(15.50 hodin)
(pokračuje Šincl)

Následně se nový, k politické moci loajální jihlavský státní zástupce Arif Salichov neobtěžoval hodnotit sílu důkazů, avšak pod přátelským dohledem krajského státního zástupce v Brně stíhání zastavil.

Pane premiére, ve své první odpovědi na dnešní první interpelaci jste řekl, že to, co a jak rozhodl nový státní zástupce, neznamená, že s tím souhlasíte. Chápu to tedy správně, že jste proti tomuto postupu? A jestli ano, co proti tomu tedy jako předseda vlády činíte?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zazněla interpelace. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Pokud jste mou první interpelaci pochopil takto, tak jste ji buď pochopil špatně, nebo jsem se špatně vyjádřil. Připouštím obě možnosti. Podívám se do stena a pak buď jednu, nebo druhou potvrdím. Samozřejmě jsem to tak nemyslel. Myslel jsem to tak, že já na rozdíl od vás nemám tolik informací o tom případu a pro mne je rozhodující, co která instituce v té věci rozhodne. V dané chvíli bylo zastaveno nebo odloženo stíhání Jiřího Čunka v dané věci a já nemám žádný důvod pochybovat o tom, že tomu je jinak. Pokud máte jiné informace, tak se v té věci angažujte. Já je nemám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se pana poslance Šincla...

 

Poslanec Ladislav Šincl: Pane premiére, já jsem samozřejmě vycházel ze stenozáznamu, to znamená, že to jsou vaše přesná slova. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan premiér ještě bude reagovat.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Potom platí dvojka - řekl jsem to špatně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Konec této interpelace pana poslance Šincla. Měl by interpelovat pan poslanec Pavel Hrnčíř ve věci stabilizace veřejných rozpočtů. Připraví se Jeroným Tejc.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane předsedo, původně jsem si myslel, že při projednávání stabilizace veřejných rozpočtů byly všechny otázky zodpovězeny, všechny problémy vyargumentovány a všechna navrhovaná řešení řádně odůvodněna. Dnešní dopolední jednání v rámci písemných interpelací mě bohužel z toho přesvědčení vyvedlo. V řadách opozičních poslanců stále ještě převládají bludy, mýty a dezinformace -

(Hluk a smích v lavicích opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, bude to ve věci stabilizace veřejných rozpočtů? (Ano.) Bude, dobře. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: - které dokonce se nebojí šířit na veřejnosti. Nevidím jiné řešení než znovu a znovu trpělivě vysvětlovat, bořit ty mýty a vyvracet lži.

Vážený pane premiére, na základě odpozorovaných zkušeností z tohoto sálu, mohl byste opětovně vysvětlit, jaké jsou hlavní cíle stabilizace veřejných rozpočtů, jak je to vlastně s nárůstem státního dluhu České republiky? Byl byste tak laskav a opětovně vysvětlil, aniž byste šířil paniku (hluk a smích v sále, někteří opoziční poslanci buší do lavic), co by se mohlo stát s naším hospodářstvím, pokud by zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů nebyl přijat? (Smích a potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, mohl byste tedy v pěti minutách uklidnit občany?

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já vidím, že vás to rozradostnilo, a některé vaše dotazy byly opravdu výrazně hloupější než tento. (Smích a potlesk.)

Musím říci, že ta otázka, kterou klade pan poslanec, nebyla řádně dopoledne zodpovězena, protože jsme tady vyslechli naprosto neuvěřitelnou, já bych řekl téměř nestoudnou, snůšku nesmyslů bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky. To bylo něco tak neuvěřitelného, že kdyby ta debata trvala ještě dále, tak bychom nakonec z interpelace pana poslance Váni udělali určitý tribunál minulé vlády ve věci jednotlivých čísel, která tady uváděl. Přece je zcela evidentní, a já bych byl rád, kdybychom se k té diskusi vrátili, že pokud by nebyla udělána opatření na straně veřejných rozpočtů, tak jsme dostali do velmi vážných problémů. Pojmenoval to zcela jasně Petr Nečas. Již v roce 2009 bychom fakticky neměli na žádné jiné než mandatorní výdaje z příjmů státního rozpočtu.

Cílem stabilizace bylo samozřejmě udělat ta opatření, která vybalancují krátkodobě veřejné rozpočty a umožní nám získat čas pro realizaci - a v tom se Bohuslav Sobotka nemýlil - střednědobých opatření, která mohou střednědobě stabilizovat veřejné rozpočty, to znamená zdravotní reformu a reformu důchodů. Že se nám podařilo toto opatření provést bez toho, že bychom zvýšili daňovou zátěž, to, že se nám podařilo restrukturalizovat daně a nastavit automatické mechanismy ke snižování daňové kvóty, která se vrátí na konci funkčního období v roce 2010 na úroveň zhruba roku 1998, je příznivý by-product toho celého opatření.

Zkusme se podívat na ta čísla znovu. Letošní schodek rozpočtu přece není, jak už jsem řekl, 91,3 mld., ale musíme připočíst fond dopravní infrastruktury 31 mld. Bohuslav Sobotka souhlasně kývá. Jestliže letošní rozpočet má fakticky - a podle akruální metodiky ESA 95 to tak je - schodek 122,3 mld., potom ten příští je 150 až 160 mld. bez úpravy jednotlivých zákonů v rámci zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů. Rozdíl mezi 150 a skutečně plánovanými 70 miliardami je 80 miliard.

Jaký byl nárůst státního dluhu za poslední desetiletí? Velmi dojemně jsme si vyslechli, jak dramaticky zvýší tato vláda veřejné zadlužení České republiky. Sociální demokraté přebírali Českou republiku, když státní dluh byl 173 mld. Předávali ji s dluhem, který je nad 900 mld. Musím říci, že každý ekonom potvrdí, že to, co je třeba udělat teď, je zastavení nárůstu dluhu, jeho snižování, myslím tím relativně k hrubému domácímu produktu, každoroční snižování deficitu, a až příští politická reprezentace rozhodne, jestli dluh zastropuje, nebo ho začne splácet.

Mýty, které tady padly, se dají dokumentovat i na tom, že - a to je pro sociální demokracii asi nejvíc varovné - pokud bychom pokračovali jejich cestou a neměli bychom to štěstí, že je tady jiná vláda, na euro byste si nesáhli ani za deset let.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tato interpelace asi končí. Pokračovat bude pan poslanec Jeroným Tejc ve věci výdajů státu.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane premiére, já bych vás především chtěl politovat, že musíte čelit tak zákeřným dotazům, jako byl ten předcházející od vašeho stranického kolegy Hrnčíře.

Nicméně bych vás chtěl také požádat, abyste se choval fér a neoslovoval opoziční poslance tehdy, když se nemohou bránit. To, co jste tady řekl, to mělo zaznít dopoledne. To mělo zaznít ve chvíli, kdy se o tom jednalo. Ale já chápu, že jste asi pravděpodobně potřeboval podklady a nevěděl jste tyto informace z hlavy.

Nicméně k tématu. Vy i vaše vláda neustále zdůrazňujete, že je potřeba šetřit, že je potřeba utahovat opasky, a utahujete je arogantně 90 procentům občanů tohoto státu. V rozpočtu na rok 2008 budou některé resorty postrádat stamiliony, možná i miliardy. Jaký máte v tomto kontextu názor na chování vašeho významného ministra Ivana Langera, který si nechal zrekonstruovat kancelář pro sebe a své blízké za 17 milionů korun? Nebo také vydal sebeoslavnou nicneříkající brožurku, jejíž náklady jen na grafice vydaly na 200 tisíc korun. Vyzvete svého ministra k trochu skromnějšímu pojetí jeho úřadu, nebo jeho jednání schvalujete?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě je čas do 16 hodin? Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za otázku. Ano.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane poslanče. Slyšel jste. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP