(14.50 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Já nechci dlouze rozebírat situaci na pracovním trhu, ale to, že na jedné straně máme 140 tisíc volných pracovních míst, odhaduje se nejméně tolik lidí pracujících načerno, a stále trpíme nedostatkem pracovních sil nejenom v dělnických, ale i v technických profesích, je fakt obecně známý. Ty modely, ať je to irský, britský, německý, nizozemský, belgický, francouzský, švédský apod., byly velkou inspirací pro úpravu, kterou budeme navrhovat samozřejmě i vám, a pokládáme to za dobrý krok.

První návrh určitého modelu zelených karet byl vypracován už v červnu letošního roku na úrovni ministerstev práce a sociálních věcí, průmyslu a obchodu a zahraničních věcí, kdy se nadefinovaly ty základní změny, které je nutné ošetřit legislativní cestou, případně exekutivní cestou. Nicméně je evidentní, že bez přijetí nezbytných legislativních opatření tento návrh nevstoupí v život.

Jaké jsou hlavní předpoklady fungování toho modelu? Samozřejmě je to koordinace těchto tří resortů a možná i Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Zelené karty nebudeme v úvodu omezovat nějakou kvótou celkového počtu, kvótou jednotlivých zemí, kvótou pro jednotlivé profese, ale výkonný výbor bude mít možnost tyto kvóty v případě potřeby zavést.

Hlavním cílem je nejenom pasivní přísun zahraničních pracovníků, ale také aktivní vyhledávání potenciálních uchazečů prostřednictvím zastupitelských úřadů a mezinárodních organizací, které v této oblasti působí. Uchazeč se bude moci o zelenou kartu ucházet sám. Bude muset splňovat některé základní předpoklady, a o tom je velká diskuse. Měl by být z bezpečné země původu, měl by mít předpoklady pro výkon té nedostatkové profese, případně znalost jazyka, zajištěn pobyt v České republice. Měl by být bezúhonný. Bude rozhodovat i celkový profil toho uchazeče.

Myslím si, že klíčový je popis toho, k čemu ho bude zelená karta opravňovat. Bude ho opravňovat k pobytu na území České republiky minimálně dva až tři roky. Bude ho opravňovat k výkonu zaměstnání. V případě ztráty zaměstnání bude mít takový člověk stejná pravidla nebo bude požívat stejné ochranné lhůty jako český zaměstnanec, ale pouze po dobu jasně určenou. Pokud nezíská nové zaměstnání v případě jeho ztráty, bude samozřejmě muset odejít. Bude povinen platit sociální a zdravotní pojištění. Bude platit poplatek za zelenou kartu a může samozřejmě získat trvalý pobyt a následně občanství po splnění všech zákonných podmínek, které jsou s tím dnes spojeny.

Ty cílové skupiny, kterých se to bude týkat, nejsou jenom profese dělnické, ty, které dnes chybějí skoro nejvíc, ale jsou to i kvalifikovaní pracovníci středoškoláci, případně vysoce kvalifikovaní pracovníci. Ten přínos očekáváme celkem jednoznačně v řešení nedostatku pracovní síly v celé řadě segmentů pracovního trhu, samozřejmě vyšší konkurenci v oboru a navíc velkou pružnost možnosti nastavovat ty kvóty pro jednotlivé profese, případně země.

Já v této chvíli chci říci, že vás opravdu žádám - a proto si myslím, že je dobré začít diskutovat i v příslušných výborech - abychom se začali problematikou zelených karet velice intenzivně zabývat, abychom mohli řešit jeden z parametrů, který ovlivňuje pracovní trh v České republice.

Děkuji za otázku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli to ještě doplníte. Prosím, máte možnost.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo. Mě by zajímalo, kolik pracovních míst se počítá pro příští období - já nevím - dvou nebo tří let pro ty zelené karty.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, můžete reagovat.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já musím říci, že to nevím. Vycházím z čísel, která mám k dispozici, tj. jaká je u nás nezaměstnanost, kolik lidí z tohoto procenta nezaměstnaných pracovat může. A to je další nástroj, to je určitý motivační prvek pro dnešní nezaměstnané, aby se jim pracovat vyplatilo. A kolik je tady případně pracujících načerno. Protože souběžně se zelenými kartami musí jít minimálně tři další směry: výrazné zpřísnění práce načerno pro zaměstnance i zaměstnavatele, výrazná a nová nabídka rekvalifikací pro nevyučené nebo pro lidi, kteří potřebují rekvalifikaci ať z důvodu profese nebo věku, a čtvrtá je - takové podmínky nastavené v sociální oblasti, aby motivovaly ty, kteří pracovat mohou, aby nepracovali načerno a nebrali k tomu ještě sociální dávky. To jsou čtyři hlavní směry a zelené karty jsou jedním z nich. Slibujeme si od toho další snížení nezaměstnanosti a zaplnění děr na pracovním trhu tam, kde je to potřeba.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Končíme tuto interpelaci a můžeme přistoupit k další, a to pana poslance Krajíčka. Ten tady není? Není, takže můžeme pokročit dál. Je to pan poslanec Antonín Seďa.

Pan poslanec Antonín Seďa bude interpelovat ve věci stížnosti na Tomáše Klvaňu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedo vlády, vámi jmenovaný zástupce vlády pro protiraketovou obranu Tomáš Klvaňa představil vládní kampaň proti raketám, jež má za cíl zvýšit osvětu a informovanost české veřejnosti kolem radaru. Klvaňa uvedl, že kampaň bude viditelná, pravdivá a otevřená. O viditelnosti kampaně nepochybuji. Nicméně mám pochyby o její objektivnosti.

Pan Klvaňa zřejmě občas zapomíná, že je úředníkem vlády, a ne politikem. Důkazem je například jeho článek Radar už chce i NATO, proč jsou proti socialisté, který hrubým způsobem poškodil nejen sociální demokracii, ale především nepravdivě informoval veřejnost o pozici Severoatlantické aliance k případnému umístění prvků protiraketové obrany Spojených států amerických v Polsku a České republice.

Vážený pane premiére, jste opravdu přesvědčen o smysluplnosti a efektivním vynakládání peněz daňových poplatníků v případě vytvoření pozice zástupce vlády pro protiraketovou obranu? Jsou členové vaší vlády opravdu neschopni komunikovat napřímo s českou veřejností tím, že si musí najímat PR agenturu? Kdy vysvětlíte panu Klvaňovi, že má dělat jen to, za co je jako úředník placen, a nezasahovat do politiky českých demokratických stran?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Ono by stačilo odpovědět ano, jsem o tom opravdu přesvědčen, ale to by asi bylo málo. Pan Klvaňa není úředník této vlády. Pan Klvaňa je pověřený koordinátor komunikace, má pouze smlouvu, kterou naplňuje. To je možná za prvé.

Klvaňa byl člověk, kterého jsme si vybrali mimo jiné proto, že se euroatlantickou vazbou, řekl bych problematikou bezpečnosti, zabývá dlouhodobě. Je také členem euroatlantického výboru v rámci ATA, Atlantic Treaty Association. Je to člověk, který má i novinářské zkušenosti, a proto je schopen takovou komunikační kampaň vést.

Ta kampaň je založená z jedné části na vyvracování mýtů, to znamená že to není nic negativního, pozitivního, to je naprosto neutrální. A to je - dostat k občanům dostatek informací o jednotlivých aspektech umístění protiraketové obrany nebo radaru v Brdech, v brdském vojenském prostoru, a dostat tyto informace hodnověrné a nezkreslené. Protože celá diskuse trpí tím, že existuje spousta obecně rozšiřovaných mýtů, které pravdivé nejsou, a proto je třeba poskytnout informace pravdivé.

Já bych připomněl, a už jsem to jednou říkal, že kampaň zhruba za 140 milionů na podporu ústavní smlouvy byla také velmi jednostranná, a myslím, že to bylo desetkrát víc peněz, než je určeno na tuto minikampaň, která má informovat veřejnost, pravdivě informovat veřejnost, a dát jí možnosti pro posouzení celé věci.

Mimochodem, v rámci té kampaně budou uveřejňovány jak pozitivní postoje, tak negativní postoje a na tom ta kampaň je postavena. Internetové stránky, které vzniknou, budou založeny právě na této konfrontaci. To znamená není to kampaň pro radar, ona je nazvaná Proti raketám. Je to kampaň informační, komunikační, která dává prostor oběma typům názorů v různých aspektech, které tato záležitost má. A to je: záležitosti komunální, regionální, celostátní, zahraničněpolitické, geopolitické, strategické, bezpečnostní, obranné, zdravotní, otázky životního prostředí. Ve všech těchto aspektech dostanou lidé dostatek informací a budou moci komunikovat, budou moci přímo do té diskuse vstupovat a budou moci jak pozitivně, tak negativně tuto kampaň spoluvytvářet.

Nemám pocit, že by na té kampani bylo něco špatného, a Tomáš Klvaňa má v tomto smyslu moji absolutní důvěru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP