(9.10 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pane poslanče, sledujte pořadí 25, 28, 37, 78, 38 a…(Konzultace mimo mikrofon.)

Dámy a pánové, slyšeli jsme návrh pana poslance Marka Bendy s odůvodněním, aby se tyto body neprojednávaly dnes, alébrž ve středu z důvodu nepřítomnosti - omluvené nepřítomnosti - pana ministra Pospíšila.

 

Kdo souhlasí s tím, aby stávající body 25, 28, 37, 38 a 74 nebyly projednávány dnes, ale ve středu, ať to dá patřičným způsobem najevo v hlasování pořadové číslo 217, které jsem zahájil. - Pan poslanec Rafaj má náhradní kartu č. 6. - Kdo je proti? Děkuji.

Ze 155 poslanců bylo 119 pro, 2 proti, takže návrh byl přijat.

 

Dámy a pánové, jsou nějaké další návrhy procedurálního charakteru, které by bylo třeba projednat na začátku schůze? Ne-li, budeme pokračovat projednáváním bodu 61. Je to

 

61.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb.,
o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 189/2006 Sb., kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o nemocenském pojištění
/sněmovní tisk 153/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas a zpravodajka výboru pro sociální politiku poslankyně Lenka Mazuchová. Pozměňovací návrhy máme rozdány jako sněmovní tisk 153/2.

Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky do rozpravy nemám, takže rozpravu končím. Pane ministře, chcete vystoupit? Ano-li, je prostor pro vás.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Děkuji. Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, chci zdůraznit, že tento tisk reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, které upravuje především způsob prokazování péče muže o dítě pro účely důchodového pojištění, a chci také předeslat to, že pozměňovací návrh, který byl vypracován výborem pro sociální politiku, je podle mého názoru velice kvalitním počinem. Mimochodem - je v souladu s vládním programovým prohlášením. Chci předeslat, že tyto pozměňovací návrhy budu podporovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. A nyní prosím paní zpravodajku, aby nás informovala o tom, jak si představuje průběh hlasování.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, zde budeme odsouhlasovat zákon, kde nedošlo k nějakým vysloveně nesouladům, takže si myslím, že by to měla být hladká záležitost.

Seznámím vás s tím, že byly podány dva pozměňovací návrhy, které se dělí na dílčí body. Jedny zde byly zmíněny mým předřečníkem panem ministrem, pozměňovací návrhy, které vzešly z výboru pro sociální politiku. A druhý pozměňovací návrh, zase v dílčích bodech, byl od paní poslankyně Páralové. Navrhuji proceduru hlasování tak, že bychom hlasovali ve dvou bodech. Nejprve o pozměňovacích návrzích uvedených pod písmenem A, které máte před sebou na stole. Znovu zdůrazňuji, že jsou z výboru pro sociální politiku. A za druhé o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Páralové, které též máte na stole před sebou. A potom najednou o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní zpravodajko. Myslím, že se jedná o tři hlasování v podstatě, která vycházejí naprosto z logiky věci, takže není potřeba odhlasovávat proceduru - nejsou-li námitky. Přikročíme k hlasování.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Já bych nechala hlasovat o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem A. Jedná se o pozměňovací návrhy, které vzešly z výboru pro sociální politiku. Jsou to - znovu zdůrazňuji - procedurální změny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan ministr doporučuje, to jsme slyšeli.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 218. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 159 přítomných bylo 151 pro, nikdo proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Jako druhé hlasování navrhuji hlasovat o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem B. Zdůrazňuji, že jsou to pozměňovací návrhy paní poslankyně Páralové.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Stanovisko doporučující? (Zpravodajka: Ano.) Pan ministr rovněž.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 219. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 160 poslanců, 152 bylo pro, nikdo proti. Takže tento návrh byl přijat.

 

Myslím, že můžeme hlasovat o celkovém návrhu. Takže přečtu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 189/2006 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o nemocenském pojištění, podle sněmovního tisku 153, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 220. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 161 poslanců, 157 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Gratuluji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce, končím projednávání tohoto bodu ve třetím čtení.

 

Přikročíme nyní k bodu 34, což je

 

34.
Návrh poslanců Stanislava Grospiče, Zdeňka Jičínského,
Zuzky Bebarové-Rujbrové, Vojtěcha Filipa, Hany Šedivé
a dalších na vydání ústavního zákona o referendu o umístění prvků zařízení
protiraketové obrany Spojených států amerických na území České republiky
/sněmovní tisk 147/ - prvé čtení

 

Nacházíme se v prvém čtení a já prosím, aby se slova ujal pan poslanec Stanislav Grospič.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP