(17.00 hodin)
(pokračuje Bursík)

Jenom v úvodu mně dovolte říci, že ta akce byla mimořádně povedená. Ten dekret je ukázkou principů a popisu principů udržitelného rozvoje. A celkově je to tak, že sdružení Naše Beskydy, a pracuje mimořádně profesionálně, skutečně znají velmi dobře horní zákon, znají tu situaci, vědí, kde jsou hrozby, a příští týden budu mít setkání s ředitelem odboru geologie Ministerstva životního prostředí a zahajujeme konzultace. To jest jenom první reakce.

Pro mě to téma je trochu deja vu, ne první, protože v roce 1998, když jsem přišel do Tošovského vlády, tak první dokument, s kterým jsem se potkal, byla surovinová politika státu. Připravil ji a podepsal můj předchůdce pan ministr Skalický. Byl to první dokument, který jsem projednával na poradě ekonomických ministrů, a obrazně řečeno, postavil jsem se na zadní, z několika důvodů. Za prvé, ta politika počítala s těžbou vysokoprocentních vápenců v Českém krasu s argumentací, že těžba má delší tradici než ochrana přírody. Ten dokument počítal s těžbou zlata na Šumavě. A ten třetí argument, proč jsem se postavil proti, byl takový, že ten dokument počítal s vytěžením ložiska Frenštát v CHKO Beskydy.

Já jsem z principiálních důvodů odmítl tento dokument. Poté jsme ho předpracovali s Ministerstvem průmyslu a v surovinové politice, která byla oficiálně schválena, mnou vyjednána, schválena vládou v roce 1999 za ministra Kužvarta, již najdete ustanovení, která dokládají, že jakákoli těžební činnost na tomto ložisku je limitována existencí chráněné krajinné oblasti Beskydy, nevyjasněnými ekonomickými a bezpečnostními podmínkami a nutností dosažení konsensu v regionu. Stejně tak platná státní energetická koncepce nepočítá ve svém výhledu s využíváním ložiska černého uhlí v oblasti Frenštátu.

Ministerstvo životního prostředí v tomto jedná principiálně, poskytlo vyjádření, dopisy se obracelo na báňský úřad s tím, že rozhodnutí obvodního báňského úřadu ve věci povolení ražby průzkumného důlního díla ve 36. sloji na úrovni prvního patra, což je ta kilometrová štola, která má údajně ověřit zásoby plynu, ale starostové obcí, občanská sdružení mají obavy z toho, že jde o průzkum, který by mohl souviset s těžbou uhlí - k tomuto jsme dali jako ministerstvo stanovisko, že je nezbytné hodnocení vlivu na životní prostředí, tzn. EIA, která tam nebyla. A Český báňský úřad zrušil rozhodnutí obvodního báňského úřadu, poté řízení přerušil, získává další podklady a bude pokračovat.

Tou zákonnou překážkou pro otvírku ložiska je kromě znění surovinové politiky státu také právě existence zákona č. 100 z roku 2001 o posuzování vlivu na životní prostředí, kde získání stanoviska životního prostředí je nezbytné pro všechna další řízení a rozhodnutí. A v tomto směru Ministerstvo životního prostředí a Správa chráněné krajinné oblasti Beskydy jsou vlastně neobejitelnou překážkou.

Mohu vás ubezpečit, že je to mé stanovisko minimálně od toho roku 1998, je naprosto konzistentní. Ten argument vyplývá z toho, že toto území je v přímém konfliktu s Chráněnou krajinnou oblastí Beskydy, že tam zjevně nepřevažuje veřejný zájem v podobě těžby uhlí, a nakonec i jeho pálení a zvyšování emisí skleníkových plynů, zajisté nepřevažuje tento zájem nad zájmy ochrany přírody. A mohu vás ubezpečit, že dokud budu mít k tomu kompetence a pravomoci, tak budu tomuto bránit.

A to, že jsem symbolicky převzal jeden z těch čtyř klíčů, které zamkly trezor a byly poté zazděny do kaple Cyrila a Metoděje na Radhošti, beru jako veliký závazek. Není to poprvé v naší rodině, můj praprastrýc z druhého kolene měl klíč od korunovačních klenotů, a já jsem to trochu symbolicky bral jako veliký závazek a také jsem to tak formuloval.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, vypršel vám čas na odpověď.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Čili v žádném případě za tím, prosím pěkně, nehledejte populismus, a budu rád s vámi spolupracovat v tomto tématu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S doplňující otázkou pan poslanec Ladislav Šincl.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Pane ministře, já vás chci samozřejmě informovat o tom, že jsem také člen občanského sdružení Naše Beskydy. Ale nicméně chci vás jenom informovat o tom, že lidé z této krajiny jsou samozřejmě velice citliví na plané sliby a v případě neplnění tyto sliby jaksi neodpouštějí.

A nicméně, já se vás ptám konkrétně: Kdy konkrétně navrhnete na vládě tzv. odpis uhelných zásob v tomto území?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji za dodržení času. Pan ministr Martin Bursík s doplňující odpovědí, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane poslanče, tam jsou asi dvě řešení. Jedno řešení je odpis zásob, ale to bychom museli nejprve přehodnotit státní surovinovou politiku, protože to by zase bylo v rozporu s platnou surovinovou politikou. Je to dokonce tak, že teď se nám to téma vrací, a já tomu bráním a vystupoval jsem i takhle na Bezpečnostní radě státu, protože v materiálu Zajištění energetické bezpečnosti, v jeho návrhu, se hovoří o dole Frenštát jako o strategickém ložisku, kde se nachází více než miliarda tun zásob, a občanská sdružení blokují možnost dokončení průzkumu tohoto ložiska.

Čili věřte mi, že já to podrobně sleduji. Jsou dvě možnosti. Jedna možnost je získat ve vládě konsensus, ale poté samozřejmě i těžební společnosti a její souhlas, což bude obtížné. A druhá možnost je vyjednat nějakou formu dohody v tom, že společnost OKD poskytne dostatečné garance obcím v tom, že nebude těžit uhlí a že jejím strategickým záměrem je pouze těžba plynu, jak praví v memorandu, ale memorandum není dostatečnou garancí pro obce a pro občanská sdružení, aby měla jistotu, že v budoucnosti k tomuto nedojde.

Čili já budu určitě usilovat o takovou formu dohody. Je zcela zřejmé, že dokud nějakým závazným způsobem nedojde k odstranění rizika možné těžby černého uhlí, kde tím jaksi nejpregnantnějším vyjádřením takové garance je samozřejmě odpis zásob, jestliže tam pro to bude samozřejmě prostor, tak touhle cestou půjdu a povedu ten proces směrem k odpisu zásob, bude-li to možné. Budeme to všechno podrobně právně analyzovat. Je v zájmu Ministerstva životního prostředí zajistit, aby to zůstalo jako nějaká rezerva pro budoucnost -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, uplynul vám čas.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: A využijeme samozřejmě všech nástrojů k tomu, abychom tuto garanci regionu poskytli, a to z důvodů, které jsou globální, nikoli pouze regionální. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jsem trpělivost sama.

Čtrnáctá interpelace je pana poslance Břetislava Petra na pana ministra vnitra Ivana Langera ve věci práce policie. Pana kolegu Petra nevidím, čili postup je podle §111 odst. 4, přihláška propadá.

Dalším interpelujícím poslancem je pan poslanec Vladimír Hink, který má interpelaci na pana ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Hink: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane ministře, dovoluji si vás oslovit ve věci nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací, které je v účinnosti od 1. června 2006.

Ze stávajícího platného předpisu byla odstraněna věta, jež byla součástí nařízení vlády č. 88/2004 Sb., kterým se měnilo nařízení vlády č. 502/2000 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Jedná se o formulaci "ojediněle se vyskytující hlukové události, které svou nízkou četností nebo krátkodobou expozicí nemůže přímo ohrozit veřejné zdraví", což bylo využíváno především u pořádání jednorázových kulturních akcí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP