(9.50 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Pokud by došlo k porušení zákona, znovu to není práce pro premiéra této země, ale práce pro policii. Jako premiér jsem pouze, a dávám to do uvozovek, povinen vytvořit takové podmínky, aby šetření mohlo být naprosto nezávislé. To je totiž další, třetí princip naší ústavy.

Odpovím zde rád na každou otázku, ale připadá mi jako mrhání časem Sněmovny, mým, potažmo daňových poplatníků odpovídat na dotazy, které sem prostě nepatří. Toto si máte řešit na svém zastupitelstvu ve Středočeském kraji. Platí snad ústavní rozdělení moci, platí decentralizace a tato Sněmovna ani vláda se nemohou míchat do kompetencí krajů. Možná je chyba, že lidé jako vy jsou členy jak zastupitelstva kraje, tak Sněmovny a mají pak tendenci tyto dvě kompetence směšovat.

Byl bych rád, abychom si konečně uvědomili, že časy, kdy se premiér ve státě pletl do řízení cementáren, elektráren, lékáren a všeho ostatního včetně kompetencí krajů či vyšetřování policie, s příchodem této vlády skončily. Já bych vás poprosil, abyste to respektovali. Pokud chceme patřit do Evropské unie nejenom formálně, ale také naším chováním, tak musíme respektovat základní hodnoty, které tvoří základ Evropské unie. To znamená svoboda, princip subsidiarity, rozdělení moci ve státě, nezávislost policie a justice.

Váš dotaz mě neuráží, nechává mě naprosto chladným. Ptáte se mě na věci, které nejsou v mé kompetenci. A pokud se mě snad ptáte jako předsedy ODS, pak vám musím připomenout, že to není ústavní funkce a vy zde máte interpelovat premiéra. Myslím si, že už neplatí, že předseda partaje je více než předseda vlády.

Abych to tedy na závěr shrnul:

Za prvé. Stát se nemocnice privatizovat nechystá.

Za druhé. Privatizace středočeských nemocnic je v kompetenci a odpovědnosti Středočeského kraje. Tedy ve vaší, pane poslanče, nikoliv mojí, protože vy jste členem zastupitelstva v tomto kraji.

Za třetí. V demokratické zemi vláda nejedná s kraji jako s guberniemi, ale jako s partnery, kteří mají vlastní právní subjektivitu.

Za čtvrté. Ústavní mechanismy nejsou podřízeny stranické hierarchii.

Za páté. Všichni musíme ctít ústavu, Listinu základních práv a svobod a zákony. Premiér, hejtman i poslanec.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Do rozpravy se dále přihlásil pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

Vážený pane premiére, já myslím, že je potřeba brát věci tak, jak reálně existují. Tady přece pan poslanec nehovořil o tom, že byste měli ovlivňovat rozhodování krajů, a nakonec jste premiér a jste zároveň předseda ODS a ODS nese politickou zodpovědnost jak za tuto vládu, kterou vedete, tak zároveň i za kraje a vedení krajů, kde ODS dnes vládne. To je prostě realita. Já myslím, že by bylo férové, jak vy často říkáte, říci ano, ODS má ve svém programu a vyhrála s tímto programem krajské volby, že zprivatizuje nemocnice. Ano, tak to je a tak by to také mělo zaznít. Já myslím, že je zbytečné se bavit o tom, jestli to je jinak, ale prostě vy jste ve volbách krajských vyhráli, teď jste vyhráli i ve volbách do Poslanecké sněmovny, sestavili jste vládu, tím pádem realizujete svůj program. Ale je potřeba občanům jasně vzkázat, že prostě politické strany, když uspějí, tak realizují svůj program. A privatizace nemocnic je realizací programu ODS, a že se to sociální demokracii nelíbí, to je jasné. Ale to, o co panu poslanci šlo, že do těchto nemocnic byly investovány řádově stovky milionů korun, po celé republice to byly miliardy korun, které ale nešly z finančních prostředků krajů, ale šly z veřejných rozpočtů, ze státního rozpočtu.

Já bych jenom uvedl příklad, je to otázka vztahu. Jestliže obec dostane státní příspěvek na výstavbu bytů a bude chtít tyto byty převést do jiného vlastnictví než obecního, tak ale ty prostředky musí vrátit. To jsou jednoduché počty. Kraj i obec jsou samosprávné celky a pak je otázkou samozřejmě, zda postup vlády v tom, že tyto prostředky, které stát investoval do krajských zařízení, čili do těch nemocnic, jestli je v pořádku, že tam zůstanou a přejdou na privátní investory ve sféře zdravotnictví.

Já myslím, že takovéto napadání a osočování, které jste tady předvedl před chvílí, to si myslím, že to je trochu mimo rámec věcné diskuse.

Ano, řekněte, naším cílem je zprivatizovat zdravotnictví včetně zdravotnických zařízení, v rámci fakultních nemocnic na to dnes nemáme sílu, možná že tomu ještě nějak malinko brání alespoň zelení ve vládě nebo, já nevím, lidovci, ale pokud jde o kraje, tak tam je síla jednoznačná a tam k privatizaci dochází. My se ptáme pouze na to, co se děje s finančními prostředky, které do této sféry šly. A že nás to zajímá, je samozřejmé, protože do sféry zdravotnictví dneska putuje přes 200 miliard korun, které nejsou přímo součástí státního rozpočtu, které jdou přes zdravotní pojišťovny, ale jsou to veřejné prostředky, které jsou vybírány na základě zákona, stejně tak jako peníze daňových poplatníků, které šly na investice do zdravotnických zařízení, která nyní přecházejí do privátních rukou.

Čili já myslím, že nemá smysl se rozčilovat. Je potřeba říci věcně ano, my jako vláda, my jako ODS, my jako představitelé krajů, my takovýto postup podporujeme a jsme pro to, aby stát investoval do budoucích privátních zařízení. Nic víc, nic méně. K čemu ty emoce, k čemu to rozčilování?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou pan premiér Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já teda mám pocit, že nejenom že jsem byl bez emocí, ani jsem se nerozčiloval.

Já zopakuji dvě otázky pana poslance Dolejše. První otázka, jestli chceme privatizovat fakultní nemocnice, a druhá, jestli je budeme privatizovat stejně blbě, jak je privatizoval on a jeho kolegové ve Středočeském kraji. Na první otázku odpovídám ne a druhá je bezpředmětná. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Julínek.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi několik poznámek.

Jednak platí, že privatizace ve zdravotnictví je proces, který je úplně normální, jednak platí, že v Modré šanci nenajdete hlavní záměr transformace českého zdravotnictví k privatizaci, a to ani privatizaci fakultních nemocnic. Najdete tam, že je chceme převést na univerzitní nemocnice jako státní akciové společnosti s podílem univerzit, takže nevím, o čem se tady hovoří.

Zároveň tady třeba pan poslanec Rath může dosvědčit, že je velmi dobré investovat do zdravotnictví a že soukromé zdravotnictví je zajímavý džob, když investuje do poliklinik 16 milionů, takže já nevím, co to vyvolává takový děs v očích pana Dolejše, protože problém českého zdravotnictví tkví úplně někde jinde.

Ten tkví v tom, jak se realizuje zdravotní pojištění, a je úplně jedno, kdo vlastní zdravotnická zařízení. A tohle prostředí tady osm let nikdo nekultivoval, nenapravoval, nikdo s tím nic neudělal. A my musíme napřed spravit to prostředí, a pak se bez problémů v něm budou pohybovat privátní subjekty rovnocenně se státními i s těmi veřejnými. Takže to je hlavní cíl Ministerstva zdravotnictví - napravit pozici především pacienta.

Co se týče dotací, které byly rozdělovány vládou naprosto bez jakéhokoliv smyslu, nekoordinovaně. Když jste se tady sami, nebo vy, pane poslanče, usvědčil z toho, že jste investovali do nemocnice, která má tržní hodnotu několikanásobně menší, tak já se ptám, jak jste zacházeli s penězi daňových poplatníků. Rozumíte tomu, že jste investovali jako majitelé, jako stát? My víme, že stát investuje špatně, zvláště když tam vládne sociální demokracie, tak superšpatně, tak jste rozdávali peníze na nesmysly, které jsem ještě já musel podepisovat, které se potom ukázaly ve výběrových řízeních jako opravdové nesmysly, protože ty nemocnice neměly dokonce ani žádnou tržní hodnotu. To je zásada, a mrzí mě, že se směje pan poslanec Sobotka, který by jako bývalý ministr financí měl aspoň něco o ekonomice vědět.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP