(16.40 hodin)
(pokračuje Filip)

To, co bylo jako důvod, který byl frekventován, to jest, že paní nejvyšší státní zástupkyně měla k takovému kroku pravomoc, bylo odůvodněno paragrafem 26 zákona o soudech a soudcích. Věřím, že minimálně ministr spravedlnosti vlády České republiky je natolik znalý právních poměrů v České republice, že zná obsah § 12 zákona o státním zastupitelství, který takový postup vysloveně zakazuje. Proto mě zajímalo, jestli vláda České republiky se bude zabývat tou situací, anebo zůstane stín na celém vyšetřování a takzvaném skončení této věci v tom, že si Nejvyšší státní zastupitelství osobuje práva, která, promiňte mi, neměla generální prokuratura bývalého Československa. (V sále je obrovský hluk.)

Třetí bod naší schůze by se měl zabývat tím, že nikdo z České republiky, zejména ne ministr zahraničí, natož vláda jako celek, ale ani ostatní státní orgány nezaujaly žádné stanovisko, a promiňte mi, jsme v této souvislosti trošku ne na chvostu dění, ale jsme považováni za licoměrné, když nejsme schopni vyjádřit svoji solidaritu s těmi, které zadržují ti, kteří vzali rukojmí v Afghánistánu, ať už jde o hnutí Taliban nebo o jiné tam působící gerily nebo nevládní hnutí, které nemají s demokracií nic společného. Proto nám připadalo nanejvýš vhodné, aby Česká republika, byť se jedná o prázdninové období, byla schopná říci své stanovisko v těchto případech, které nás zajímají. My jsme připravili prohlášení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ve kterém by Poslanecká sněmovna -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane místopředsedo, já vás znovu přeruším, protože některé poslankyně slyším, jak se baví, až tady nahoře. Je to tam někde z toho koutu od poslanců nalevo. Je to i napravo. Takže bych poprosil, nepokřikujte na mě. Pokud se chcete vyjádřit, tak se řádně přihlaste a pak to řešte. Samozřejmě, že to můžete řešit teď momentálně přes předsedy poslaneckých klubů, protože nikomu jinému udělit slovo nemohu než jenom osobám s přednostním právem.

Děkuji. Pane místopředsedo, pokračujte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ten hluk ve sněmovně trochu napovídá o tom, co jsou slova a činy. Já bych byl rád, aby ti, kteří tady hovoří o nepřípustných zásazích do lidských práv, do nepřípustných kroků v oblasti mezinárodního práva nebo Listiny základních práv a svobod, pokud jde o Českou republiku, případně Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, aby minimálně byli schopni vyjádřit svým hlasováním to, čemu se říká solidarita s těmi, kteří taková práva nemají.

Proto jsme navrhli se skupinou poslanců prohlášení Poslanecké sněmovny, ve kterém s velkým znepokojením sledujeme osud zadržovaných občanů Korejské republiky v Afghánistánu a žádáme kábulskou vládu, aby využila všech politických prostředků k tomu, aby ti, kteří rukojmí zadrželi, zejména hnutí Taliban, tato rukojmí propustili. Zadržování a vraždění civilních osob včetně vydírání nejsou akceptovatelné prostředky, nesvědčí ve prospěch žádné myšlenky ani osoby či skupiny osob v mezilidských ani v mezinárodních vztazích.

To jsou ty tři základní body, které jsme chtěli projednat. Není to nic dramatického. Kdyby se vláda postavila k těmto bodům čelem, jsem přesvědčen, že minimálně ministr zahraničních věcí je schopen doplnit ústně onu zprávu, kterou jsme dostali, a sdělit Poslanecké sněmovně statut oněch takzvaně třiceti vojenských odborníků, kteří v minulých dnech pobývali v České republice v oblasti Míšova a vojenského prostoru. Věřím, že pan ministr spravedlnosti by byl schopen minimálně odpovědět na tu jednoduchou otázku, která se týká postupu nejvyšší státní zástupkyně a akceptovatelnosti z pohledu vlády, tak, aby byly vyvráceny ne vůči nám, ale vůči veřejnosti pochybnosti, že tato kauza není politicky ovlivňována.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou přihláškou se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu pan poslanec Kováčik. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za ně, pane předsedo. Možná špatně čtu, ale nikde jsem nevyčetl, že by se, byť k programu, který je na svolání na podpisy a nesmí se měnit, nemohla také konat rozprava. Myslím si totiž, že by nebylo poprvé, kdyby ke schůzi, k programu, pořadu té schůze svolané na podpisy mluvili i lidé bez přednostního práva. Nicméně náš místopředseda Filip projevil velkou vstřícnost a akceptoval to. Já ovšem musím říci, že ve chvíli, kdy pan místopředseda Filip na klubu již nebyl přítomen, poslanecký klub odhlasoval, že k návrhu pořadu schůze se zdůvodněním se stanoviskem poslaneckého klubu by měli vystoupit kolegyně Bebarová-Rujbrová a kolega Exner.

Já jako předseda poslaneckého klubu tímto tedy oznamuji, že pro tento okamžik odůvodnění našeho postoje k pořadu schůze mě zastupuje kolegyně Bebarová-Rujbrová a kolega Exner. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji, pane předsedo. Nyní vystoupí pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já bych vás požádal o chvilku pozornosti, abych zdůvodnil to, proč bychom stáli o vaše hlasy, abychom mohli projednat program schůze tak, jak jsme ho navrhli. Dovolte mi, abych řekl ty hlavní důvody, proč jsem přesvědčen, že bychom se měli těmi body zabývat.

Jedním z těch bodů, který navrhujeme projednat, je Informace vlády o postupu nejvyšší státní zástupkyně a okresních zástupců v kauze Jiřího Čunka. Kolegové, proč si myslím, že je třeba o této věci jednat a proč bychom chtěli položit otázky ministru spravedlnosti a premiérovi. Já jsem přesvědčen, že došlo v minulých dnech k nezákonnému jednání nejvyšší státní zástupkyně už v tom okamžiku, kdy se rozhodla odejmout tuto kauzu okresnímu přerovskému státnímu zastupitelství a přikázat ji státnímu zastupitelství jihlavskému. To je věc, o které jsme tady ve Sněmovně už mluvili, a já stále tvrdím, že toto jednání bylo nezákonné. (V sále je stále obrovský hluk.)

Bohužel vydává své další plody. Stalo se to, že nyní okresní státní zástupce pan Salichov trestní stíhání v této věci zastavil. A já bych chtěl upozornit na způsob, jak se to stalo na tiskové konferenci, která začala slovy: mám z toho pocit. Ale nejdůležitější je, že já jsem přesvědčen, že pan Salichov se v tomto vystoupení znovu dopustil porušení zákona, a sice porušil zákon o státním zastupitelství, konkrétně § 24, ve kterém se říká, že státní zástupce je povinen zachovávat úctu k ostatním státním zástupcům, jiným osobám atd. Nebudu to celé číst. Ve svém vystoupení totiž napadl jiné státní zastupitelství, to je to přerovské, a vyvolal tím válku státních zástupců.

Já vás prosím, abyste si to poslechli. Já vám přečtu z minulého týdne vystoupení šéfky přerovského státního zastupitelství paní Staňkové, která doslova reaguje na vystoupení pana Salichova takto: "Kategoricky odmítáme účelové tvrzení a útočný mediální atak pana Salichova, který se zcela vymyká zásadám výkonu funkce státního zástupce upraveným v zákoně o státním zastupitelství. Hodnotíme jej jako nepřiměřenou a zcela neoprávněnou veřejnou kritiku výkonu působnosti jiných státních zástupců." Tolik tedy citát šéfky přerovského státního zastupitelství paní Jany Staňkové.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP