(18.50 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já navrhuji přerušení bodu do příští schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To samozřejmě je možné, ale protože jde o zprávu, tak o tom budeme hlasovat až po rozpravě podrobné, protože to bude procedurální návrh. Pane premiére, samozřejmě pokud projednáváme zprávy, není to, jako když projednáváme zákony, čili obecná rozprava slouží k vyjádření obecných závěrů a v podrobné rozpravě se dávají všechny návrhy včetně procedurálních, protože jde o zprávu. Jestli chcete, já ocituji jednací řád. Ale samozřejmě můžeme, pokud chcete, hlasovat o přerušení v obecné rozpravě. Uvnitř obecné rozpravy jsme to přerušili a ta rozprava pokračovala normální přihláškou z června, takže to je něco jiného. My jsme skončili obecnou rozpravu a budeme rozhodovat o tom bodu jako celku. To si jistě všichni uvědomujeme, ale samozřejmě nebudu tady vést procedurální válku a s klidným svědomím můžeme nechat tento bod takto odhlasovat. Jinak ale předpokládám, že pan premiér chce splnit svůj slib, že na každou schůzi Sněmovny zprávu dá, že si stojí za svým slovem.

Já přivolám kolegy z předsálí, kteří vedli jiné rozhovory, než byl bod programu, a ještě před podrobnou rozpravou nechám odhlasovat návrh předsedy vlády na přerušení bodu před podrobnou rozpravou. Já nemohu jinak, pane premiére, pokud se nemám dopustit prohřešku proti jednacímu řádu.

Protože je potřeba zjistit po dvou hodinách přesné stavy ve sněmovně, všechny jsem vás odhlásil, prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O tomto procedurálním návrhu, přerušit tento bod před podrobnou rozpravou, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 65, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro přerušení tohoto bodu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 65 z přítomných 143 pro 72, proti 68.

 

Eviduji tedy zájem o kontrolu zápisu, o kontrolu výsledku hlasování, takže ještě nevyhlásím výsledek. (Probíhá kontrola hlasování.) Věřím, že to nebudete považovat za porušení jednacího řádu, když mezitím řeknu, že samozřejmě je takový postup možný, ale není úplně správný, protože to je, jako kdybychom před sebou neustále valili kámen té zprávy z června, když dostáváme poctivě - musím říci na obranu vlády - měsíční zprávy od ministra zahraničí, takže nevidím žádný důvod to přerušovat, ale samozřejmě vůle Sněmovny je podstatná. Nebudu ani diskutovat s předsedou vlády, protože bych se dopustil porušení jednacího řádu.

Ano, eviduji přihlášku. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, jistě nepochybujete o tom, že jsem hlasoval špatně, čili já zpochybňuji svoje hlasování a dovolil bych si vás požádat, aby bylo k tomuto přihlíženo. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Pan kolega Břetislav Petr. Pan kolega Petr Pleva ještě s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Petr Pleva: S faktickou poznámkou. Pokud pan kolega Petr zpochybňuje svoje hlasování, tak to samozřejmě může, ale on měl zpochybnit výsledek hlasování a zápis o tomto výsledku. Pokud zpochybňuje své hlasování, zpochybňuje pouze sám sebe. Není to důvod, abychom o tom hlasovali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Povedeme chvilku válku. Pan kolega Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Já bych si odpověděl na pana kolegu Plevu. Vážení pánové, když někdo říká, že hlasoval a že mu na výsledku došlo k něčemu jinému, tak zpochybňuje tuto záležitost. Ale jinak já v daném okamžiku v tomto případě, pokud pan Pleva chce, abychom tu vystupovali poněkud jinak…

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, já váš přeruším a požádám Sněmovnu o klid. Já si myslím, že je možné v klidu dokončit jednání. Nebo jestli chcete, můžeme samozřejmě hlasovat i o pokračování po…

 

Poslanec Břetislav Petr: Pokud pan Pleva chce, abychom i v tomto pultu nějakým způsobem hlasovali, nebo přednášeli své názory poněkud jiným způsobem, než k nim došlo, takže mám takový dojem, že bychom si měli říci bych řekl pravdu. (Smích v sále.)

V daném okamžiku si vám dovolím, pane předsedající, říci, že jsem hlasoval a na sjetině bylo jiné, než jak jsem hlasoval. Děkuji. Zpochybňuji ještě toto hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já udělám jednoduchý krok. Myslím, že je lepší, než vést dál rozpravu, protože o procedurálních návrzích hlasujeme bez rozpravy. Pan kolega Břetislav Petr zjistil, že má jiný zápis o výsledku hlasování, než byla jeho vůle, než jak hlasoval. Rozhodneme hlasováním, zda vyhovíme námitce proti zápisu, nebo nevyhovíme. Myslím, že to je jednoduchá záležitost, a jsem přesvědčen, že jsme schopni tento bod dokončit.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 66 a ptám se, kdo je pro vyslovení se, kdo je pro námitku pana kolegy Petra. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 66 přítomno 149, pro 103, proti 17. Námitka pana poslance Břetislava Petra byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o procedurálním návrhu předsedy vlády poslance Mirka Topolánka, abychom přerušili před podrobnou rozpravou bod č. 22, tedy Informaci předsedy vlády o postupu vyjednávání o umístění prvků protiraketové obrany na území České republiky. O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 67.

Prohlašuji hlasování číslo 67 za zmatečné. Omlouvám se, neviděl jsem pana kolegu Plevu. Pan Petr Pleva má slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, já se domnívám, že dáváte hlasovat špatně, protože pan předseda Topolánek dal ještě v průběhu obecné rozpravy návrh na přerušení a odročení do příští schůze. Vy jste měl správně o tomto návrhu nechat hlasovat ihned. Neměl jste nechat pokračovat obecnou rozpravu, a pokud jste ji tedy za velké benevolence pana předsedy nechal pokračovat, rozhodně jste neměl právo tuto debatu ukončit a nenechat hlasovat o tomto návrhu. Vy jste porušil jednací řád, takže byste měl prohlásit, že došlo k vašemu pochybení. Obecná rozprava není ukončena a hlasuje se o přerušení před ukončením obecné rozpravy. Přerušení a odročení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, já se s vámi nehodlám přít. Přečtěte si stenozáznam, protože ukončil jsem rozpravu řádně, vy jste tady nebyl, sledujte prosím jednání, a já jsem dal hlasovat o této věci. Pokud máte námitky proti postupu předsedajícího, nechte mě odvolat z řízení schůze.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, nebyl jsem tady, seděl jsem ve své kanceláři a velmi podrobně jsem sledoval celou rozpravu, protože u televize v kanceláři není takový hluk jako ve Sněmovně a dá se sledovat daleko lépe ta rozprava. A vím, že tento návrh tady zazněl.

Ale pan předseda vlády netrvá na tom, aby se hlasovalo ještě v obecné rozpravě. Takže prosím já odvolávám svou poznámku. (Smích a veselost v levé části sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP