(14.30 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ani z místa se nikdo do této rozpravy nechce připojit, takže tuto rozpravu končím a můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Poprosím tedy pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhem postupu při hlasování, poté eventuálně přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil stejně jako zástupce předkladatelů. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Dlouhý: Dobré odpoledne, paní předsedající, kolegyně a kolegové. Já si dovolím zde podat návrh, abychom se vypořádali s tiskem 141/3 následujícím způsobem. Vzhledem k tomu, že se jedná vesměs o legislativně technické úpravy zákona, doporučoval bych hlasovat en bloc o předložených návrzích.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já s tímto postupem souhlasím, pouze se dovolím zeptat, jestli někdo z vás má námitky proti takto navrženému postupu hlasování. Není tomu tak, takže můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích, tak jak jsou obsaženy ve sněmovním tisku 141/3. Jsou to pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro životní prostředí, 13 bodů, budeme hlasovat všechny tyto v podstatě legislativně technické připomínky jako celek.

 

Bude to v hlasování pořadové číslo 110. Ještě než zahájím toto hlasování, tak si dovolím, byť je to bezpochyby formální, zeptat jak pana zpravodaje, tak zástupce navrhovatelů, jestli souhlasí s těmito pozměňovacími návrhy. Oba vyslovují souhlas, takže si dovolím zahájit hlasování pod pořadovým číslem 110.

Táži se vás, kdo souhlasí s těmito pozměňovacími návrhy, nechť stiskne tlačítko ano a zvedne ruku. Kdo je proti těmto návrhům?

V tomto hlasování z přítomných 160 poslankyň a poslanců se pro vyslovilo 156, proti nikdo. Tyto návrhy byly přijaty.

 

Hlasovali jsme tedy o všech návrzích a můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Já si dovolím přednést související usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zastupitelstva Středočeského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivu na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivu na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 141, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

O tomto rozhodneme v hlasování pořadové číslo 111, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo je pro schválení tohoto návrhu zákona, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V tomto hlasování z přítomných 161 poslankyň a poslanců se pro návrh zákona vyslovilo 156, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji zástupci předkladatelů i panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Dále budeme projednávat

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb.,
o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 213/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman.Vážený pane ministře, myslím, že se můžete ujmout slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, paní předsedající, za udělení slova. Rád bych předložil novelu zákona o hospodaření energií. Důvod je jeden, a totiž nutnost implementace směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2005/32 ze dne 6. července 2005 o stanovení rámce pro určení požadavku na ekodesign energetických spotřebičů. Pro ty z vás, kteří by se ptali, považoval bych to za logické, na to, co se skrývá pod termínem ekodesign, tak bych odkázal na paragraf 2 písm. v) předkládané novely, ve které se definují pojmy, a ekodesign znamená začlenění environmentálních aspektů do konstrukce výrobků s cílem zlepšit vliv energetického spotřebiče na životní prostředí během jeho celého životního cyklu.

Takže toto je cílem této novely, která je rámcová, tzn. jde o rámcové požadavky na ony energetické spotřebiče. K naplňování těch požadavků bude docházet postupně v rámci příslušných prováděcích opatření, která budou postupně v průběhu dalších let připravována Evropskou komisí a opět implementována do našeho právního řádu. Pro ilustraci: v prvních třech letech bude zahrnuto do těchto opatření a těchto požadavků 14 spotřebičů, tzn. že nelze očekávat, že by přijetím této novely byly ihned všechny energetické spotřebiče vybaveny známou značkou složenou z písmen "CE" nebo že by nevyhovující spotřebiče byly stahovány z trhu, pokud nevyhoví těmto požadavkům, které jsou s touto značkou spojeny.

Zákon samozřejmě bude znamenat určité povinnosti pro výrobce nebo dovozce a prodejce spotřebičů, ale snahou vlády a této novely bylo situaci výrobcům a dovozcům co nejvíce, tyto povinnosti, zjednodušit. Je to tedy novela minimální v tomto smyslu, je ponecháno na výrobci, zda bude posuzovat shodu interní kontrolou designu, nebo systémem řízení, nebo stanoví jiný postup. Může využít již existující ekoznačky, např. energetické štítkování, a dokonce je v zákoně pamatováno i na možnost poskytnout nějaké finanční pobídky menším podnikům, které tyto spotřebiče vyrábějí, aby snadněji mohly zavést tyto nové postupy.

Zákon nepochybně přispěje k ochraně životního prostředí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jan Špika. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Jan Špika: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi přednést stanovisko zpravodaje k navrhované vládní úpravě zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, tisk 213.

Vzhledem k tomu, že v českém zákonodárství zatím neexistuje zákon, který by zohledňoval ekodesign, je hlavním důvodem navrhované úpravy zákona především docílení souladu zákona se směrnicemi Evropského parlamentu a Rady. Pan ministr tu myslím vyčerpávajícím způsobem popsal, o co jde, co to je ekodesign, nebudu se k tomu vyjadřovat.

Čili bych chtěl zdůraznit: tato vládní úprava se skutečně týká pouze zavedení pojmu ekodesign a souvisejících textací do tohoto zákona, které vyžaduje příslušná směrnice Evropského parlamentu a Rady, a pouze v souvislosti s těmito úpravami se učiní ještě některé drobné úpravy týkající se spíše náprav některých textačních chyb původního znění, případně některé doplňky, které souvisí spíše se současnou praxí při zacházení se stávajícím zákonem. Jinak tato vládní úprava nečiní žádných změn ve stávající textaci. Spíše se jedná o doplnění pro zajištění jakýchsi pozitivních vlivů z hlediska zlepšování životního prostředí.

Z tohoto důvodu si dovolím konstatovat, že se mi vládní návrh úprav zákona jeví jako bezproblémový, a proto vám, vážené kolegyně a vážení kolegové, doporučuji propustit tento návrh zákona do druhého čtení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP