(16.20 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, nezdržím vás dlouho. Jsem dalek toho, abych něco sváděl na hlasovací zařízení. Chci pouze prohlásit, že v hlasování číslo 55, které proběhlo před časem a týkalo se novely zákona o správě daní a poplatků, bylo mojí vůlí hlasovat ano. Říkám to jenom pro stenozáznam. Hlasování nezpochybňuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Mencl. Asi s tím samým. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Mencl: Já vystoupím se stejným problémem. Dovolte mi konstatovat, že jsem v hlasování číslo 55 hlasoval ano, ale mám na sjetině křížek. Také pro steno. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Mezitím odešli od stolku zpravodajů a předkladatelů pan poslanec František Bublan a pan poslanec Juraj Raninec. Chtěl bych jim poděkovat. Uzavřu tím a končím tím bod číslo 16.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu. Tímto bodem je bod

 

17.
Návrh poslanců Michala Haška, Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha,
Lubomíra Zaorálka a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 242/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s následujícím zákonem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 242/1.

Nyní prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl poslanec Michal Hašek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, přenesme se v tomto bodu z prostředí možná poněkud ponurého, prostředí policejních služeben, o kterých jsme se tak dlouho bavili v předchozím bodu, úplně do jiné problematiky. A tou je otázka fungování neziskových organizací, dále občanských sdružení, církví, náboženských společností a honebních společenstev.

Předkládaná, poměrně jednoduchá novela zákona o účetnictví přichází s myšlenkou, abychom i po 1. lednu 2008 ponechali možnost drtivé většině těchto spolků, chcete-li určitou legislativní zkratku, a neziskových organizací a umožnili jim fungovat v režimu jednoduchého účetnictví. Musím poctivě říci, že už v předchozích dvou letech fungovaly na takovéto bázi. A my nyní navrhujeme, aby tato výjimka byla prodloužena o pět let, to znamená aby tato společenstva mohla účtovat v jednoduchém účetnictví až do 1. ledna 2013.

Myslím si, že na takovéto právní úpravě není skutečně ani zbla politiky. Tento navržený zákon není ani levicový, ani pravicový. Mezi členy nejrůznějších spolků, církví, ať už je to v oblasti zemědělství, mezi myslivci, chovateli, zahrádkáři, mezi dobrovolnými hasiči nebo v oblasti sportu, mezi sokoly nebo orly a mezi příslušníky řady dalších spolků, jsou přece jak členové různých politických stran, tak v drtivé většině nestraníci.

Myslím si, že bychom měli projevit dobrou vůli. Měli bychom to umožnit, abychom ještě neztěžovali chod těchto organizací tím, že by musely vést podvojné účetnictví s účinností od 1. ledna příštího roku.

Domnívám se, že na každého z nás se obracejí v rámci našich volebních obvodů zástupci nejrůznějších těchto sdružení, zájmových kroužků. Jsou to přece organizace, které fungují na základě občanské aktivity, poskytují veřejnosti nekomerční služby a pomáhají potřebným. Takovou činnost, podle našeho názoru, bychom měli napříč politickým spektrem plně podporovat. Myslím si, že řada lidí v těchto spolcích funguje bez nároku na finanční prostředky a ve volném čase se stará například o děti a mládež. Tito lidé se starají také třeba o naši bezpečnost. Mám na mysli teď fungování jednotek sboru dobrovolných hasičů. Starají se například o naši přírodu.

Dámy a pánové, jak jsem řekl, na tomto zákoně není nic pravicového, ani levicového. Je to o ochotě vyjít vstříc legitimním požadavkům neziskového sektoru a umožnit, aby tyto organizace mohly fungovat z hlediska administrativy a ekonomických záležitostí dalších pět let v režimu jednoduchého účetnictví.

Děkuji každému jednomu z vás, který i přes negativní stanovisko vlády najde odvahu podpořit tuto normu, najde odvahu podpořit bezproblémové fungování neziskového sektoru v České republice. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Červenka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Červenka: Děkuji. Vážený předsedo, dámy a pánové, předkladatelé tisku 242 navrhují změnu zákona o účetnictví, kterým se má změnit zákon číslo 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se, vyjma drobných legislativních úprav, o prodloužení doby stanovené v původním znění § 38 o účetnictví až do 31. 12. 2012. Novela zákona má umožnit vyjmenovaným právnickým osobám, které nejsou založeny za účelem podnikání, ale k výkonu ústavně zaručených základních práv nebo k jiným společensky prospěšným účelům, i po 1. lednu 2008 účtovat v soustavě jednoduchého účetnictví.

Vláda na své schůzi 11. července letošního roku po projednání sněmovního tisku 242 s tímto návrhem vyjádřila nesouhlas.

Vzhledem k tomu, že předložený sněmovní tisk naplňuje literu zákona § 90 odst. 2 zákona č. 90/1999 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, doporučuji jako zpravodaj rozhodnout o tomto poslaneckém návrhu již v prvním čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pane zpravodaji, i vás poprosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které zatím nemám žádné přihlášky. Ano. Registruji přihlášku pana předkladatele. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedo, vážená vládo, já jsem nechtěl zneužívat pozice předkladatele při úvodní zprávě, ale chtěl jsem využít tohoto prostoru, abych vyvrátil jednu fámu, která koluje v Poslanecké sněmovně v souvislosti s tímto návrhem zákona.

Zaslechl jsem totiž informace, že celá věc už je přece vyřešena schválením vládního reformního batohu, který zavádí povinnost podvojného účetnictví pro všechny subjekty s obratem nad 25 milionů korun. Chci říci, že to není pravda. A chci také požádat pana ministra financí, kterého mohu oslovit přímo, aby buď potvrdil, nebo vyvrátil to, co teď říkám. Zákon, který byl schválen v rámci reformního balíku, se totiž týká podnikatelských subjektů a fyzických osob, nikoli spolků.

Dámy a pánové, vracím se znovu zpátky k té větě, kterou jsem řekl jako předkladatel. Na tomto zákoně skutečně není nic levicového ani nic pravicového. Členové všech našich stran fungují v rámci neziskového sektoru. Neztěžujme jim jejich každodenní fungování.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předkladateli. O slovo se přihlásil pan ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Odpověď je v zásadě velmi jednoduchá. Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů nedělá nic jiného, než že stávající hranici 15 milionů korun pro samostatně podnikající fyzické osoby posouvá na hranici 25 milionů korun ročně, přičemž limit podle šesté směrnice je jeden milion eur. Takže pokud nebude koruna příliš pružně depreciovat, tak nám to ještě několik let vydrží.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP