(17.40 hodin)
(pokračuje Čunek)

A když ji přestanu obtěžovat a zvýším jí plat, tak ona nepodá žádné oznámení. Po roce od té chvíle a něco tedy, pardon, po dvou letech od té chvíle, mi došel, tedy rok poté, co odešla z městského úřadu sama a dobrovolně, protože my jsme jí nabízeli jiná místa, tak ona se nakonec rozhodla podnikat, tak mně poslala dopis poměrně dramaticky hanlivý s popisem různých sexuálních událostí, které se samozřejmě nestaly, ale zase zcela náhodou to bylo den předtím, než zasedala městská rada, kterou jsem samozřejmě řídil a která měla rozhodovat o její žádosti snížení nájemného v prostorách jejího podnikání, které řádně vysoutěžila, případně o dalších jejich nárocích, které směřovaly k odkoupení hájenky, která byla a je doposud ve vlastnictví města, kterou obývá se svým partnerem. Já jsem těmto žádostem dlouhodobě, mnoho let předtím, nevyhověl. Myslím na to odkoupení té hájenky. A samozřejmě mi přišlo i nepoctivé, aby ve městě, kde se normálně soutěží nájmy a soutěží je každý, tak naráz někomu je měli snižovat. Ona mi donesla den předtím tento dopis a samozřejmě to doprovodila tím, že jestli jí nebude vyhověno, tak budu mít velké problémy v následujících volbách, které byly několik měsíců poté.

Tato osoba si tedy -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, uplynul vám čas.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Skoro mě to mrzí. Pardon.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, můžeme pokračovat jindy. Pan poslanec Klučka s doplňující otázkou. Pak ještě budete moci odpovědět na doplňující otázku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Víte, pane předsedo, vy jste mi to tedy vůbec neulehčil. Ale já budu v této chvíli hodný. Já vás nebudu kritizovat za to, že jste mi neodpověděl na otázky, které jsem vám položil. Možná najdeme jinou formu, jak se dostat k těm odpovědím.

Já jsem jenom pochopil z toho vašeho vystoupení, že kdybyste opravdu v této chvíli nebyl místopředsedou vlády, tak ten průběh toho šetření, vyšetřování, by probíhal možná docela jinak a ta osoba, které by se to týkalo, by asi neměla ty možnosti k ochraně svých práv, tak jako máte vy.

Ale přesto vás prosím, jestli byste alespoň jednou větou neokomentoval ten výrok, respektive prohlášení ombudsmana.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Doplňující otázka. Odpoví na ni místopředseda vlády a ministr pro místním rozvoj Jiří Čunek. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Já se vám chci opravdu omluvit, protože to, co jsem říkal, nebylo na prodloužení času, naopak bych si ho přál víc, abyste pochopili důvod, proč nechci odstoupit, když den poté, co jsem se stal senátorem, je podáno trestní oznámení. A máte pravdu, kdybych nebyl tím senátorem, určitě žádné trestní oznámeno nebylo atd. A já chráním tedy práva nejenom svá, ale i vás.

Co se týká té první otázky, jsem přesvědčen, že půl národa by bylo ve vazbě, protože každý z vás může být svědkem něčeho někde. To je další věc. Navíc když je někdo vyšetřován takto, tak se nezavírá do vazby jenom tak.

Co se týká vyjádření ombudsmana, já ho chápu, ale já s ním zásadně nesouhlasím, a to ze dvou důvodů, a to on tedy ani netvrdí, to je pravda - nebyl porušen zákon. A za druhé. My jsme neměli žádnou jinou možnost, protože město Vsetín nemá ani nejenom volné byty a nemělo, ale ani volné plochy, na kterých ty byty mohlo postavit, takže muselo konat tak, jak konalo.

Já jsem přesvědčen o tom, že jsme udělali všechno pro to, abychom těmto lidem pomohli, neboli abychom pomohli všem lidem. Těm, kteří byli obtěžováni chováním nepřizpůsobivých občanů. A ty nepřizpůsobivé občany, které jsme podle rozhodnutí soudu měli vystěhovat na ulici, tak kdybychom to udělali, zřejmě by nás nikdo nekritizoval. My jsme to neudělali a snažili jsme se jim nějak pomoct, a to tak, jak jsme považovali v té chvíli za nejefektivnější. Nic víc nemůžu říct. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo, i za dodržení času. Poslední vylosované interpelace nebudeme probírat. Ještě bychom mohli sice jednu otevřít, ale slyšeli jste sami, že pan poslanec Tejc se dohodl s panem ministrem spravedlnosti na písemném vyhotovení té poslední interpelace, která pravděpodobně potřebuje větší specifikaci, než je při ústní interpelaci možná. Proto ty poslední dvě interpelace stáhl pan poslanec Tejc a my v souladu s jednacím řádem s § 111 odst. 1 končíme dnešní jednací den.

Oznámím vám ještě pokračování zítřejšího jednání, a to tak, že v 9 hodin se sejdeme, abychom zahájili 16. schůzi Poslanecké sněmovny. Po jejím skončení bychom pokračovali, a to pevně zařazeným bodem č. 70, který je v poledne. Pokud schůze skončí dříve, budeme muset rozhodnout o pořadu pátečního jednání.

Těším se s vámi na shledanou zítra v 9 hodin ráno.

 

(Schůze přerušena v 17.46 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP