(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Pokud jde o celkový průběh projednávání návrhu pořadu schůze, shodli jsme se na dnešním grémiu na následujícím postupu.

Nejdříve bych vám chtěl sdělit, že hejtman Moravskoslezského kraje požádal o vyřazení sněmovního tisku 45, bod 8 a 41 návrhu pořadu, to znamená druhé a třetí čtení.

Dále o další změnu požádal hejtman Zlínského kraje, také o vyřazení, a to sněmovního tisku 64, což je bod 25 návrhu pořadu prvé čtení.

Dále navrhuji pevné zařazení sněmovního tisku 222, bod 24, návrhu pořadu na středu 6. června jako první bod.

O další pevné zařazení požádal ministr Ivan Langer. Jedná se o sněmovní tisk 158, bod 5 návrhu pořadu, zařadit na středu 6. června jako první bod po ukončení projednávání sněmovního tisku 222.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman navrhl pevné zařazení sněmovního tisku 213, 219 a 225, body 14, 15 a 16 návrhu pořadu - zařadit na pátek 8. června jako první body jednacího dne.

Grémium se rozhodlo těmto žádostem vyhovět, já o nich nechám posléze hlasovat.

Pro informaci uvádím, že blok volebních bodů bychom projednali pravděpodobně v úterý 12. června, což posléze upřesní předseda volební komise pan poslanec Tluchoř.

A po bodu voleb, bude-li zařazen na úterý 12. června, navrhujeme projednat body 51 a 52 návrhu pořadu.

Na závěr vám sděluji, že jsem obdržel dopis, kterým vláda bere zpět sněmovní tisk 63. Proto si škrtněte bod č. 13 návrhu pořadu. O tomto již hlasovat nebudeme.

To je z mé strany vše. Prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. O slovo se písemně přihlásili tito poslanci: Václav Exner, poslanec Jandák, poslanec Morava a paní poslankyně Bebarová-Rujbrová. S přednostním právem dále se hlásíte do rozpravy? Ano. Takže bych poprosil pana poslance Exnera, aby se ujal slova. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, jménem poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy navrhuji zařadit nový bod s názvem Informace vlády o obsahu a výsledcích jednání představitelů České republiky s prezidentem Spojených států amerických Georgem Walkerem Bushem. Navrhuji zařazení tohoto bodu mezi současné body 50 a 51, a pokud, jak teď oznámil pan předseda Poslanecké sněmovny, by body 51 a 52 měly určen pevný čas, doporučuji, aby také tento bod, pokud bude Sněmovnou schválen, byl projednán spolu s těmito body v určeném čase.

Body navrhujeme proto, že jde nesporně o významné jednání a že je na místě, aby Poslanecká sněmovna byla informována o obsahu i výsledcích takového důležitého jednání. Předpokládáme samozřejmě, že mezi všemi body, které byly předmětem jednání, nám vláda podá informaci i o výsledcích týkajících se dvou hlavních mediálních bodů, to znamená vízové politiky Spojených států amerických vůči České republice a umístění základny protiraketového systému Spojených států amerických v České republice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP