(17.50 hodin)

Poslanec David Rath: Děkuji. Abych zarámoval svůj pohled na problematiku americké základny na území České republiky, chci předeslat, že já osobně mám rád, velmi rád Spojené státy americké, které svůj myšlenkový základ stavějí na tezích osvícenectví. Mám rád ty Spojené státy jako zemi, která tyto myšlenky osvícenectví, které stály u zrodu moderních Spojených států, zpět importovala do Evropy, kde tyto myšlenky vznikly, kde byla kolébka těchto myšlenek, především před Francouzskou revolucí. Mám rád ty Spojené státy, které právě tyto myšlenky osvícenectví, tedy o svobodě a demokratické společnosti, prostě hájily a dovedly Evropu přesvědčit, že stojí za to na nich založit i své systémy. Mám rád ty Spojené státy, které pomohly, velmi pomohly Evropě po první světové válce, a pomohly i nám, tedy českému národu, ke vzniku Československé republiky. Mám rád ty Spojené státy, které pomohly založit Evropu a vyhrát druhou světovou válku proti něčemu, co nemělo v dějinách obdoby.

Ale současně musím říct, že velmi nemám rád administrativu současného prezidenta Bushe, který svým Patriotic Act vykuchal značnou část svobod právě z té ústavy, která byla založena na myšlenkách osvícenectví. Nemám rád současnou administrativu prezidenta Bushe, která tvrdila, že má důkazy o zbraních hromadného ničení v Iráku, jakkoliv tamní režim byl odporný a zasloužil si změnu.

Nemám rád prezidenta Bushe, který naposledy viděl královnu Alžbětu ve Spojených státech amerických v roce 1770 a který si plete slova Austria a Australia. Nemám rád toho prezidenta Bushe, o kterém se v americkém rozhlase povídá vtip: From which country is the Swiss cheese, Mr. Bush? - From which country, hm, from which countries? From Sweden. Prostě mám strach, že pan prezident Bush si možná spletl opět země, zaměnil pozice a možná radar nemá plnit roli v České republice, ale někde úplně jinde.

Jste si úplně jisti, že tady má být na tom správném místě, kde má být a má svoji roli plnit?

A teď mám pár otázek na vás, pane premiére. Proč ten radar má být ve středních Čechách, tedy v místě, které je velmi hustě obydlené a v podstatě z pohledu vzdáleností má být na předměstí hlavního města Prahy? To skutečně se v České republice nenajde řekněme méně nebezpečná lokalita, protože u takového zařízení nikdy nemůžete vyloučit, že se stane cílem nějakých útoků? Čili tudíž skutečně si myslíte, že musí být toto zařízení zrovna vlastně na předměstí Prahy a ohrozit nejlidnatější část České republiky?

Další otázka: Proč, pane premiére, Spojené státy americké, resp. prezident Bush a jeho administrativa, nechtějí radar vybudovat v rámci aliance NATO a pod společným velením NATO? Je to takový problém? Vždyť přece pokud by to bylo součástí protiraketové obrany NATO, pod velením NATO, tak jeden problém nám hned odpadá, stejně tak jako kdyby ten radar neměl být, jak říkám, na předměstí hlavního města Prahy, v jedné z nejlidnatěji osídlených částí České republiky. Proč, pokud je zaměřen na ty státy, na které má být zaměřen údajně, nepřistoupily Spojené státy americké na Putinovu nabídku umístit jej na území Ruska, a tedy z pohledu strategického na místě řekněme daleko výhodnějším pro protiraketovou obranu nebo možnou protiraketovou obranu? Dostali jste na to jasnou odpověď od vlády Spojených států amerických, nebo jenom hájíte něco, o čem víte asi tak stejně jako všichni ostatní obyvatelé České republiky, tedy prakticky nic?

Můžete mi říci, pane premiére, proč Spojené státy americké o umístění své základny - podtrhuji své, tedy ne základny NATO, ale své základny - nejednají třeba s orgány Evropské unie? Vždyť by to bylo fér. Dnes je přece Česká republika součástí europrostoru, Evropské unie a bylo by přece fér, aby Spojené státy měly také souhlas, byť ho nemusí mít, ale měly také souhlas orgánů Evropské unie. Proč? Protože to je věc, která se týká i našich sousedů. Není to věc jenom nás, izolovaně České republiky s její rozlohou, ale i nejbližších států, nejbližšího okolí.

A poslední věc. Pane premiére, proč si myslíte, že Spojené státy americké dávají důvod Rusku, aby opět mohlo začít hledat důvody, jak eskalovat nějaké zbrojení, které, myslím, jsme rádi, že bylo utlumeno, zmírněno? Proč myslíte, že tento důvod mají a nemohou se tedy s Ruskem dohodnout, pokud je to zaměřeno proti těm tzv. darebáckým státům?

Znáte jasné odpovědi na tyto otázky, anebo jenom planě budete papouškovat to, co vám odkudsi přišlo?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Rathovi. Nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Alexander Černý. Byla to zatím poslední přihláška, ale vidím další, dobře… Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Alexander Černý: Vážený pane místopředsedo, pane premiére, člene vlády, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi jenom několik málo poznámek, protože už mnohé řečeno bylo.

Pan místopředseda Zaorálek volal po nutnosti změny a mám pocit, že to je opravdu velmi aktuální prosba, protože pokračovat takhle dál nemá absolutně smysl. To, co je nám předkládáno jako rádoby informace, je s trochou nadsázky snad přehled tisku, ale o informacích se tam rozhodně mluvit nedá. Informace které by měla dostávat Sněmovna nebo alespoň ty klíčové výbory, které by se měly touto věcí zabývat, se dají přirovnat téměř k absolutní nule. Prostě nedostáváme takřka žádné nadstandardní informace. Je docela možné, že starostové z některých obcí jsou v tomhle ohledu na tom lépe než poslanci například výboru pro obranu. Nechci mluvit za zahraniční výbor, ale obávám se, že ani tam to žádná sláva nebude.

To, co mě inspirovalo k dnešnímu vystoupení, je snad už jen poznámka, která vyplývá z toho, co řekl v oficiální příloze ke zprávě generální tajemník Severoatlantické aliance. Dovolím si ho citovat jen jednu větičku a z toho vyvodím jeden dotaz: "NATO překonalo své paradigma z doby studené války. Jsem, tedy odstrašuji. V posledních letech se aliance k otázkám bezpečnosti staví daleko aktivněji. Dnes se NATO angažuje v operacích a misích v Evropě, na Blízkém východě, v Africe, ve střední Asii." Tolik citát generálního tajemníka aliance.

My, Česká republika, jsme členy Severoatlantické aliance, a musím konstatovat, že jsme vzornými členy, protože se angažujeme, tak jak pan generální tajemník tady říká, ve všech těch misích, o kterých on se zmiňuje, tedy jak v Evropě, tak v Africe, tak na Blízkém východě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP