech budou na soudy rozdistribuovány, a dále počítáme s tím, že by vláda měla uvolnit ještě další částku.

Jinými slovy, já chci pana poslance uklidnit a konstatovat: Situace, která nastala letos, nastává v oblasti justice každý rok. To je teze č. 1. Vždycky se na konci roku doplňuje rozpočet o provozní výdaje, a to z toho důvodu, že dopředu není jasné, jak provozní výdaje budou vysoké. Ad 2. Rozpočet Ministerstva spravedlnosti umožňuje tyto provozní náklady pokrýt z jiných částí. A ad 3. Na vládu již putuje materiál, který zatím byl předjednán a který umožní doplnit rozpočet Ministerstva spravedlnosti o další částky. Toto předsedové krajských soudů vědí. Proto až na jednoho předsedu jsou v zásadě v klidu, komunikují intenzivně s Ministerstvem spravedlnosti a postupně jim rozpočet doplňujeme. Ostatně již tento rok jsme jim rozpočet doplnili o více než 90 mil. korun, a to v průběhu měsíce července a srpna, v době, kdy žádné mediální výstupy spojené s touto problematikou zde nebyly.

Jenom pro informaci doplním, že tato vláda na příští rok chystá pro Ministerstvo spravedlnosti rozpočet ve výši 22 mld. korun, což je historicky nejvyšší rozpočet. Počítáme s nárůstem o 2 mld. korun oproti současnému roku, což je relativně výrazný meziroční nárůst, pokud se podíváme, že za předchozích vlád narůstal rozpočet Ministerstva spravedlnosti přibližně o půl miliardy ročně.

Chci tedy veřejnost uklidnit a konstatovat, že tato vláda věnuje financování justice výraznou pozornost a v žádném případě to, že by soudy nemohly fungovat z důvodu nedostatku financí nebo že by hrozila krize, v tuto chvíli nehrozí. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stačí? (Ano.) Můžeme dál. Pan poslanec Antonín Seďa by měl interpelovat Vlastu Parkanovou. Udělá to i přesto, že paní ministryně je ze zdravotních důvodů omluvena. Prosím, může zaznít interpelace.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. V úvodu mé interpelace chci popřát paní ministryni brzké uzdravení a návrat z nemocnice.

Vážená paní ministryně, dovolte mi několik informací o provedených zásazích 155. záchranného praporu Bučovice. Rok 1997 - pomoc při záchraně lidských životů a majetku při povodních na Moravě. Rok 1998 - likvidace následků havárie dopravního letounu u obce Prace. V roce 1999 - pomoc při likvidaci následků havárie cisterny s 20 tis. litry pohonných hmot. Rok 2000 - likvidace následků havárie kamionu převážejícího etylacetát. V roce 2002 - opět pomoc při záplavách. Rok 2004 - vyprošťování nakladače, který blokoval dálnici D1. Rok 2005 - likvidace požáru výrobní haly v Medlánkách. V lednu 2006 - likvidace sněhové kalamity v Karolínce. V témž roce pomoc při záplavách v Břeclavi a Hrušovanech nad Jevišovkou. V tomto roce - likvidace požáru skladu v Újezdci u Brna či likvidace požáru pneumatik v Uherském Brodě.

Vážená paní ministryně obrany, důvodem vámi navrhované transformace záchranného praporu na záchrannou rotu s dislokací v Olomouci je prý údajně nedostatek financí na jeho provoz. Podle vašeho vyjádření je činnost tohoto vojenského záchranného praporu neefektivní z hlediska použití v integrovaném záchranném systému. Jste si vědoma, paní ministryně, že záchranu lidských životů a jejich majetku nelze vyčíslit penězi? Není zavádějící porovnávat počet zásahů této jednotky s náklady na její činnost? Chcete tvrdit občanům Zlínského a Jihomoravského kraje, že 155. záchranný prapor Bučovice je neefektivní a zbytečně drahý, a to i po mém výčtu jeho zásahů?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Interpelace bude vyřešena podle jednacího řádu. Další je interpelace Radima Chytky na ministra Martina Římana ve věci: laguny Ostramo. Další interpelujícím pak bude Zdeněk Maršíček. Nyní prosím pana poslance Chytku.

 

Poslanec Radim Chytka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené dámy a pánové, pocházím z Ostravy, takže jsem samozřejmě zaregistroval, že pan ministr o prázdninách v červenci Ostravu opětovně navštívil, zaregistroval jsem taktéž, jak já tomu říkám, že proběhl kontrolní den ohledně odstranění lagun podniku Ostramo. Taktéž jsem zaregistroval mediální výstup z tohoto kontrolního dne. Ten mediální výstup byl mírně optimistický a já jsem rád, že proces likvidace lagun se rozběhl. Avšak podle minulého harmonogramu práce v tuto chvíli již fyzicky na těchto lagunách měly probíhat.

Využívám proto, vážený pane ministře, této interpelace, abych se zeptal, v jakém stadiu procesu se právě dnes nacházíme. Děkuji vám za odpověď.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP