(9.40 hodin)

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, původně jsem chtěl vystoupit až v podrobné rozpravě, ale s ohledem na to, že budeme za chvíli hlasovat o procedurálních návrzích, které jsou velmi významné, jsou velmi významné ve světle například 62stránkového materiálu, který jsme tady v devět hodin všichni nalezli na svých lavicích a který je formálně pozměňovacím návrhem předsedy vlády pana Mirka Topolánka k návrhu balíku reformních zákonů, sněmovní tisk 222, musím vystoupit už nyní.

Také vás, vážený pane místopředsedo, žádám, abyste zjednal klid ve sněmovně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže kolegové, prosím vás, ztište se. Pane poslanče, myslím, že už je klid. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, sociální demokracie přistupuje se vší odpovědností k problematice veřejných rozpočtů. Vždy jsme se snažili hledat cesty k zajištění stabilního a předvídatelného ekonomického prostředí v naší zemi. Ten, kdo sleduje politické priority sociální demokracie, ví, že jsme připraveni podporovat takové návrhy, které vycházejí z potřeb české ekonomiky a sledují několik strategických cílů. Těmi cíli jsou především udržení vysokého hospodářského růstu nastartovaného v období vlád sociální demokracie, udržení dlouhodobého sociálního smíru, zvyšování životní úrovně všech vrstev obyvatel, stabilizace veřejných financí, kterou rozumíme především postupné snižování výše schodku veřejných financí.

Jsem přesvědčen, že takových cílů je možno dosáhnout, ovšem za podmínky, že v této Sněmovně by se zejména na straně koalice našla dostatečná politická vůle k rozumným kompromisům. Ke zklamání mému i sociální demokracie se vláda o nic takového ani nepokouší. Namísto dialogu s opozicí přišla s vlastním řešením, kterým chce převálcovat Poslaneckou sněmovnu - možná formálně podle práva, ale fakticky bez jakékoliv diskuse o tom objemném balíku, který nám tady za chvilku možná představí ministerský předseda. O balíku změn, který má 62 stran, o balíku změn, který s jedinou výjimkou - a to bych chtěl čestně říct, že pod obrovským společenským tlakem reprezentovaným také sociální demokracií musela koalice ustoupit například v otázce stravenek. Ale to je také jediné, za co v tomto návrhu mohu koalici nebo pana premiéra pochválit. (Hlas z vládní lavice: Děkujeme.)

To děkujeme je možná předčasné, pane ministře. Možná by stálo říct: děkujeme, ale odejděte. A já řeknu proč.

V daňových věcech sice snižujete zdanění z 15 na 12,5 % ze superhrubé mzdy - chci jasně vzkázat občanům, že fakticky to znamená zdanění ve výši zhruba 19,5 % - ale zároveň snižujete pozměňovacím návrhem slevy na dani a zároveň snižujete daňové zvýhodnění na děti, například.

K další části - a my jsme měli stejně jako vy zhruba třicet minut na prostudování tohoto balíku. Váš klub jednal velmi rychle, zřejmě rychlostí půl minuty na jednu stránku. Já gratuluji vašim poslancům, pokud všechno pochopili v těch souvislostech a jsou pevně rozhodnuti pro to hlasovat.

U spotřebních daní na tabák zvyšujete zatížení spotřební daní na tabák o další 2,2 miliardy korun. V části týkající se zdravotnictví přicházíte s úplně novým pozměňovacím návrhem, který nese všechny charakteristické rysy takzvaného přílepku v části týkající se léčiv.

Já připomínám, že jsme vás varovali už před prvním čtením, že předložení jediného sněmovního tisku, kterým měníte pětačtyřicet právních norem, je z pohledu ústavního práva velmi komplikované. Teď díky vlastnímu komplexnímu pozměňovacímu návrhu jenom nahráváte tomu, aby Ústavní soud při podání případné stížnosti - a buďte si jisti, že sociální demokraté takovou stížnost podají, pokud tady prohlasujete tento v uvozovkách reformní batoh, tak že Ústavní soud v této věci nesmí mlčet. A pokud bude držet svoji judikaturu, tak prostě minimálně v této části váš batoh zruší.

Snižujete porodné. Snižujete porodné zhruba ze 17 700 korun na 13 000 korun. Z lékařů dělá pan ministr Julínek dráby a výběrčí této koalice. Chci jasně vzkázat občanům, že součástí tohoto návrhu je také ustanovení, podle kterého je zdravotnické zařízení povinno vybrat vámi vymyšlené regulační - přeloženo do češtiny ožebračující - poplatky. Pokud je nevybere, tak při zjištění opakovaného a soustavného porušení této povinnosti dostane pokutu až 50 000 korun.

Vzpomínám si na výběrčího daní v pohádce Pyšná princezna. Přijel a ptal se: Uhlíři, daně máš zaplaceny? Mám. Uhlíři, a už máš zaplaceno i na příští rok? Zřejmě tímto způsobem budou teď postupovat ti, kteří budou vybírat vaše daně, vaše regulační poplatky. (Pokřikování z lavic.)

Děláte si legraci z věcí, které jsou příliš vážné, dámy a pánové. Udělali jste fetiš, kde jsou boje o snižování daňových sazeb. Ve skutečnosti vaše reforma znamená, že poklesnou daňové příjmy. Vy chcete stabilizovat veřejné finance, chcete snižovat schodky rozpočtu, ale ve skutečnosti přinášíte do budoucna výpadky veřejných financí. Ve skutečnosti chcete škrtat na místech, která znamenala po dlouhá léta v České republice sociální smír. Chcete škrtat výdaje v sociální oblasti, chcete škrtat výdaje ve zdravotnictví. Pro vás je možná pojem sociální stát prosté sousloví, nikoli však pro vyspělou Evropu, nikoli však pro sociální demokracii. My nejsme stranou sociálních dávek, jak se nás občas snažíte označovat. My jsme stranou lidí práce, ale zastaneme se i těch, kteří nikoliv vlastní vinou musí využívat sociální systém České republiky.

S ohledem na to, že jste předložili skutečně velmi rozsáhlý pozměňovací návrh, mi dovolte, abych se připojil k návrhu místopředsedy Poslanecké sněmovny na to, aby bylo přerušeno projednávání tohoto sněmovního tisku na 24. září, zároveň aby se znovu vyjádřila vláda k pozměňovacímu návrhu a dopadům, které znamená, aby byl celý komplexní pozměňovací návrh projednán s tripartitou. A pokud tento návrh neprojde, tak alespoň aby došlo k novému jednání ve výborech, u kterého bude jasné, o čem se vlastně bavíme.

V červnu, když jste tady předkládali v prvním čtení koaliční kompromis, tak jste říkali, že to je to pravé ořechové. Dnes tady máme 62 stran většinou něčeho úplně jiného. Věcí, které jsou významně pozměněny. Takže máte nový koaliční kompromis. Co tedy platí? K čemu máme případně v podrobné rozpravě, dámy a pánové, podávat pozměňovací návrhy - k původnímu sněmovnímu tisku, nebo k tomuto balíku, který nepřináší ve skutečnosti z našeho pohledu nic pozitivního? Nic pozitivního pro to, abychom mohli uvažovat o podpoře toho vašeho reformního batohu.

Takže znovu opakuji - toto jsou velmi vážné argumenty. To, s čím jste dnes přišli a co jste položili na stůl, prostě obcházíte standardní parlamentní procedury. Obcházíte veřejnou diskusi. Obcházíte diskusi se širokou veřejností, s odborníky, s odbory, se zaměstnavateli, s podnikatelskou sférou. Je to sprostý trik. Jestli nechcete být podezříváni z ničeho takového, umožněte nové projednání ve výborech. Umožněte, aby se k tomu novému komplexnímu materiálu mohla vyjádřit tripartita a abychom tady měli poctivé podklady, které potom využijeme ke svému závěrečnému rozhodování. Velmi vás o to prosím, zejména vás, dámy a pánové z koalice, zejména vás, zelení, kteří jste tak deklamovali v závěru minulého týdne, že se daně snižovat nebudou. Ejhle, zřejmě se něco zvláštního stalo mezi nedělí a úterkem - daně se snižují. Vám to nevadí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP