(15.10 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Řešení je tedy nasnadě. Nebudeme porušovat primární právo, nebudeme porušovat evropskou legislativu, budeme trvat na standardní legislativě daně z přidané hodnoty. Státní rozpočet získá 1,5 miliardy a 300 milionů z té 1,5 miliardy rádi dáme té prioritě, za kterou tady všichni bojujeme, a to je financování českého sportu. Protože když oddělíme těch 300 milionů od té 1,5 miliardy a zbývá jenom 1,2 miliardy, tak ta 1,2 miliardy už nemá s českým sportem nic společného. To už jsou jenom příjmy loterijních společností a rozpor s primárním právem Evropské unie.

Sešel jsem se tedy z pověření pana premiéra s představiteli tělovýchovných svazů, kteří jsou z titulu své funkce předsedy jednotlivých tělovýchovných jednot, ať už je to ČSTV, Sokol, Orel či Asociace tělovýchovných zařízení - omlouvám se těm, na které jsem zapomněl -, bylo to za přítomnosti zástupců všech politických klubů v Poslanecké sněmovně, a navrhl jsem řešení, že budeme trvat, koneckonců nic jiného by nám jako členskému státu nemělo zbývat, budeme trvat na primárním právu Evropské unie a tělovýchovným jednotám, tělovýchovným svazům budeme garantovat tento výpadek. Protože je to změna legislativy, tak tento výpadek ze změny legislativy jim budeme garantovat systémovou dotací ze státního rozpočtu, která bude rozdělována zhruba stejným poměrem, jako je jejich akcionářský podíl v Sazce, a. s. Pokud tak učiníme, vydělají všichni. Vydělá státní rozpočet, protože nepřijde o více než jednu miliardu výpadku z hazardu, vydělají tělovýchovné svazy, protože získají svoji systémovou dotaci, a především vydělá Česká republika, protože přestane porušovat své mezinárodní závazky.

Chtěl bych poděkovat zástupcům jednotlivých tělovýchovných svazů, kteří tuto dohodu uvítali a podporují ji. Chtěl bych poděkovat zástupcům jednotlivých politických klubů, kteří se té debaty zúčastnili, a tím potvrdili, že pokud se tak zachováme, jedná se o dlouhodobou společenskou dohodu. Nejedná se o jednorázovou dotaci v roce 2008, ale jedná se o dlouhodobou společenskou dohodu - každoroční kompenzace tohoto výpadku, který vyplývá ze změněné legislativy.

A chci garantovat jménem vlády, že za předpokladu, že bude schválen senátní návrh a Česká republika tak nebude porušovat své primární právo, tak v pondělí na svých stolcích naleznete návrh zákona o státním rozpočtu, který bude obsahovat položku Dotace občanským sdružením v tělovýchově 300 milionů korun, což je přesně ten výpadek - je to o něco více než ten výpadek, který tělovýchovným zařízením vyplývá z legislativy vratky DPH. Tento slib vláda splní a já jsem připraven a v pondělí se o tom můžete přesvědčit.

Prosím vás tedy, abyste tuto dohodu podpořili. Prosím vás o to v zájmu státního rozpočtu, mezinárodních závazků Evropské unie a i čisté argumentace, protože ten problém financování sportu je vyřešen jiným způsobem. Veškerá další argumentace už by byla pouze účelová a ve prospěch nikoli sportu, ale pouze loterijních společností.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře.

Paní poslankyně Orgoníková má náhradní kartu číslo 14.

Chtějí se k předloženým pozměňovacím návrhům senátu postupně vyjádřit zpravodajka rozpočtového výboru paní poslankyně Miloslava Vostrá? Nechce. Zpravodaj hospodářského výboru poslanec Vlastimil Aubrecht? Také ne. A zpravodaj kontrolního výboru poslanec Daniel Reisiegel? Také ne.

Otevírám rozpravu. Jako první v rozpravě vystoupí pan senátor Josef Vaculík. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Josef Vaculík: Děkuji za slovo. Vážení páni předsedové, členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci. Pan ministr zde precizně zdůvodnil přijetí pozměňovacího návrhu číslo 2 k tomuto tisku, který projednáváte. Jsou tam celkem dva pozměňovací návrhy. Ten první pozměňovací návrh zde nebyl osvětlen, proto k němu podám několik krátkých informací.

Tento pozměňovací návrh znamená vrácení rozhodovací činnosti finančního úřadu do současně platného stavu. Tímto pozměňovacím návrhem, který Poslanecká sněmovna připojila k zákonu o správě daní a poplatků, se nařizuje finančním úřadům v rozhodovací činnosti každé rozhodnutí odůvodnit. Tato úprava ovšem není obsažena v jiných platných zákonech, proto by fakticky došlo k paralyzaci rozhodovací činnosti finančních úřadů, protože finanční úřad by ve své rozhodovací činnosti vždy musel porušit některý z platných zákonů. Proto se velmi přimlouvám za přijetí úpravy schválené senátem, aby k této dysfunkci finančních úřadů nemohlo docházet.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane senátore. Písemné přihlášky nemám. Z místa se přihlásil pan poslanec Šustr. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já si dovolím tlumočit názor Všesportovního kolegia, což je 9 + 2 největších organizací v České republice, které zastřešuje 99,5 % sportovních činností v České republice. Tato problematika byla dvakrát na pořadu schůze Všesportovního kolegia a je vítána v této verzi, kterou přednesl ministr financí.

Chtěl bych vás požádat, abyste podpořili senátní návrh, protože je to dobré řešení pro český sport. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo dále hlásí do rozpravy Není tomu tak. Rozpravu končím. Ptám se na případná závěrečná slova. Pane ministře, chcete vystoupit se závěrečným slovem? Ne. Pan senátor? Také ne.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 124/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 124/6."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 55. Z přítomných 181 poslankyň a poslanců pro návrh 97, proti 2. Konstatuji, že jsme schválili usnesení, které jsem přečetl. To znamená, že jsme vyslovili souhlas a přijali senátní návrh. Konstatuji tedy, že jsme schválili zákon ve znění schváleném Senátem.

 

Končím bod 6 a zahajuji bod čtvrtý odpoledního jednání, a je jím bod číslo

 

7.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 365/2000 Sb., o informačních
systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 158/3/ - vrácený Senátem

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP