(18.40 hodin)

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, členové vlády, kolegyně a kolegové, já jsem nechtěl původně vystupovat, ale po slovech pana premiéra chci uvést některé informace na pravou míru.

Možná nemám dobrou paměť, nicméně jako člen výboru pro obranu a bezpečnost v minulém funkčním období se na tomto výboru ani jedenkrát nejednalo o umístění radaru či systému jakékoliv protiraketové obrany. Nepadla jediná informace.

Za druhé. Není pravda, že hlavním problémem by bylo nějaké zdravotní riziko. Tím hlavním problémem, pane premiére, je, že stále očekáváme vaši analýzu hrozeb, kterou jste nám slíbil, kterou nám slíbila paní ministryně obrany, a pokud vy se odvoláváte na nějaký materiál, který výbor pro obranu dostal, tak vám musím říci, že ten materiál nemá cenu ani toho papíru.

Za třetí. Hovoříte tady o začlenění amerického systému do systému NATO. Jsem členem delegace Parlamentního shromáždění NATO a začátkem října se Parlamentní shromáždění NATO sejde. Mimo jiné bude debatovat o protiraketové obraně. Například výbor pro vědu a technologii má připravenu k jednání zprávu, která se dotýká nejen evropského pilíře amerického systému protiraketové obrany proti raketám ve střední fázi letu, ale i systému protiraketové obrany NATO, ať již budované protiraketové ochrany bojiště NATO či plánovaného systému protiraketové obrany území členských států Severoatlantické aliance. Zároveň s touto zprávou je připraven návrh rezoluce o protiraketové obraně, protože Parlamentní shromáždění NATO je přesvědčeno, že Severoatlantická aliance by se měla podílet na formování - a poslouchejte dobře - celoevropského systému protiraketové obrany, protože uvažovaný systém GMD, to znamená ten systém, o kterém se tady bavíme, nebude chránit naše spojence například v jihovýchodní Evropě. A protože si Parlamentní shromáždění NATO uvědomuje možné negativní důsledky pro celou alianci, pokud by třetí pilíř amerického systému byl realizován, návrh rezoluce naléhá na členské státy, a o tom jste hovořil, aby již na summitu NATO v roce 2008 byla odsouhlasena struktura budoucí - a opět poslouchejte - evropské protiraketové obrany proti balistickým raketám.

Takže já doufám, že jako člen Parlamentního shromáždění NATO a další členové po návratu určitě poskytneme nějaké dodatečné informace při projednávání tohoto bodu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S přednostní přihláškou pan premiér, potom pan kolega Hrbata. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já jsem teď dobře nepochopil, proč ty výtky padly. 18. září ty materiály, které dostanete na výbory, projednávala Bezpečnostní rada státu. Pokud ještě nepřišly, ten problém je spíše v doručování, nicméně ty materiály vám přijdou. Myslel jsem si, že už je máte. Já jsem netušil, že mohou ty dokumenty cestovat tak dlouho.

Vaše poznámka o tom, že váš výbor v minulém funkčním období ani jednou neprojednával záležitost radarové základny na českém území, tak to jsem nepochopil, jestli si stěžujete, nebo se chlubíte. Vždyť přece je zcela evidentní, že v té době už se normálním způsobem dojednávaly technické detaily. To znamená, že jste na výboru neměli žádné informace. To je právě ta změna, že my vám je dáváme.

Když mluvíte o NATO, ano, NATO se rozhoduje realizovat protiraketovou obranu jako komplexní evropské řešení části NATO, samozřejmě. NATO, jak víte, má svoji euroatlantickou dimenzi, svoji evropskou dimenzi a svoji americkou část. Je evidentní, že ta americká už ten deštník má. Evropská nikoliv. Proto to celé řešíme, proto se o tom vlastně bavíme.

Myslím si, že ty poznámky byly spíše ve prospěch toho, o čem tady mluvíme, než aby byly proti. Já je jako negativní ani nevnímám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Řádně přihlášený pan poslanec Hrbata. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michael Hrbata: Vážený pane předsedající, vládo, kolegyně a kolegové, já bych jenom v krátkosti zareagoval na slova pana Votavy. Jsem velmi rád, že si prostudoval materiály ohledně zdravotních rizik a dopadů radaru na obce poblíž výcvikového prostoru Brdy, ale zaznamenal jsem tam informaci, která je pro mě poměrně nová. Myslím si, že se tou technickou stránkou zabývám poměrně dlouho a intenzivně, ale vypalování vesnic paprskem radaru je opravdu pro mne úplně nová informace a myslím si, že by se vůbec neměla v této diskusi používat. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec Votava má slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já jsem nemluvil o žádném vypalování vesnic. Já jsem pouze citoval slova pana docenta Pekárka a dával jsem je do souvislosti se slovy pana generála Oberinga, který mluvil o paprsku, který může být nebezpečný pro obyvatele, pokud by tedy byl namířen na některou z vesnic, a docent Pekárek toto vyvracel. Já si myslím, že pan generál Obering má jistě hodnověrnější údaje o radaru než pan docent Pekárek.

Jinak samozřejmě já nevím, jestli ten radar je škodlivý, nebo není škodlivý. Já jsem chtěl ve svém vystoupení ukázat to, že v podstatě ta zpráva byla opravdu zpracována na objednávku vlády a odborníci, kteří ji zpracovávali, nebyli nezávislí. Byli to odborníci většinou z řad armády, takže nemůžeme hovořit o nezávislosti.

Já bych byl rád, kdyby mě někdo opravdu přesvědčil o tom, že radar je neškodný.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Votavovi. Jsou další přihlášky do obecné rozpravy? Mám to vnímat jako přihlášku, pane kolego? Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jenom na otázku, jestli mohu vaším prostřednictvím oslovit kolegu Votavu, že neví, jestli radar je škodlivý, či není škodlivý. Nechť se zeptá svých stranických kolegů, když už nevěří docentu Pekárkovi, nevěří premiérovi. Nechť se zeptá těch kolegů, kteří byli na Marshallových ostrovech. Ti mu odpovědí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Boháč. Ještě pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já se nemohu nezastavit u jedné poznámky, kterou pan premiér řekl s určitou bohorovností, když se vyjádřil o - řekněme - stanovisku, o společném prohlášení sociálně demokratických stran střední Evropy právě k protiraketovému obrannému systému USA a k umístění radarové základny v České republice. Já bych tady chtěl říci zcela jednoznačně, že bych ty věci se neodvážil bagatelizovat takovým způsobem, jak to činí on, že snad předseda německé sociální demokracie Kurt Beck, který je váženým politikem v Německu, předsedou jedné ze spolkových zemí, něco jiného říká u pana premiéra a něco jiného píše, když sepisuje takovýto dokument, protože to prohlášení bylo sepsáno německými sociálními demokraty. V závěru toho prohlášení bylo řečeno: my nechceme žádné nové rakety v Evropě. Takže to si nevymyslel Jiří Paroubek ani Luboš Zaorálek, s tou iniciativou přišli němečtí sociální demokraté. Tím hlavním aktérem byl právě Kurt Beck, předseda německé sociální demokracie.

Pane premiére, zachovávejte aspoň jistou míru slušnosti v mezinárodních vztazích. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě fakticky pan předseda vlády. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já mám pocit, že jsem pana předsedu Becka neurazil. Pokud jste se cítil uražen vy, tak to mně zase tak úplně nevadí.

Já jsem chtěl jenom říci, že on tady nebyl jako předseda nebo kancléř Spolkové republiky Německo, on tu byl jako předseda politické strany. V tomto smyslu sice jeho prohlášení beru na vědomí, ale mě zajímá oficiální postoj německé vlády.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu premiérovi. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím. Předpokládám, že za těchto okolností pan premiér nemá zájem o závěrečné slovo po obecné rozpravě. Budeme se ještě zabývat rozpravou podrobnou.

(Předseda vlády se hlásí.) Prosím, závěrečné slovo předsedy vlády.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP