(15.00 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli se dále někdo hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Přistoupíme tedy k hlasování podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 114/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 114/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 53 z přítomných 171 poslankyň a poslanců pro návrh 14, proti 41. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odstavec 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších přepisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 114/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 54 z přítomných 177 poslankyň a poslanců, pro návrh 170, proti nikdo. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali ve znění, které schválila Poslanecká sněmovna.

 

Tím končím bod 5 a druhý bod odpoledního jednání.

 

Budeme pokračovat bodem tři odpoledního jednání, je to bod

 

6.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní
a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 124/5/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jste obdrželi jako sněmovní tisk 124/6. Vítám mezi námi senátora Josefa Vaculíka.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane premiére, dámy a pánové, děkuji za slovo. Dovolte, abych vás stručně seznámil se stanoviskem vlády k projednávané materii.

Návrh zákona o správě daní a poplatků je v zásadě ryze technickým dokumentem. Stal se politikem v okamžiku, kdy ve Sněmovně zazněl pozměňující návrh, který by upravoval režim vratky DPH pro loterijní společnosti. V tomto smyslu také Poslanecká sněmovna tento návrh schválila. Pokud by byl tento návrh schválen ve znění Poslanecké sněmovny, znamenalo by to, že všechny loterijní společnosti by měly nárok na vratku DPH na svém vstupu, což je v přímém rozporu s 6. směrnicí Evropské unie, tudíž s primárním právem. Což ve svém důsledku znamená, že státní rozpočet by byl v důsledku porušování primárního práva Evropské unie ochuzen ve prospěch loterijních společností o minimálně 1,5 miliardy Kč, protože 1,5 miliardy Kč činí suma této vratky loterijním společnostem.

(Reakce na okolnost, že ministr Svoboda hovoří s premiérem:) Já poprosím pana ministra Svobodu, aby nerušil.

Proč je v Poslanecké sněmovně toto téma evergreenem? Je evergreenem proto, že jednou z těchto loterijních společností je také Sazka, akciová společnost, společnost, jejímiž akcionáři, jejímiž majiteli jsou občanská sdružení zabývající se tělovýchovou, tělovýchovné svazy a samozřejmě, že příjem Sazky, a. s., je tedy přímo svázán s financováním sportu, a to zejména venkovského sportu. A je tedy logickým argumentem Poslanecké sněmovny, který s pokorou respektuji, že krácení příjmů Sazky, a. s., je ve svém důsledku krácením financování sportu, a to sportu na území celé České republiky. Tento argument byl v minulosti častým a v zásadě jediným argumentem, proč Poslanecká sněmovna… (Neustálý hluk v sále.)

Pane předsedající, prosím, abyste mi zjednal klid.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, snažil jsem se ztišit Poslaneckou sněmovnu, to se mi nepodařilo. Zkusím to jiným způsobem. Zazvoním. (Předsedající zvoní zvoncem.) Poprosím kolegyně a kolegy, aby se ztišili. Pane ministře, můžete pokračovat.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Tento argument byl v minulosti jediným a relevantním argumentem, proč Poslanecká sněmovna trvala na legislativě vratky z DPH, protože měla oprávněnou obavu o financování sportu v rámci České republiky. Ale je-li toto jediným argumentem, pak se naskýtá otázka, zda neexistuje jiný nástroj, jak neochudit sport v České republice -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, já vás ještě přeruším a napomenu návštěvníky na balkoně, aby se také ztišili. Protože jste v Poslanecké sněmovně, já bych poprosil, aby tady byl klid. Prosím, pane ministře, můžete pokračovat.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Zda neexistuje jiný nástroj, jak touto změnou legislativy neochudit financování českého sportu.

Existuje. Vláda si je vědoma této priority a váží si významu, který financování sportu Poslanecká sněmovna přikládá. A proto jsem byl pověřen, abych v prázdninových měsících vedl jednání s tělovýchovnými svazy za přítomnosti představitelů všech politických klubů přítomných v Poslanecké sněmovně s poměrně velmi jednoduchým návrhem. Já se ho pokusím zhustit.

Vratka DPH pro loterijní společnosti znamená ztrátu státního rozpočtu 1,5 miliardy ročně, z čehož bilance Sazky, ze které financuje tělovýchovné svazy, představuje částku zdaleka ne větší než 300 milionů ročně. Ona totiž není na tom loterijním trhu jenom Sazka, a. s, jejímiž akcionáři jsou tělovýchovné svazy a financování sportu. Na tom trhu je také Synot Uherské Hradiště, Tipsport, Fortuna a celá řada dalších společností, kterým samozřejmě vyhovuje argument financování českého sportu. Ale ten se týká jenom té Sazky. A prosím, povšimněte si toho rozdílu. Jedenapůl miliardy je vratka DPH z loterijních společností, 300 milionů maximálně je částka, která znamená výpadek pro příjmy vlastníků Sazky, a. s., pro financování českého sportu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP