(17.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

To všechno je před námi. Opakuji: studie má být hotová až v únoru v příštím roce. A přesto tedy, že nemáme smlouvy, nemáme stanovisko NATO, tak se zahajuje kampaň pravděpodobně za nějakou bílou kouli, kterou můžeme vidět jako cíl celé té akce.

Zároveň jsem si všiml, že vládní zmocněnec pro tu kampaň pan Klvaňa uveřejnil text dokonce s titulkem, že NATO souhlasí. Já se ohrazuji proti takovým nepravdám, které jsou vlastně s posvěcením vlády šířeny ve veřejnosti. Rozumíte, text, který byl napsán o tom, že NATO souhlasí s budováním této protiraketové základny, je nepravdivý. Šíří ho člověk, který je najatý k tomu, aby propagoval tuto věc za vládu. Já to pokládám za mystifikaci a matení veřejnosti. Opakuji, skutečnost je taková, že např. dokonce i ten generální tajemník NATO, jehož projev jste rozdali a poskytli, mluví o tom, že stojíme v situaci, kdy musíme vést debatu a diskusi v NATO kolem protiraketové základny. Já vám přečtu jenom několik základních vět i z toho projevu, který jste rozdali a o kterém dokonce jsem slyšel, že má být zásadním přelomem.

Citace z projevu pana Scheffera, generálního tajemníka NATO: "První a zásadní bod v naší alianci je bezpečnost nedělitelná. Nelze, co se protiraketové obrany týče, dělit NATO na první a druhou ligu. Individuální plány či iniciativy jednoho či více spojenců musí být slučitelné s požadavky kolektivní bezpečnosti celé aliance. Je nezbytné, aby spojenci nadále pokračovali v diskusích a konzultacích. Navrhovaný americký systém s třetím pilířem v Evropě je něčím novým. Potřebujeme tudíž ještě vstřebat dopad tohoto projektu pro NATO, jinými slovy, potřebujeme vědět, které země NATO by byly chráněny a které nikoliv a jaké budou možnosti NATO, přijde-li řeč na ochranu spojenců, kteří nebudou pod takovým ochranným deštníkem."

Stejně se v tomto projevu říká: "Potřebujeme zejména vyhodnotit dopady plánovaného amerického systému v souvislosti se studií proveditelnosti protiraketové obrany," to je ta studie, o které jsem mluvil, že má být hotová v příštím roce, " a budeme muset přijít na to, jak by mohla být zajištěna kompatibilita našich stávajících programů protiraketové obrany s navrhovaným americkým systémem." Tím se myslí to, co v Evropě existuje jako protiraketová obrana bojiště a jako systém protiraketové obrany proti raketám krátkého a středního doletu. Tady se mluví o tom, že musíme teprve přijít na to, jak to učinit kompatibilním.

A hlavní poselství toho textu generálního tajemníka: "Potřebujeme připravit půdu pro jednání a případná rozhodnutí na příští schůzce ministrů obrany v únoru 2008 a na následujícím summitu NATO v dubnu 2008 v Bukurešti."

To hlavní, co tady je - potřebujeme diskusi a debatu. Součástí té diskuse a debaty bylo právě přece to setkání lídrů sociálně demokratických stran, které se konalo v Praze ve střední Evropě. Pražská výzva je příspěvek do té debaty. Je to věc klíčová pro další pohyb vpřed. Z té zprávy mi ale připadá, že vládu tento příspěvek vůbec nezajímá.

Domnívám se, že kampaň, kterou vláda zahájila za protiraketovou obranu, je nelogická, že neodpovídá situaci, ve které se v této chvíli nacházíme. Opakuji, nemáme k dispozici smlouvy, nevíme, kam celý proces dospěje, nevíme, jak s k němu nakonec postaví NATO, neznáme argumenty, protože se v poslední době stále více ozývá: máme v kabele tajné analýzy, které kdybyste znali, tak byste pochopili, o co nám jde. To, že se dneska ve veřejné debatě argumentuje nějakými tajnými analýzami, je podle mě další nepřijatelná věc. Jednak je tady v paměti ještě poměrně špatný příklad toho, jak se argumentovalo tajnými informacemi tajných služeb v případě Iráku, to znamená odkaz na podobné typy zpráv tajných služeb je podle mě dneska velmi problematický. A není možné říkat zároveň, že povedeme veřejnou debatu, a zároveň říkat, že tady jsou informace, které jsou zřejmě klíčové, ale které my bohužel samozřejmě nesdělíme.

Já jsem přesvědčen, že v této chvíli, pokud neznáme stanovisko NATO, neznáme tu studii proveditelnosti, která se připravuje, neznáme žádné politické rozhodnutí NATO v této věci, není možné vůbec vést ta jednání mezi Českou republikou a Spojenými státy, a už vůbec není možné vést politickou kampaň. A proto navrhnu později text usnesení, ve kterém bych rád požádal vládu, aby přerušila vyjednávání se Spojenými státy a aby nevedla ani žádnou podobnou kampaň, jakou v minulém týdnu vyhlásila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Lubomíru Zaorálkovi. Další přihlášenou je paní poslankyně Kateřina Konečná. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, pane premiére, já věřím, že vás to docela nudí, nicméně tento bod je zařazen na tuto schůzi dlouho a myslím si, že jste mohl tušit, že se na něj máte připravit. Děkuji.

Já bych se vás ráda na některé věci zeptala, pane premiére, byla bych ráda, abychom se slyšeli - prostřednictvím předsedajícího. Vy jste mi neodpověděl, vážený pane premiére, prostřednictvím předsedajícího, na mé dotazy z června tohoto roku. Předpokládám, že tyto odpovědi máte na dnešek nachystány, a nebudu je tedy pokládat znovu, nicméně mi dovolte snad jenom podotknout, že bych možná očekávala po horkém radarovém létě vzhledem k počtu jednání, která proběhla podle informací jednotlivých ministerstev, obrany a zahraničních věcí, že nám nabídnete alespoň krátkou zprávu, informační zprávu o tom, co vše se událo. Koneckonců jste to byl vy, který tady řekl, že bude velmi rád informovat na každé schůzi Poslanecké sněmovny Poslaneckou sněmovnu o stavu vyjednávání a o tom, v jaké fázi se momentálně nacházíme. Tato schůze je plánovaná dlouhodobě, půl roku dopředu. Myslím si, že by si to opravdu zasloužila.

Já to nebudu prodlužovat, ale neodpustím si jednu otázku, vážený pane premiére, prostřednictvím pana předsedajícího. Vím, že Marshallovy ostrovy dostávají od federální vlády několik desítek milionů dolarů za to, že na svém území umístily podobné zařízení, jaké má být vystaveno u nás. Ráda bych se vás tedy zeptala, za jakou částku pronajímají Marshallovy ostrovy své území a za kolik hodláte prodat Českou republiku. O tom už byste přece měli mít jasno vzhledem k tomu, v jakém stavu vyjednání podle vašich informací, které jste nám nedal, ale dáváte je médiím, jste. Anebo nám rovnou řekněte, že je to tedy pouze věcí exekutivy a bude to smlouva mezi dvěma vládami a my jako poslanci nemáme právo o tom vědět, stejně jako nám řekl pan ministr zahraničních věcí, že nemáme právo vědět o tom, co naše vláda dohaduje a již dohodla ve věci smluv, které máme my tady v Poslanecké sněmovně schvalovat. Já vám minimálně za tyto dvě odpovědi na mé otázky děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Kateřině Konečné. Ta byla poslední přihlášená zatím do rozpravy. Nyní se hlásí pan poslanec David Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já jsem většinou k této problematice doposud mlčel, ale myslím, že je dobře některé myšlenky shrnout. Poprosil bych pana předsedu klubu ODS a pana premiéra, aby poslouchali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás, pane poslanče, přeruším a nepožádám ani pana předsedu vlády, ani předsedu klubu, ale požádám celou Poslaneckou sněmovnu, aby buď poslouchali tento bod, který je podle mého soudu docela zásadní vzhledem k tomu, jaká debata se vede ve společnosti, a ti, kteří mají jiné povinnosti, nechť své rozhovory přenesou do předsálí a budeme v důstojném prostředí projednávat společný bod této schůze.

Prosím, pokračujte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP