(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, je 14.30 hodin a my máme ze zákona před sebou další bod našeho pořadu, kterým jsou

 

66.
Ústní interpelace

 

určené předsedovi vlády České republiky a pak od 16 hodin členům vlády. Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, ve kterém budou vystupovat. Na premiéra se bude interpelovat v čase od 14.30 do 16 hodin, na ostatní členy vlády pak od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců, jak si vylosovali pořadí, máte v lavicích.

Jako prvnímu bych dal slovo poslanci Petru Wolfovi, který byl vylosován na prvním místě a bude interpelovat premiéra ve věci kauzy Krejčíř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Děkuji. Vážený pane premiére, jako opoziční poslanec, ale i jako prostý občan se musím ohradit proti postupu Ministerstva spravedlnosti v kauze Radovana Krejčíře. Nechat opět uniknout obviněného Radovana Krejčíře je naprostým fiaskem, za nějž si myslím musí nést někdo odpovědnost.

Žádám vás, pane premiére, abyste vysvětlil, jak je možné, že Ministerstvo spravedlnosti, kteréžto je placeno z peněz daňových poplatníků, nechá opět uprchnout obviněného Radovana Krejčíře z vazby v Jihoafrické republice.

Za druhé: Kdo je za tento nehorázný precedent odpovědný?

Za další: Jaké důsledky vyvodíte z konání, či spíše nekonání příslušných ministrů?

Za další: Jaké jsou do dnešního dne finanční výdaje na zahraniční a domácí týmy, které pracují na kauze Krejčíř?

A za poslední: Jak hodláte v této kauze dál postupovat?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, to byla první interpelace. Žádám pana premiéra, aby na ni reagoval. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Tak začínají z těch interpelací být velice komediální kousky. Ta otázka přece stojí úplně jinak: Kdo je zodpovědný za únik Radovana Krejčíře z české jurisdikce, z české věznice, z české vazby? To si na to už nevzpomínáme, jak to tehdy bylo? Připomíná mi to trochu známý americký film Vrtěti psem - vytvořit mlhu, umělý případ, aby se zapomnělo, jak to tehdy bylo. Pochybnosti o roli státního zástupce Dolejšího, zázračný únik Radovana Krejčíře z jeho vlastní vily, jeho zázračný únik na Seychely a poté jeho objevení v Jihoafrické republice.

Zkusme se přece podívat na to trochu rozumně. Když pominu ten úvod, když pominu ty legrace vůbec s touto interpelací, pane docente, protože mě to pobavilo, teprve tato jurisdikce začala řešit velmi konkrétně případ Radovana Krejčíře a teprve tato jurisdikce dosáhla toho, že byl nakonec i s naší pomocí a našich služeb objeven na své cestě v Jihoafrické republice, tam byl zadržen a do 19. června tohoto roku, to znamená za pár dní, měla Česká republika požádat o jeho vydání. Toto jsou fakta.

Pojďme se podívat na to, co se stalo v Jihoafrické republice. A já to nechci probírat příliš detailně, nicméně platí to, že v případě extradice Radovana Krejčíře neboli vydání Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky platí standardní mezinárodní právo, kdy Česká republika mělo 40 dnů na to, aby předložila úplnou extradiční žádost do dne 19. 6. 2007. Čili česká vláda, a to pořád platí, pořád ještě má pár dní čas na to, aby tuto žádost podala. A česká vláda ji podá. Protože na úniku Radovana Krejčíře z jihoafrické věznice neměla žádný vliv, ale má vliv podle mezinárodního práva na to - nebo může žádat o vydání Radovana Krejčíře ke stíhání v České republice.

To, že na základě - i podle jihoafrického tisku, i podle jihoafrického státního zastupitelství neboli prokuratury nese celý případ velmi podivné, někdy dokonce píší prokorupční znaky; to mohl těžko ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z České republiky ovlivnit.

V 16 hodin v pondělí přichází zástupce Interpolu do předmětné věznice a žádá o vydání Krejčíře k převezení do jiné věznice. Tentýž den v 17.30 přicházejí advokáti, ve velmi podivném řízení dosáhnou jeho propuštění, protože ráno v 8 hodin, kdy měl být převezen, by bylo pro všechny již pozdě Radovana Krejčíře z této vazby dostat.

Mně připadá unikátní, že vy máte tu drzost posuzovat chování Jiřího Pospíšila (poslanci v levé časti jednací síně nesouhlasně buší do lavic), posuzovat chování Jiřího Pospíšila jako ministra spravedlnosti, který dosáhl toho, že Česká republika po vašich chybách při útěku Radovana Krejčíře z České republiky měla vůbec možnost tohoto člověka dostat k trestnímu stíhání do České republiky. Asi bychom se od něho leccos dozvěděli. Kdybyste mi řekli: my nemáme zájem na tom, aby Radovan Krejčíř do České republiky přišel, tak bych vám věřil. Tato vláda udělá všechno pro to, aby v termínu, který je podle mezinárodního práva, o extradici požádala, a budeme tiše doufat, my stejně jako vy, že Radovan Krejčíř bude zadržen buď na území Jihoafrické republiky, nebo při pokusu o opuštění tohoto území a bude možno naplnit extradici neboli vydání Radovana Krejčíře ke stíhání v České republice. Pak se možná dozvíme teprve ty správné věci.

Děkuji za pozornost . (Ojedinělý potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, chcete doplnit? Máte prostor.

 

Poslanec Petr Wolf: Jenom bych chtěl připomenout, že za chyby, které vznikly, to, co jste říkal, za minulé vlády, byl odvolán policejní prezident, kromě toho šéf protikorupčního týmu. Takže ta otázka zněla, co budete dělat vy. Nepovažuji to za drzost, když se ptám, jak je možné, že jsou tam týmy, a v podstatě expertní týmy, které byly placeny - to jsem se ptal, jaká je výše těchto plateb. Nicméně Krejčíř pořád jaksi je na svobodě a nebyl vydán spravedlnosti. Ubezpečuji vás, že stejně jako vy, i my máme zájem, aby Krejčíř byl vydán do České republiky.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, máte ještě dvě minuty. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za slovo. Služební cesta příslušných zástupců české strany byla skutečně na základě požadavku představitelů johannesburské prokuratury. Účelem té cesty byla zejména příprava jihoafrických orgánů na řízení o žádosti Radovana Krejčíře o propuštění z vazby na kauci, nebo spíš zamezení tohoto propuštění na kauci, jakož i vyjasnění požadavku jihoafrické strany na formu a rozsah extradičních materiálů, které musí Česká republika předložit, aby mohla dosáhnout vydání Radovana Krejčíře.

K tomu vašemu dotazu řeknu jediné. Zkuste požadovat po jihoafrické vládě, aby odvolala jihoafrického prokurátora nebo jihoafrického ministra spravedlnosti. Myslím si, že to bude případné.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo zřejmě vše asi k této první interpelaci. Máme před sebou druhou interpelaci, tu by měl podat pan poslanec Michal Hašek. Ten tady není, jak vidím. V tom případě podle jednacího řádu, kdo není přítomen v sále v okamžiku, kdy je mu uděleno slovo, tak ztrácí pořadí a přihláška propadá.

Takže máme tady dalšího interpelujícího, to je pan poslanec Jeroným Tejc, a ten bude také interpelovat ve věci útěku Krejčíře. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP