(10.10 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil předseda klubu KSČM pan poslanec Kováčik. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Paní a pánové, návrh, který jsme právě slyšeli, je skutečně velmi podobný návrhu, pro který poslanecký klub KSČM hlasoval ve verzi předložené panem kolegou Hamáčkem. Návrh, který podle našeho názoru byl velmi vyvážený a byl skutečně ke všeobecné podpoře. Jenom tím, že tady proběhl neustálý kolotoč zpochybňování v řekl bych docela nepěkné rovině při tak vážném tématu, nakonec návrh pana Hamáčka nebyl přijat.

My přesto, že ten návrh je velmi podobný návrhu Hamáčkovu, hlasovat pro návrh pana kolegy Lišky prostě nemůžeme z jednoho prostého důvodu. To hlavní, co v tomto návrhu pan Hamáček měl a pan Liška nemá, je otázka referenda. Chybí-li v tomto návrhu přijetí otázky referenda, poslanecký klub KSČM při nejlepší vůli nemůže zradit svůj volební program a nemůže pro takovýto návrh hlasovat.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Hašek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já musím říct, že sociální demokracie taktéž nepodpoří toto usnesení, paradoxně, byť pochází původně zčásti z našeho pera. Nepodpoříme je proto, že pan poslanec Liška, ač dnešní mediální sdělení vyznívají tak, že on a případně Strana zelených jsou připraveni ve třetím čtení podpořit speciální zákon o jednorázovém referendu k umístění americké radarové základny nebo stanice, tak pan poslanec Liška úmyslně vypustil z původního návrhu sociální demokracie právě část týkající se referenda. Je to pohrdání voliči, je to pohrdání jejich názorem. Většina české veřejnosti stojí o to, aby občané mohli rozhodnout o takto závažné otázce. A vládní koalice - nepřekvapuje mě to od ODS, to je kontinuální názor o tom, že referenda by se konat neměla, mrzí mě to a věřím, že občané dají přednost těm, kteří jim dají šanci rozhodovat o veřejných věcech častěji než jednou za čtyři roky. Nicméně od zelených toto stanovisko absolutně nechápu, nerozumím tomu a je otázkou, zda to pochopí občané České republiky a voliči, včetně vašich voličů, poslanci za Stranu zelených. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan místopředseda Zaorálek, potom pan poslanec Liška.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, já bych chtěl ještě Sněmovnu upozornit na jednu věc. Já si už ani nejsem jistý, jestli bych se nějak zvlášť radoval, kdyby shodou okolností dnes tady o jeden hlas prošel náš návrh usnesení. Mám pocit, že si už snad neuvědomujeme, že my v této Sněmovně zřejmě o tak vážné věci, jako je umístění cizí základny na území České republiky, hodláme rozhodovat tak, jestli bude jeden hlas nahoru nebo dolů. Rozumíte, tímto způsobem chceme ve Sněmovně rozhodovat o tom a poprvé o tom hlasujeme, jestli takové rozhodnutí bude kladné, nebo záporné. Víte, já mám pocit, že tímto už ztrácíme.

Připadá mi, že tato situace je další důvod pro to, abychom respektovali názor, že by se tato věc měla rozhodnout v referendu. Mně se zdá, že způsob, jak celá věc byla od začátku předložena, ta ledabylost, se kterou se řeklo: občanům něco nabulíkujeme o oáze bezpečnosti, to, jak se prostě nebralo v úvahu to, že je třeba o tom vážně mluvit - já uznávám, že v tom jednání teď kolem usnesení jsme pokročili v tom, že jsme se dokázali shodnout na tom, že musíme společně s našimi spojenci v NATO a v EU posoudit hrozby a jak na ně reagovat. Ale na druhé straně jsme nepokročili, zdá se, v tom, co bylo tím posledním bodem, kde jsme řekli, že dneska už máme povinnost se obrátit na veřejnost, která vlastně tím dosavadním postupem je podle mě znejistěna. Slyšíme hlasy, že lidé, kteří dokonce byli vstřícně naladěni, potom, co vy jste řekli, že referendum vás nezajímá, se k tomu stavějí zády.

Jsme v situaci, kdy podle mě nevzít vážně to, že stavění zbraňových systémů samo je nebezpečí v tomto světě, vytváření dalších zbraní, vytváření zdí mezi národy a vytváření nedůvěry mezi nimi je něco, co v tomto regionu je vážná věc, která už přesahuje hranice České republiky. Včera ve Spojených státech byly zveřejněny články významných kongresmanů, předsedy zahraničního výboru Senátu pana Levina a předsedkyně podvýboru pro strategické síly paní Tauscherové. Tam si můžete přečíst, stojí tam, že protiraketová obrana je jediná vládní agentura, která byla v minulých letech, zdá se, úplně mimo kontrolu, kam se lily miliardy dolarů, a říká se tam, že není představa o efektu, účinnosti a smyslu těchto peněz. Tady se vážná debata o pochybách nekonala.

Jsem přesvědčen, že ten bod, který se stal předmětem sporu, referendum, byl možná poslední v tom usnesení, ale vůbec ne nejvýznamnější(?). Byl klíčový. Mně připadá, že tohle je věc, kterou si vládní koalice musí ujasnit. Hodlá dále nerespektovat veřejnost a hrát s ní v této věci nefér hru? (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan ministr Svoboda, pan ministr Vondra. Takže pan ministr Svoboda má slovo.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, já teď nerozumím tomu, co říkal pan kolega Zaorálek. Před chvílí jsme přijali velkou většinou usnesení, že této Sněmovně bude předložena analýza bezpečnostních rizik se všemi dopady. Tím se jasně demonstruje, že tady je vážná vůle debatovat tento problém v Poslanecké sněmovně. Vznikne-li jakýkoli další dotaz, jistě bude zodpovězen. A podle mě je dobře, že se vede ta debata podle stávající ústavy, kde toto rozhodnutí náleží do rozhodnutí vlády, resp. Parlamentu. Je to v ústavě.

Nehrajme tady hru na téma referendum, když víme, že tento zákon nemá šanci na projití. Podle mého názoru naopak odpovědnost, kterou máme, je, že máme odvahu sami se přihlásit k tomu, jaký kdo máme postoj k tomuto problému. Kdo mluví o referendu, říká: já vám neřeknu, co si myslím, a já se ptám někoho jiného. A já opakuji, že náš koncept není pohrdání, náš koncept je založen na naší odpovědnosti. My rozhodujeme o naší zemi s odpovědností vůči voličům, s odpovědností vůči bezpečnosti naší země. Takže nehrajme tady tuto hru na téma referendum, protože to je pouze divadlo pro veřejnost.

Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Vondra. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Dámy a pánové, dovolte mi také reagovat.

Za prvé, vláda si samozřejmě uvědomuje, že jednání o radaru jsou vážná a že je třeba hledat rámcový konsensus demokratických politických sil v této zemi tak, aby rozhodnutí, které nakonec učiníme, bylo rozhodnutím, za kterým bude stát většina v této zemi a bude ku prospěchu většiny této země. To byly ostatně důvody, které nás vedly k tomu, že jsme v posledních dnech vyjednávali i se sociální demokracií o tom, jaké mají být parametry toho začínajícího jednání s naším spojencem. Myslím si, že kladné na tom je to, že jsme se dokázali dohodnout v zásadě na pěti bodech a pokusili jsme se tím nastolit určitou novou kulturu v této Sněmovně, která jinak je hluboce rozdělena. Za vládu mohu prohlásit, že v této národně bezpečnostní tematice budeme v této kultuře chtít pokračovat.

Ale, a to chci říci, je druhá věc - chci se ohradit v té věci referenda. My se tady lišíme, lišili jsme se a budeme se lišit. Vládní koalice nebude této věci chtít využívat k populistickým hrátkám. My nechceme, aby se politici zbavovali odpovědnosti. Připomínám vám jednu věc. Stejnou hru hrála sociální demokracie ve druhé polovině 90. let, kdy se rozhodovalo o našem přistoupení do NATO. Stejnou hru s referendem jste tehdy hráli. A nakonec Javier Solana musel volat Milošovi Zemanovi, aby ho přemluvil, a referendum se nakonec nekonalo. Postupovali jsme tehdy se zřetelem k základními konsensu. Dneska nikdo naše členství v atlantické alianci nezpochybňuje. Jednali jsme moudře a já jménem vlády chci prohlásit, že budeme jednat moudře i v budoucnosti. (Pobavení v sále.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP