(11.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní se hlásil o slovo s faktickou poznámkou poslanec Rath, poté mám zde přihlášku pana kolegy Jičínského.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedající, dámy a pánové, je logické, že autorská práva této písničky jsou na straně paní ministryně Parkanové, čili jestli by někdo měl seznamovat s textem, tak by to měla být přece ona jako spoluautorka. A pokud ona tady není, protože třeba se toho bodu bojí, tak já předpokládám, že se najde z vlády někdo galantní, kdo ji zastoupí a vysvětlí nám motivy tohoto konání, protože tam jsou dvě krajní pozice: buď šlo o naprosto přehnanou devótnost či servilitu, jak tady zaznělo, což Českou republiku po mém soudu poškodilo a zesměšnilo, anebo šlo o v uvozovkách lidsky pochopitelnou legraci, kterou kdyby paní ministryně nebyla členkou vlády, tak by mě to přišlo jako docela dobrá recese z její strany, nicméně jako členka vlády, pokud si udělala legraci z prezidenta Bushe, tak to také není asi úplně nejlepší vizitkou pro naši republiku a naši vládu.

Čili my bychom chtěli slyšet ty motivy, zda více byly na straně té řekněme podlézavosti, nebo zda to byla recese a dělala si paní ministryně obrany legraci z amerického prezidenta.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan poslanec Jičínský má slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, pokud jde o jednací řád, dají se různá jeho ustanovení vykládat různě. Dají se vykládat velmi dogmaticky a dají se vykládat spíš podle obsahu v tom smyslu, že mají usnadňovat chod Sněmovny. Z tohoto hlediska si myslím, že příliš formalistický výklad, že návrh podal pan poslanec Jandák a tím to končí, by asi neobstál. Ale přesto teď chci říct něco jiného.

Možná že proto, že jsem člověk už starší, tak na rozdíl od svého kolegy Ratha osobně netoužím po tom, aby se nám paní ministryně obrany tady předváděla, ať už tím, že nám píseň předzpívá, anebo že nám bude vykládat své motivy. Pro mě osobně tato věc skončila tím, co tu řekl pan můj kolega Jandák, a já osobně - říkám, je to můj pocit - si myslím, že trapnost, kterou paní ministryně způsobila, už bychom neměli dále rozšlapávat. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka - pan kolega Jandák. Ale já vás všechny chci upozornit, že jsem ještě ani nezahájila všeobecnou rozpravu a že tedy možné návrhy jsou pouze procedurálního charakteru v tuto chvíli.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dobře, paní předsedající. Já tedy navrhnu něco, abyste tu práci měla lehčí. Myslím, že už jsme všichni skutečně vyslechli dost. Paní ministryně má trochu z ostudy kabát, ale protože jsme gentlemani - ne, jak říká paní Kateřina Jacquesová, že nejsme - já dám návrh na to, abychom ukončili tuto trapnou věc, kterou jsme nezačali my, ale paní ministryně svým citátem, jestli si na něj vzpomínáte: "Hlasovala jsem pro gripeny, protože jsou krásné." Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já to vnímám jako váš návrh na stažení z programu tohoto bodu a to můžeme podstoupit i bez hlasování Poslanecké sněmovny. A tím považuji jednání o tomto bodu za skončené.

O slovo se hlásí místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se také připojuji k těm, kteří teď tady řekli, že na tomto bodu už nelze skoro nic projednat a že jeho projednávání nám už nic nepřinese. Myslím si, že ani Sněmovně nijak nepomůže, ale rád bych řekl jednu věc. Já jsem přesvědčen, že emoce a spontánnost do politiky patří. Ne že ne. To je něco, co v ní vždycky nakonec bude. Ale mám pocit, že i emoce musí být pod určitou kontrolou rozumu. To je také povinnost v politice.

A mně připadá, že to jedno by tady aspoň mělo být řečeno. Já dokážu pochopit ten svéráz politika, ministra, který jedná, jak cítí, ale v této chvíli v této Sněmovně probíhá také to, že se informujeme o jednání vlády ve věci radarové základny v ČR. Já jsem se účastnil jednání na výborech a rád bych řekl těm, co tam nechodí, protože všichni tam nejsou, že na těchto jednáních z úst ministra zahraničí a představitelů ministerstev opakovaně zní, že v této chvíli ČR bude tvrdě vyjednávat se svými partnery ze Spojených států o všech věcech, které se týkají právních a dalších věcí, umístění základny v ČR. Opakovaně je nám říkáno, že se bude velmi tvrdě vyjednávat, i když na otázku, v čem jsou ty tvrdé podmínky, nedostáváme jasnou odpověď.

Já nejsem příznivec radaru a stejně jako Zdeněk Jičínský a další, Jandák, si myslím, že je to věc, která by měla být součástí referenda. Na druhé straně teď je tady vládní koalice. Vy máte na to jiný názor. To, co si myslím, s písní souvisí a mělo by tady zaznít, je, že přístup vlády od začátku v té věci je takový, že to neodpovídá vážnosti věci. Nejde jen o tu píseň. To, že v této Sněmovně nedošlo nikdy k tomu, aby bylo řečeno, jak bude vláda hájit zájmy ČR, kde jsou tady zájmy občanů, proč do něčeho takového se jde. Prostě od prvního okamžiku my jsme toto jasně neslyšeli. Já si myslím, v tom je problém a v tom vláda selhává. Tato píseň, a to by nemělo podle mě zmizet, že tato píseň je řada z dalších náhražek, které vláda nabízí za to, aby se tu konala seriózní debata o tom, co radarová základna znamená pro ČR a občany, kteří v ní žijí. Je to projev selhání, ve kterém vláda v této věci neplní ve Sněmovně to, co má. Ten bod nemá cenu projednávat, ale toto by si tady měli všichni uvědomit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan místopředseda Filip se hlásí o slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, paní a pánové, já si dovolím říct jinou věc. To, co předvedla paní ministryně obrany, samozřejmě vyvolalo řadu reakcí. Jsem rád, že v českém národě zvítězil duch tvořivosti, a mohl bych posloužit několika alternativními texty, když už nás paní ministryně nechce seznámit s textem osobně. Ale pokud bych měl využít jednacího řádu, a vy jste se rozhodli, že nebudete chtít projednávat, tak si představte, když formálně teď navrhnu podle § 55, aby člen vlády- ministryně obrany Vlasta Parkanová se osobně dostavila na schůzi Sněmovny. Nechám o tom hlasovat. Jsem zvědav, jak se k tomu zachováte!

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dále se hlásil - ale s procedurálním návrhem? - pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, já mám námitku proti tomu, že chcete ukončit tento bod takovým způsobem, že pan poslanec Jandák jakoby stáhl svůj návrh. Nic takového, se mně zdá, že jednací řád neumožňuje. Mohla byste prosím sdělit Poslanecké sněmovně, podle kterého bodu jednacího řádu jste se k takovému činu rozhodla? Domnívám se, že to není možné. Stáhnout je možné návrh zákona za určitých podmínek, stáhnout je snad možné sněmovní tisk, ale stáhnout není možné Sněmovnou schválený bod programu schůze.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP