(10.40 hodin)
(pokračuje Hovorka)

V části zdravotní předkládám pozměňovací návrh C.1.

Za prvé - vypouští se část 41. Za druhé - vypouští se část 43. Za třetí - vypouští se část 44. Tímto se z návrhu zákona o stabilizaci veřejných prostředků vypouští celá část týkající se zdravotnictví.

Pozměňovací návrh C.2.

Bod 1, za prvé v části 42. článek 65, v bodě 10 se slova "přeplatek na jeho žádost" nahrazují, včetně poznámky pod čarou, slovy "Přeplatek se vrací v rozsahu, který je platbou pojištěnce a na žádost pojištěnce jej". Poznámka - za slovem pojištěnce je odkaz na poznámku pod čarou 37a). Poznámka pod čarou 37a) § 9 odst. 2 zákona č. 48/1997 Sb.

Odůvodnění: Návrh vychází z požadavku Svazu zdravotních pojišťoven. Navrhovaná právní úprava neřeší konkrétně výši přeplatku, který zdravotní pojišťovny vracejí. Jedná se o technickou úpravu.

Následující pozměňovací návrhy jsou hlasovatelné, pouze pokud neprojde návrh C.1.

Takže pozměňovací návrh C.3.

Za prvé: V části 41. článek 64 v bodě 5, § 16a odst. 5, v poslední větě se slova "a výše doplatku, který se započítává do limitu podle § 16b odst. 1", nahrazují slovy "a výše zaplaceného doplatku".

Odůvodnění: Návrh vychází z požadavku Svazu zdravotních pojišťoven. Řeší technické problémy, které souvisí se zavedením maximální roční výše doplatků a poplatků pro pacienty.

Pozměňovací návrh C.4.

Za prvé: V části 41. článek 64, v bodě 5, § 16a odst. 1, písm. a) nově, včetně původní poznámky pod čarou, zní "a) 30 Kč - za prvé za návštěvu, při které bylo provedeno klinické vyšetření, odkaz na poznámku pod čarou 27a) (dále jen "návštěva") u lékaře poskytujícího specializovanou ambulantní zdravotní péči, za druhé návštěvní službu poskytnutou praktickým lékařem a praktickým lékařem pro děti a dorost (§ 20 odst. 3)".

Odůvodnění: Návrh vypouští z návrhu zavedení poplatků u praktických lékařů a u praktických lékařů pro děti a dorost. Tento poplatek nemá žádnou regulační funkci, protože tito lékaři jsou placeni tzv. kapitační platbou. Myslím, že je třeba také říct, že zavedení regulačních poplatků je jakoby vytrženo z celkové zásadní reformy, to je definování standardů péče, kontrola toků ve zdravotnictví apod. Zavedení regulačních poplatků by případně mohlo být součástí širší reformy zdravotnictví, ale v této podobě jako začátek reformy to vidím jako velmi problematické. Navíc výběr tohoto poplatku je značně administrativně náročný, a proto si myslím, že není nutné tyto poplatky vybírat.

Článek C.5 - nebo pozměňovací návrh C.5.

Za prvé: V části 41. článek 64 v bodě 3, písm. h) nově zní: "h) na vystavení dokladu o zaplacení doplatku za vydání částečně hrazeného léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely zařízením lékárenské péče, zařízení lékárenské péče je povinno tento doklad pojištěnci na jeho žádost vydat,".

V části 41. článek 64, v bodě 5, § 16a odst. 1 se písmeno d) vypouští. Písmena e) a f) se označují jako písmena d) a e). V odstavci 5 v první větě se písmeno "e)" nahrazuje písmenem "d)" a v druhé větě se písmeno "f)" nahrazuje písmenem "e)".

Odstavec 7 nově zní: "(7) Zařízení lékárenské péče je povinno sdělovat zdravotním pojišťovnám současně s vyúčtováním za příslušné období informace o vybraných doplatcích na částečně hrazené léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely, s uvedením čísla pojištěnce, ke kterému se doplatek váže, dne vydání částečně hrazeného léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely a výši zaplaceného doplatku, který se k léčivému přípravku nebo potravině pro zvláštní lékařské účely váže."

V části 41. článek 64, v bodě 5, § 16b odst. 1, v první větě se písmeno "d)" nahrazuje písmenem "c)".

Odůvodnění: Návrh vypouští poplatky za položku na receptu.

Pozměňovací návrh C.6.

V části 41. článek 64, v bodě 5, § 16a odst. 2, písmeno a) se číslovka "3" nahrazuje číslovkou "15".

Odůvodnění: Tímto pozměňovacím návrhem se od všech poplatků osvobozují děti do patnácti let.

Pozměňovací návrh C.7.

V části 41. článek 64 bod 14 nově zní: V § 46 odst. 2 včetně poznámky pod čarou č. 46a) zní: "Před uzavřením smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče se koná výběrové řízení. Výběrové řízení se nekoná pro zdravotnická zařízení lékárenské péče, pro zdravotnická zařízení Vězeňské služby ČR - poznámka na poznámku pod čarou 46a), za c) v případech rozšíření sítě již smluvního zdravotnického zařízení zdravotnické záchranné služby, písmeno d) při uzavírání nové smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče, pokud se jedná o smluvní vztah se stejným subjektem a současně nedochází k rozšíření rozsahu poskytované zdravotní péče. Odkaz na poznámku pod čarou 46a): "Zákon č. 169/1999 Sb., o výkonu trestu odnětí svobody a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.".

Odůvodnění: Tento bod vypouští z návrhu rušení výběrových řízení pro uzavírání smluv mezi pojišťovnami a praktickými lékaři, zubními lékaři a ženskými lékaři.

Pozměňovací návrh C.8.

V části 41. článek 64 se bod 6 vypouští.

Odůvodnění: Tímto se z návrhu vypouští zrušení dohodovacích řízení o seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami.

Pozměňovací návrh C.9.

Za prvé v části 41. článek 64 se bod 8 vypouští.

Odůvodnění: Tímto se z návrhu vypouští zrušení toho, aby Ministerstvo zdravotnictví bylo garantem řádného průběhu dohodovacího řízení o hodnotě bodu a výše úhrad zdravotní péče hrazené ze řádného zdravotního pojištění.

Pozměňovací návrh C.10.

Za prvé: V části 41., článek 64 se bod 1 vypouští.

Odůvodnění: Z návrhu zákona je vypuštěna část § 11, která již byla předmětem jednání Ústavního soudu v minulosti, a bylo konstatováno, že je v souladu s ústavou. Ústavní soud konstatoval, že toto ustanovení nezakazuje vybírat úhradu za služby, které přímo nesouvisejí se zdravotní péčí.

C.11.

Za prvé: V části 43. článek 67 se bod 9 vypouští a bod 11 nově zní: "V § 20 odst. 1 se písmeno d) vypouští."

Odůvodnění: Z návrhu se vypouštějí změny ve jmenování a odvolávání ředitele VZP.

Vážení kolegové, já se velice omlouvám, že jsem vás tak dlouho zdržel tím, že jsem vám nepředal ty pozměňovací návrhy dopředu na lavici. Jak říkám, zvažoval jsem ještě jejich podání a je možné, že některé tyto návrhy jsou zahrnuty už v tom pozměňovacím návrhu, který jste dostali, ale protože vlastně jsme to dostali na lavice až dneska, tak jsem si dovolil to přečíst ještě jednou. Děkuji vám za pochopení a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tak to byl pan poslanec Hovorka a nyní bych požádal paní poslankyni Martu Bayerovou, připraví se poslanec Jiří Dolejš, toho mám teď posledního písemně přihlášeného. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, vážení kolegové, dneska jste dostali na stůl dva moje pozměňovací návrhy. V podstatě jsou to dvě varianty, které se týkají části 12. změny zákona o spotřební dani, článku 19, bodu 98, kde dle dané tabulky navrhuji změnit sazby daně. Děkuji za pozornost. Zdůvodnění samozřejmě máte v návrzích.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Nyní pan poslanec Jiří Dolejš je na řadě. Opakuji, je to poslední písemná přihláška, poslední písemná přihláška do podrobné rozpravy, kterou mám tady nyní k dispozici. Takže na to upozorňuji, je to poslední příležitost ještě podat nějaký návrh.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP