(16.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Zazněla zde poznámka: rekonstrukce kanceláře ministra. Nebudu komentovat ty osobní invektivy a útoky, ale musím říct jedno jediné. Protože jsem čekal, a už jsem dostal interpelaci od pana poslance Tejce, na kterou velmi rád písemně odpovím, a bude to velmi obsáhlá a velmi detailní odpověď, tak tím, kdo rozhodl o rekonstrukci pátého patra budovy Ministerstva vnitra, nebyl ministr Langer. Byl to ministr Bublan a ministr Gross tím, že na střeše toho domu zřídili heliport, aby mohly přistávat vrtulníky na střeše, v důsledku čehož začaly praskat stěny. Jestli něco rozhodl ministr Langer, tak zrušit ten heliport, aby nemusel dávat peníze na opravu onoho heliportu, a peníze, které byly určeny na rekonstrukci heliportu a patra, byly přiděleny na rekonstrukci patra a veřejných prostor, kterými se do Ministerstva vnitra vstupuje. Nicméně konkrétní čísla a konkrétní fakta dostane určitě pan poslanec Tejc.

A jestli zde někdo říká, že vlastně všechno začalo rekonstrukcí pátého patra, tak já se chci zeptat: Co dělali mí předchůdci v okamžiku, když na začátku nebo na podzim roku 2006 bylo ve třetím tisíciletí na internet připojeno necelých 10 % všech policejních služeben v České republice? Kam šly ty peníze? Na co? Asi se něco změnilo, když po půl roce je to 99 %. Každý z nás měl možnost přijít se podívat na nějakou policejní služebnu ve svém volebním kraji. Kdybych teď položil otázku, jaký máte dojem, že se píše rok, když přijdete na standardní policejní služebnu, troufám si tvrdit, že nikdo neřekne rok 2007. Myslím si, že budou padat letopočty 1960, 1970, 1980. A já se ptám: Kam šly ty miliardy v rozpočtu Ministerstva vnitra, jak je možné, že ve třetím tisíciletí Policie České republiky pracuje v podmínkách roku 1970? Podíváte-li se na každý jeden obecní úřad, na každý jeden úřad práce, finanční úřad a na jakýkoli z těchto typů úřadů, tam se píše třetí tisíciletí, tam je rok 2007. Přijdete-li na standardní policejní služebnu, jste hluboko v minulém tisíciletí. A to jsme se rozhodli změnit. A právě proto už v prvním půlroce šlo 600 mil. korun na projekt P 1000. Právě proto existuje tento dlouhodobý projekt, do kterého chceme investovat 3,5 mld. A právě proto, že v resortu je spousta zbytného majetku, spousta majetku, který neslouží nikomu místo toho, aby mohl sloužit všem, rozhodli jsme se ten majetek prodávat, aby konečně z toho ti policisté i veřejnost něco měli. Věřím, že přinejmenším toto by vás mělo naplnit uspokojením, že se svoji práci snažíme dělat profesionálně a dobře.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. O slovo se přihlásil pan poslanec Tejc, potom pan poslanec Rath. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já bych zkusil věcně reagovat na to, co říkal pan ministr, především k těm odchodům policistů.

Je zcela logické, že odcházejí starší policisté než za účinnosti starého služebního zákona, protože tehdy se mohlo odcházet po deseti letech služby s výsluhou, nyní se odchází po patnácti letech služby. Tudíž ano, je to dobře, souhlasím s vámi, pane ministře, ale není to, řekl bych, vaší zásluhou, ale zásluhou změny zákona, na které jste se tady všichni před volbami shodli.

A druhá věc. Pokud se týká aplikační praxe, vy jste sám uvedl 9. 9. v Otázkách Václava Moravce: Existují krajské správy, kde na to, lidově řečeno, ti šéfové kašlou a dělají si to po svém. Vy jste sám řekl ve svém vystoupení dopoledne, že budete vytvářet tlak na sjednocení aplikační praxe. Tedy vy jste slíbil, že budete sjednocovat tuto praxi, a proto se já podivuji, že nyní, když jsem se já ptal, proč jste tak neučinil dřív, říkáte, že sjednocování aplikační praxe v podstatě není ve vaší moci.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr chce reagovat, potom pan poslanec Rath.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Nejsem si jist, jestli nedochází k nedorozumění, ale stejně tak jako po prvním čtvrtletí, kdy existoval počet policistů s platovými nebo příjmovými propady ve výši více než 5000, tak na základě právě tlaku na policejního prezidenta a jeho prostřednictvím na služební funkcionáře došlo ke zjevnému poklesu počtu těch propadů na polovinu. Úplně stejně tak je to v případě oné aplikační praxe. I vy jste byl adresátem zápisu z jednání s odborovými svazy, kde jako jeden ze závěrů, shoda na potřebě sjednocení aplikační praxe, úkol, součástí hodnoticích kritérií krajských funkcionářů Policie České republiky bude i schopnost řešení propadů a aplikace přesčasů.

Za další, podrobný regionální rozbor propadů Policie České republiky, eliminace teritoriálních výkyvů. A to je jasný úkol, který má policejní prezident, a já jsem přesvědčen, že po třetím čtvrtletí budeme mít k dispozici fakta o tom, jestli se ta čísla mění, či nikoliv. Je to velká firma a ta velká firma potřebuje mít čas na to, aby se s tak zásadní změnou byla schopna sžít.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. O slovo se přihlásil pan poslanec Rath. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já myslím, že byste měli svoji pozornost upřít na slova pana ministra Langera, že policie je firma, velká firma. Já už jen čekám, kdy nám sdělí, že se bude privatizovat a že to bude soukromá firma. První poznámka.

Pane ministře, je velmi svěží vaše myšlenka, že 19 mil. do své kanceláře na její vybavení a rekonstrukci jste musel dát proto, že tam popraskaly stěny kvůli heliportu. Myslím, že při použití této logiky obviníme tuším ministra Štrougala, že vlastně on může za vaši investici 19 mil. do kanceláře, protože tu budovu nechal postavit, možná že to byl jiný ministr, ne zrovna ministr Štrougal, protože při této logice svádět něco na své předchůdce, že tam mají heliport, a proto vy jste musel dát 19 mil. do své kanceláře, je skutečně zvláštní.

Je logické, že asi opozice a vy máte jiný pohled na věc. My máme samozřejmě informace, že v policii vládne čím dál tím větší chaos a rozklad.

Mimochodem, já bych nebyl tak šťasten, že odcházejí policisté s 20 a 25 lety zkušeností, protože když si promítnete, kolik jim je let, tak jestli dobře počítám, je to někde mezi 40 a 50 roky věku, a to ve většině povolání, a myslím, že policie není výjimkou, je člověk v podstatě na vrcholu svých psychických a biologických schopností. A zvláště třeba u kriminální policie bych to bral velmi vážně a nezlehčoval bych to způsobem, že to je báječné, že odcházejí ti, co mají dvacet let zkušeností, protože možná přijdou ti, kteří nemají zkušenosti žádné.

V parafrázi na to, co jste říkal, bych chtěl říci: Vy jste říkal, že mladí již odešli předtím, než jste nastoupil. Teď odejdou ještě ti staří. Chci se zeptat, kdo vám v té policii nakonec zbude.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli někdo dále chce vystoupit v rozpravě. Není tomu tak, rozpravu končím.

Se závěrečným slovem pan předkladatel. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane předsedo. Dovolil bych si několik poznámek k tomu, co zde v obecné rozpravě zaznělo.

Především bych rád, abychom nedělali zkratku mezi služebním zákonem a platy policistů. Možná si už na to nepamatujete, ale ten služební zákon zde byl od roku 2003 několikrát odkládán a v tom původním znění skutečně byly tabulky, platy policistů. Po následné novele nebo změně jsme tyto platy vyndali z tohoto zákona a domnívám se, že jsme udělali dobře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP