(12.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Tam bude skokový nárůst nákladů na léky nějakých 30 až 40 % meziročně. Buď je to chyba, Ministerstvo zdravotnictví prostě přichází s takovou věcí, která zdevastuje rozpočty veřejných pojišťoven, anebo je to dárek pana ministra Julínka v řádu desítek miliard farmaceutickým firmám. Myslím, že ty už musí otevírat šampaňské. Takovou hloupost nenajdete nikde na světě.

Dámy a pánové, poslední věc k reformě ve zdravotnictví. Podívejme se na platy zdravotníků. Co jim přinášíte, těmto vysoce kvalifikovaným lidem? Takže už jste jim přinesli za první kvartál tohoto roku - platy zdravotnických pracovníků rostly nejméně za posledních osm let. V průměru jsou něco málo přes osmnáct tisíc a vy jste jim přidali pouhých 561 korun. Je to důsledek vaší politiky, dlouhodobé vaší politiky, tedy ODS, protože samozřejmě v nemocnicích akciových společnostech platy nerostou vůbec. Čili tam nenarostly ani o těch 500 korun. Když se podíváte na školství, tak tam rostly aspoň o 1400 korun. A teď se podívejme na hýčkaný a oblíbený sektor ODS, který také patří mezi vítěze, to je finančnictví. Tam platy rostly v letošním prvém kvartále o tři tisíce. Průměrný plat je 47 000 korun. To je vaše politika!

Dámy a pánové, my se obloukem vracíme na začátek devadesátých let. Tam dělala ODS úplně totéž, úplně totéž - a k čemu to vedlo? Tehdy ale jste měli téměř zadrátované hranice, takže lékaři a sestry těžko utíkali. Jestli toto budete dělat dál, tak vám v nejbližších letech ti nejlepší utečou. Stačí pár let, abyste jim ty mzdy nechali takto stagnovat, a prostě ten rozdíl, který je takto výrazný, se ještě prohloubí. To je vaše politika. To jsou důsledky vaší politiky!

Dámy a pánové, každá změna má mít nějaký smysl. Mně to připadá, že vláda je v pozici člověka, který v biografu vykřikne, že hoří, a v nastalém chaosu a zmatku odcizí několika desítkám lidem peněženky. (Tleskají poslanci sociální demokracie.) Těch několik lidí, kterým seberete ty peněženky, dokonce většině, tak jsou bohužel ti, co jsou na tom hůř, a ti, co se živí prací.

Z toho pohledu, jak jsem si ten materiál přečetl, tak to na mě dělalo jediný dojem - tady nejde o reformu veřejných financí, tady nejde o stabilizaci dluhu. Dámy a pánové, jsme svědky něčeho, co bych s jistou nadsázkou nazval vzpourou milionářů, které přestalo bavit být solidární s desetimilionovým zbytkem společnosti. Na této vzpouře milionářů vydělá pan Topolánek, pan Julínek, pan Kalousek a další. Prodělá na tom deset milionů obyvatel České republiky. Styďte se! Řekněte to aspoň na férovku a na rovinu!

(Potlesk z lavic sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec David Rath. S faktickou připomínkou pan ministr Julínek. Prosím. Poté s faktickou pan poslanec Morava.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já nebudu komentovat snůšku neodborných vyjádření a nesmyslů, ale chci připomenout - protože pan poslanec Rath se posunul ze zdravotnictví, kterému ne až tak rozumí, i do oblasti daní - ale chci zdůraznit, že mě fascinuje někdo, kdo je zastáncem poplatků, spoluúčasti ve zdravotnictví, několikrát se vyjádřil, že lékařům se má platit na dřevo, že reforma má bolet, je dlouhodobým zastáncem pokladenského systému, tudíž placení u lékaře a vyřízení si to potom u zdravotní pojišťovny, jak dokáže zapáleně mluvit proti poplatkům. To já prostě úplně žasnu, tady tohleto otočit.

A stejně tak žasnu, že když si někdo kupuje polikliniky za šestnáct milionů, je v konfliktu zájmů jako předseda výboru, že tady plamenně hovoří o milionářích. Já úplně žasnu nad tím. Ale fakt vám gratuluji tady k takovému obratu. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vidím, že se tady stane z nás řada milionářů.

Pan poslanec Morava s faktickou poznámkou, poté s faktickou poznámkou další poslanec a poté následuje řádně přihlášený pan poslanec Milan Urban. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Morava: Děkuji za slovo. Je dobré mít paměť a těm kritikům, kteří ji ztrácejí, ji osvěžit. V roce 1996 měl na poplatky u lékaře pan Raht opravdu zcela jiný názor, než který prezentuje dnes. Konkrétně uváděl v tisku 25. 1. 1996 - Mladá fronta Dnes, cituji: "Říkat lidem, že budou mít i nadále téměř vše zadarmo a že financování zdravotnictví se i tak zlepší, to je něco jako těhotná panna, prostě nesmysl a pouhá předvolební demagogie." Lékařský klub, jemuž šéfoval David Rath, tehdy navrhoval - cituji: "aby lidé platili 200 korun za návštěvy u lékaře".

Tedy poplatky výrazně vyšší, a to v době, kdy průměrná mzda byla mnohem mnohem nižší. Pokud bychom přepočítali tehdejší návrh pana Ratha na dnešní dny podle růstu mezd, navrhoval vlastně pan Rath platbu za návštěvu lékaře více než 400 korun. Prosím, říkejme toto otevřeně.

Já tomu rozumím, že pan Rath je dneska členem sociální demokracie, jejím mluvčím za resort zdravotnictví a že se musí vyjadřovat jinak. Ale děkuji mu za to, že jako soukromá osoba si je vědom nutnosti poplatky zavést a že stejně tak jako soukromá osoba si je vědom potřeby soukromých subjektů ve zdravotnictví. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Rath a potom řádně přihlášený pan poslanec Urban.

 

Poslanec David Rath: Tak já předně jsem velmi klidný, že teď nám zdravotnictví vede takový odborník, takže jsme v dobrých rukou. To jsem myslím velmi rád.

Dále bych pana kolegu Julínka chtěl upozornit, že nikdy jsem neřekl, že reforma musí bolet, aby tu citaci mi našel přesně a nevyprávěl pak takové hlouposti.

Za třetí. Víte, ano, máte pravdu, že mám podíl ve firmě, která koupila ne polikliniku, ale budovu jeslí, pro přesnost - za dvojnásobek odhadní ceny. Na rozdíl od tohoto vy prodáváte nemocnice za 30 % odhadní ceny. Tak je aspoň prodávejte ty nemocnice tak, jak já jsem koupil ty jesle, vážený pane ministře!

A to, co říkal tady pan kolega Morava, svým způsobem tehdy to byl výraz zoufalství nad tím, jak vaše vlády ODS vedly zdravotnictví, protože tehdy nám bylo jasné, že pokud si lékař nevybere ty peníze od pacientů, tak od státu, od vás nedostane ani korunu a za něco musí žít a za něco musí živit svoji rodinu. Čili to byla reflexe na doby, kdy učitelé nepobírali platy, ale žili z milodarů, co jim přinesli žáci. Tak obdobou jsme byli ze zoufalství nuceni navrhovat pro zdravotnictví vedené tehdy ministrem Rubášem, který je stále u vás velmi aktivní, a ministrem Stráským. Obávám se, že pokud to takto povedete dál, tak opět budeme nuceni, celá ta lékařská sféra, ale možná i učitelská, se skutečně vracet do dob, kdy žili z milodarů od těch, pro které pracovali. (Vystoupení bylo provázeno smíchem i potleskem sociálně demokratických poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Rathovi. A nyní řádně přihlášený pan poslanec Milan Urban. Dále se připraví pan poslanec Petr Červenka.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, předpokládám, že reformu, kterou tato vláda předkládá do Sněmovny, bohužel myslíte vážně. Zdá se ale, že ji tvoříte a děláte nějak izolovaně od ekonomického prostředí, které existuje v České republice. Ten batoh ale se musí někam zasadit, do nějakého reálného ekonomického prostoru, do nějaké ekonomické reality, protože ten váš batoh bude mít dopady do ekonomiky z hlediska střednědobého i dlouhodobého - já myslím, že negativní, vy budete říkat, že pozitivní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP