(16.10 hodin)
(pokračuje Nečas)

Znovu opakuji: Co vyjma toho, že sociální demokracie tehdy ve vládě byla a dnes není, se z hlediska analýzy základních zahraničně bezpečnostních rizik - mimochodem, opět připomínám koncepci a strategii bezpečnostní politiky připravenou minulou vládou - co dramatického od té doby změnilo?

Musím také konstatovat, že se za nikoho neschováváme. Jednoznačně jsme řekli v roce 2002, mimochodem již předtím, v roce 2006, i teď, že jsme připraveni o této věci jednat, že považujeme proliferaci raketových technologií a zbraní hromadného ničení za nejvýznamnější riziko vojensko-bezpečnostního charakteru, že považujeme za rozumnou myšlenku uvažovat o programu protiraketové obrany a že jsme připraveni o této věci jednat tak, aby to byla smlouva výhodná pro Českou republiku a deset milionů jejích obyvatel, aby zvýšila jejich bezpečnost a ochránila je před potenciálními vojenskými riziky. Náš názor na rozdíl od mnoha vysoce postavených bývalých i současných ústavních činitelů z řad ČSSD byl, je a bude konzistentní. Z tohoto pohledu je třeba věci posuzovat. A Znovu opakuji: Já jsem žádné plamenné výroky dnešního typu v té době od nikoho z klíčových představitelů sociální demokracie nenašel.

To, že zlobí sociální demokracii připomínání výroků jejího bývalého ministra obrany a současného šéfa poradců předsedy sociální demokracie, že je zlobí dlouhotrvající intenzivní jednání o rozmístění základny, dokonce pobyt expertního týmu, který si vybral v době jejich vlády místo pro umístění této základny, to je možné. Není tu ale jediný důvod, abychom tato fakta ignorovali. Znamená to, že jednání se za sociální demokracie rozběhla, tato vláda v těchto jednáních pokračuje a tato vláda, především ODS, má konzistentní kontinuální názory, které na rozdíl od mnoha klíčových ústavních činitelů z řad sociální demokracie nemění.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dám teď slovo panu poslanci Milanu Urbanovi. Potom se hlásil pan poslanec Jandák.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, nás vůbec nic nezlobí, jen si myslíme, že se nemáte schovávat, když chcete říci svůj názor, za sociální demokracii.

Já to znovu zopakuji: Sociální demokracie nikdy nerozhodla o tom, že má být v České republice umístěn radar, nikdy o tom nejednala, nikdy takové rozhodnutí nepřinesla ani na vládu, ani do Poslanecké sněmovny. Jestli chcete to své rozhodnutí schovávat za sociální demokracii, nechť. Vy máte úžasnou schopnost mluvit tady velmi dlouho o ničem. (Potlesk některých poslanců.) A samozřejmě, my vás můžeme poslouchat, nebo nemusíme.

Možná poznámku na ty dvě vaše věci. Zdá se mi, že jste tady urazil velmi Spojené státy americké, protože když jste říkal, že ten, kdo navštívil Oválnou pracovnu, je velmi podezřelý člověk, to jsem tady slyšel, a možná se mohl něčeho velmi divného na tomto světě dopustit. Tedy já nevím, jak si to vysvětlovat, ale pravděpodobně velvyslanci tohoto státu o tom budou hodně přemýšlet.

Poznámka na závěr. Na rozdíl od vás, pane místopředsedo, já mám certifikát vystavený Václavem Klausem, co se týká mé angličtiny. Vy ho nemáte! (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádal bych pana poslance Jandáka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Pane místopředsedající, dámy a pánové, já si připadám jako v blázinci. Nezlobte se na mě. Vy taky, že jo? Tak proč to, kluci, provokujete?

Ale mně jde o jednu věc. Nic není vyřešeno - ticho! - nic není vyřešeno, a my diskutujeme. Takhle malej prcek v Evropě zvaný Česká republika diskutuje, zda tu bude mít základnu, nebo nebude, a ten veliký hegemon, který dnes o všem rozhoduje, ještě neví. Nepřipadáme si trapní, pánové?

A jenom děkuji panu ministrovi sociálních věcí, že mi tady nepředložil, že ten radar nám vlastně vyřeší chudobu a nezaměstnanost. Za to mu děkuji.

Ale jinak, pánové, pojďme domů a odpočiňme si. Jsme všichni unaveni. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám ale ještě přihlášeného pana poslance Exnera, pana poslance Duba a pana poslance Grebeníčka. (Ohlas v sále.) Prosím pana poslance Exnera. Dokud zasedáme, mají všichni právo vystoupit. Prosím poslední zbytky sil, abyste soustředili na vystoupení poslanců, nejdřív pana poslance Exnera.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, vláda nás informuje o nejrůznějším jednání, ale bohužel s občany naší země nejedná, jejich názory nerespektuje. To je myslím ta základní otázka, kterou se zde zabýváme. Ne to, jestli sem přiletí raketa, ale jestli v České republice naše současná vláda dbá na postoje občanů.

Myslím si, že je potřeba, aby nám členové vlády v rámci svého vystoupení ještě dnes odpověděli, jak budou reagovat na to, že ve všech průzkumech veřejného mínění opakovaně většina občanů raketovou základnu nechce, že výsledek místních referend v Trokavci, v Zaječově, v Hvožďanech a v Těnicích a také přes nižší účast v Rožmitále nebo anket ve Skořicích, v Mirošově, v Strašicích, v Příkosicích a v Mníšově ukazují na to, že občané tady radar nechtějí.

Pan předseda vlády ve svém úvodním vystoupení tvrdil, že nabídnutá lokalita ještě není definitivní a že se přihlédne k žádosti starostů, aby byla vybrána jiná, lépe vyhovující než původní. Musím ale upozornit, že starostové nechtějí základnu posunout, že říkají, že nechtějí žádnou základnu.

Nebylo také oznámeno, kdy bude zveřejněno, co už česká vláda odsouhlasila, včetně toho, k čemu se už zavázala, že bude prováděno od doby podpisu. Musím upozornit na americký Kongres, který tvrdil, že žádné konstrukční práce nepovolí, dokud nebude smlouva mezi Českou republikou a USA, respektive Polskou republikou a USA. Teprve potom bude dán souhlas a uvolněny prostředky na možné konstrukční práce. Naopak česká vláda souhlas s takovými pracemi již vyslovila.

Na základě čeho dochází k pobytu vojáků z Agentury pro raketovou obranu USA na našem území? Odpověď při minulém projednávání otázky jsme nedostali.

Je také potřeba vyjasnit, jestli se počítá se zvýšeným nebezpečím teroristických akcí v České republice. Už umístění z tohoto hlediska daleko méně kontroverzní stanice Svobodná Evropa v Praze opakovaně působí zvýšené nebezpečí teroristických akcí u nás, a dokonce již více než jednou bylo nutno vyhlásit stav větší pohotovosti v boji proti takové možnosti. Občané, kteří pracují ve Svobodné Evropě, ať už čeští nebo cizí státní příslušníci, trvale jsou připraveni na zvýšené nebezpečí terorismu.

Mluví se o nebezpečí balistických střel z Íránu a z Korejské lidově demokratické republiky, avšak podrobnější vyhodnocení této možnosti není k dispozici. Nebyla zatím také vyhodnocena jiná nebezpečí.

Myslím si, že by bylo potřeba odpovědět na otázku, kdy budou poskytnuty hodnověrné informace k ohrožení zdraví, nejen prohlášení, jak to opakovaně udělal pan předseda vlády, že radar neškodí. Na konto toho je potřeba konkrétně prohlásit, že je zde celá řada jiných názorů. Například vojenský lékař pracující pro Ministerstvo obrany pan Bednarik v debatě s občany prohlásil, že hrozí nebezpečí jenom prohřátí lidského těla do hloubky několika centimetrů, zatímco zástupce ředitele sekce technologií Agentury raketové obrany USA, také při besedě s občany u nás, prohlásil, že konkrétní studie vlivu na zdraví se teprve bude podrobně zpracovávat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP