(15.40 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Já se jenom musím ptát, když se dívám na toto smutné představení kolem CzechInvestu, proč si vlastně vláda neváží kvalifikovaných lidí. Protože já ty lidi, kteří odcházejí nebo už odešli z CzechInvestu, považuji za velmi kvalifikované. Nemyslím si, že za to, že sem přišly v posledních letech stamiliardy korun investic, že to přišlo jaksi jako mana nebeská, že ta předchozí vláda nebo předchozí vlády v tom nic neudělaly, zkrátka že se projevila taková ta zásada čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Tak to určitě nebylo. Ty investice nepřišly samy od sebe, ty investice, ať šly přes CzechInvest nebo ať šly takříkajíc samy, tak šly proto, že se podařilo v zemi vytvořit vhodné prostředí pro investice, ale tak jak se rychle podařilo vytvořit - a to také trvalo několik let - tak se také může stát, že ty investice přestanou chodit. Zkrátka záleží na atmosféře v zemi a také na atmosféře a kvalifikovanosti státního aparátu.

Pokud jde o CzechInvest, a teď bych se k němu vrátil, obávám se, že právě CzechInvest je tou nejflagrantnější ukázkou "politiky dlouhých nožů". Projevil se tady plně stranický princip. Namísto nestranického odborníka, který vystudoval americkou vysokou školu, přichází člověk, který, řekněme, neměl právě valné výsledky v průmyslové zóně v Brně. Projevuje se tady prostě také ideologická předpojatost, jakási nenávist k investičním pobídkám.

Já nevím, kdo je tady expertem na všechno. Myslím, že tyto osobní útoky jsou zbytečné, ale je potřeba se na to podívat možná trošku selským rozumem. Jestliže PricewaterhouseCoopers vytýká určité formální nedostatky v činnosti CzechInvestu, tak já naopak tvrdím, že CzechInvest vytvářel hodnoty. Nevytvářel hodnoty v tom smyslu, jak je vytváří nějaká fabrika, že se dají měřit počtem výrobků nebo počtem aut, nebo hotel - počet odbavených turistů, nebo restaurace - počet vyrobených jídel, ale prostě sem přišli určití investoři v rozsahu, o kterém hovořil Milan Urban, tedy téměř 230 mld. korun, a ti investoři tady zůstanou, snad až na jednu výjimku, delší čas.

Bylo by dobré, pane ministře, abyste se seznámil, pokud jej neznáte - a já vás nechci podceňovat, věřím, že jenom ze skromnosti jste to tady nezmínil - stanovisko Unie středního stavu. Unie středního stavu je zásahy do CzechInvestu velmi znepokojena a bylo by dobře, abyste si přečetl, proč je znepokojena. Domnívám se, že je to velká škoda, ke které došlo, myslím škoda té destrukce, protože rozmetat ansámbl lidí, kteří něco umějí, to je něco, co se prostě nemá stát. A to, když si nechám odejít státního úředníka, který něco umí, tak ta škoda je prostě nenahraditelná.

Já vám řeknu, abych možná ty věci odlehčil, je tady málo lidovců, tak možná jich více dorazí, když to řeknu. Když jsem přišel na Ministerstvo pro místní rozvoj před téměř třemi lety, tak jsem se tam seznámil s tehdejším šéfem odboru pro evropské fondy, kterým byl představitel, nebo člověk z lidové strany. Ten člověk byl tak trošku drzý a vůbec odmlouval, nezdravil apod. (Pobavení v sále.) A já jsem si říkal, co s takovým člověkem. No pak jsem se podíval na jeho práci a říkal jsem si: ono mně vlastně celkem nevadí, že mě zdraví jako druhý, protože ten člověk něco uměl. Jen tak mimochodem, on už tam není. Já si myslím, že takto by se k věcem mělo přistupovat. Ne na základě toho, jestli se mi někdo líbí nebo jestli je někdo z jiné politické strany, ale prostě jestli má výsledky. A také ten člověk, když jsem s ním jel do Bruselu, tak on věděl, které dveře má otevřít, do kterých dveří mě má nasměrovat, s kterými lidmi by bylo dobré hovořit. Teď tam není a výsledky tomu odpovídají.

Já bych chtěl říci, že úspěšná hospodářská politika, která tady zůstala možná tak trochu nechtěně po těch předchozích vládách, přinesla vysoký růst hrubého domácího produktu. I v tom prvním čtvrtletí tohoto roku je to přes 6 %. Myslím, že mezi těmi 5 až 6 % se hospodářský růst bude pohybovat v celém roce. Zažíváme vynikající přebytek obchodní bilance, dokonce i v měsících, kdy to nebylo obvyklé. Máme nezaměstnanost podle našeho výkaznictví někde kolem 6,4 %, to znamená podle Eurostatu někde těsně nad 6 %. To znamená, že se blíží plné zaměstnanosti. Máme dvouciferný růst průmyslové výroby.

Nechci být škodolibý k vyjádřením pana ministra průmyslu, kterého to znepokojuje - já si myslím, že by bylo dobré, kdybychom ten růst udrželi, pane ministře. A ten růst je možné udržet, pokud se, řekněme, bude používat ta hospodářská politika, která byla používána. Možná je potřeba ji vylepšit, to já netvrdím, vždycky je co zlepšovat. Ale jeden z těch dobrých nástrojů té hospodářské politiky byl právě CzechInvest. Pokud se budete zbavovat jednoho z těch nástrojů po druhém, které přinesly úspěch této zemi, ne té předchozí vládě, ale především této zemi, tak si nechte zdát o vysokém růstu hrubého domácího produktu. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále je přihlášen pan poslanec Prosek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Vážení členové vlády, milé dámy, vážení páni kolegové, pan kolega Martínek přislíbil ve svém vystoupení vrátit se k podstatě věci, jíž je odvolání ředitele jedné z mnoha příspěvkových organizací z funkce. Ředitele, který sám sebe právem prezentoval a prezentuje jako manažera, nikoliv tedy jako byrokrata s právem na definitivu, ale jako manažera, který je nahraditelný a který také ví, že je nahraditelný, a sám s tím počítá.

Protože jsem měl příležitost měnit ve své personální praxi asi deset vrcholových manažerů, vím, že je to těžké rozhodování, a vím, jak dokáže být užitečné, a to dokonce jak pro tu organizaci, kterou manažer řídí, tak pro něj osobně, protože jemu to dává novou příležitost, novou životní výzvu, novou možnost uplatnit své znalosti a zkušenosti. Nahradit manažera u organizace, jejímž účelem je rozdělovat veřejné peníze, spolurozhodovat o daňových úlevách a podmínkách pro velké investory, ujišťuji vás, je velmi snadné. Nejen že každý manažer je nahraditelný, ale manažer takovéto organizace, jako je CzechInvest, je nahraditelný dvojnásob.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP