(18.00 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Očekával jsem, že alespoň k návrhu reformy vláda bude chtít znát názor svých poslanců, avšak zůstalo jen u tohoto očekávání. Proto se nelze divit, že řada poslanců koalice má na různé části návrhu různé názory. Nejsme stroje, abychom hlasovali, jak vláda požaduje, o věcech, které pokládáme za špatné.

Vážené kolegyně a kolegové, jsem si vědom potřeby některých změn. Věřím však, že vládní návrh potřebuje úpravy, které jsem naznačil, a doufám, že v rámci druhého čtení se povede skutečná a rovnoprávná diskuse k navrhovaným změnám.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. A ještě než dám slovo paní poslankyni Vladimíře Lesenské, přihlásil se s přednostním právem ministr financí. Prosím pana Miroslava Kalouska, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, promiňte mi jen několik chvil, abych odpověděl svému kolegovi na v řadě případů možná oprávněnou námitku, že vláda v časovém presu neprojednávala dostatečně usilovně své návrhy s vlastními poslanci. Nicméně v jedné oblasti si mohla být naprosto jista svým názorem, a to bylo tam, kde se návrhy zcela kryjí s volebním programem té či oné strany.

Já bych proto rád teď odpověděl ve vší úctě svému kolegovi na jeho výhrady k daňové oblasti. Byly tři - snižování daně z příjmu právnických osob, snižování progrese u daně z příjmu fyzických osob a navýšení snížené sazby DPH.

Program KDU-ČSL, za který jsme oba dva, pane poslanče, kandidovali, navrhoval a sliboval svým voličům, že první rok po volbách bude daň z příjmu právnických osob snížena na 19 % ze současných 24 %. Kdybych byl z vaší strany podroben kritice, že vládní návrh těch devatenácti procent dosahuje až v roce 2010, pak bych tomu rozuměl a tu kritiku bych pokládal za zcela oprávněnou a snažil bych se vás uprosit, abyste pochopil, že dramatická situace na straně výdajů neumožňuje program KDU-ČSL naplnit hned ten první rok, ale až ten poslední rok volebního období. Skutečnost, že jsem podroben kritice, že vůbec naplněn být má, ten složitě chápu. To je daň z příjmu právnických osob.

Daň z příjmu fyzických osob. Opět upozorňuji na konstrukci daně z příjmu fyzických osob v programu KDU-ČSL, která současnou míru progrese snižuje razantněji než vládní návrh se svými konstrukcemi slevy na daně. Kdybych byl z vaší strany vystaven kritice, že vládní návrh snižuje progresi daně z příjmu fyzických osob málo, že program KDU-ČSL ji chtěl snížit více, pak bych tomu rozuměl a snažil bych se vás uprosit, abyste pochopil, že stav v bilanci veřejných výdajů prostě tak radikální kroky, jaké jsme měli ve svém programu, neumožňuje. Pokud ovšem kritizujete, že je vůbec snižována, pak tomu opět těžko rozumím, protože v našem programu jsme to měli ještě víc. To je bod druhý.

Výhrada číslo tři byla daň z přidané hodnoty. Opět si dovolím odkázat na program KDU-ČSL, kde se výslovně praví, že KDU-ČSL trvá na snížené sazbě DPH pro sociálně citlivé položky a navrhuje stanovit tuto sazbu na 9 %. Kdybych byl vystaven kritice od jakéhokoliv jiného koaličního poslance, tak bych tomu rozuměl. Ale nemohu rozumět argumentu poslance za KDU-ČSL, jehož číslo je v tomto případě přesně to, za které kandidoval.

Já oceňuji ve vší úctě argumenty, pane poslanče, kterými jste proti vlastnímu volebnímu programu bojoval. Nicméně oba dva jsme za něj kandidovali, oba dva jsme slibovali svým voličům, že pokud budeme zvoleni, tak ho budeme prosazovat. A já vám děkuji, že mi v tom pomůžete. (Potlesk z lavic napravo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla reakce pana ministra financí Miroslava Kalouska. Nyní se slova ujme paní poslankyně Vladimíra Lesenská.

Ještě předtím s faktickou poznámkou pan poslanec Ludvík Hovorka. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, já bych rád vzkázal panu ministrovi financí, že velmi dobře si vzpomínám na atmosféru, v jaké vznikal volební program KDU-ČSL právě v ekonomické oblasti. Proto nejsem překvapen, že ten volební program dopadl tak, jak dopadl, jak tady citoval pan ministr financí.

Ale chtěl bych upozornit, že v tom našem volebním programu je také na prvním místě uvedeno snižování zadlužení státu a nezadlužování budoucích generací. A právě proto jsem ve své řeči upozornil na tu část, že pokud chceme snížit zásadním způsobem schodek státního rozpočtu, nemůžeme si dovolit tak výrazné snižování daní a nemůžeme se zde vymlouvat na žádný volební program.

Děkuji. (Opět tleskají poslanci ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pokud není žádná jiná faktická poznámka, nyní tedy se ujme slova paní poslankyně Vladimíra Lesenská a připraví se paní kolegyně Čurdová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Vážené dámy, pánové, jedním ze základních bodů reformy předkládané nám pravicovou vládou jsou škrty v sociální oblasti. Vláda se vedle rušení a omezování některých sociálních dávek rozhodla jít cestou odstranění automatických valorizací. Sociálně demokratické vlády zastávaly názor, že sociální pomoc by měla být konstruována na základě reálných potřeb jejích příjemců. Stanovila proto odpovídající výši těchto různých druhů pomoci a doplnila je o závazný valorizační mechanismus. Smyslem tohoto mechanismu je dlouhodobé udržení reálné výše podpory. Podpora se zkrátka zvyšuje v závislosti na vývoji inflace. Zvyšuje se ve chvíli, kdy podstatným způsobem rostou náklady obyvatel. Tento model je spravedlivý a zároveň zbavuje vládu možnosti populistických gest, nebo naopak asociálního odírání těch, kteří se nemohou bránit. Jasně daný mechanismus zaručuje, že sociální systém je předvídatelný, a jeho úpravy nezáleží na tom, jak se který politik vyspí, a případně na tom, zda se zrovna nechystá vylepšit snížením daní rozpočet svých bohatých sponzorů a přátel.

Právě toho se týká i výtka vládní reformě Zdeňka Tůmy, která zní následně: Jen část škrtů ve státních výdajích předepisuje navržený zákon. Pokud tedy vládní politici zapomenou v předvolebním období na relativní přísnost, přestanou reformní plán plnit. Například platy státních zaměstnanců se mají škrtat jen podle nařízení vlády. Nikdo také nemůže vládě zabránit, aby zvýšila důchody rychleji, než nařizuje zákon. Je to ale pořád rozumný návrh a dobrý první krok ke stabilizaci veřejných financí. Řekl Tůma. Připomněl ovšem, že úplně stejnými slovy hodnotil Sobotkovu reformu v roce 2003. Tolik tedy citace z dnešního článku Poslanci řeší reformu - Topolánek začal vtipem, uveřejněného na aktuálně.cz v 9:18 autory Martinou Mackovou a Petrem Holubem.

Pánové Topolánek, Kalousek, Nečas a další jedničky však o průhledný a předvídatelný systém evidentně nestojí. Přicházejí místo toho s ideou pevně daných částek sociální podpory, které mohou být zvyšovány či snižovány libovolně dle jejich úvahy. Tento svůj postoj obhajují nutností úspor, které povedou k zastavení růstu veřejného zadlužení. Zároveň však žádné snižování zadlužení nepřinášejí. Naopak, jejich reforma přináší další zadlužování a nárůst veřejného dluhu cca o 400 miliard za pouhé tři roky.

Co tedy mají ti nejpotřebnější z nás zaplatit? Jsou to jednoznačně pouze výhody pro nejvyšší příjmové skupiny obyvatel. Politika ODS a jejích současných koaličních spojenců je jednoduchá. Snížením reálné výše sociálních příspěvků vyděláme dost na to, abychom mohli snížit daně nejbohatším. Dluh však nějak ustojíme a při nejhorším ho svedeme na předchozí vlády, a to hlavně ty sociálně demokratické. Ty vlády dřívější přece za nic nemohou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, já vás na chviličku přeruším a požádám o klid. Zatím jsme projednávali věci v poměrně klidném prostředí, aby každý důstojně mohl přednést svůj projev, takže požádám hloučky ve sněmovně, aby se rozešli. Řešte věci, které se netýkají předmětu jednání, mimo jednací síň a nechte paní kolegyni Lesenskou říct svůj příspěvek do rozpravy k tomuto vážnému bodu.

Prosím, paní kolegyně, pokračujte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP