Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
4. května 2007 v 9.04 hodin

Přítomno: 165 poslanců

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Milé paní poslankyně, vážení páni poslanci. Já vám přeji jménem svým i jménem ostatních místopředsedů a pana předsedy dobré ráno. Všechny vás vítám na dalším jednacím dnu 14. schůze.

Náhradní karty má paní poslankyně Mazuchová č. 1, pan poslanec Kasal číslo 2.

A teď přečtu jména těch, kteří jsou omluveni. Z poslanců je to pan poslanec Miloslav Vlček, Dana Filipi, Pavel Hrnčíř, Jozef Kochan, Vladimír Koníček, Ondřej Liška, Ladislav Mlčák, Daniel Reisiegel, Evžen Snítilý, Jeroným Tejc a Tomáš Úlehla. Důvody jsou dvojího typu - buďto jsou to zahraniční služební cesty, anebo zdravotní důvody. Z členů vlády se omlouvá předseda vlády Mirek Topolánek, dále ministři Ivan Langer, Vlasta Parkanová, Jiří Pospíšil a Aleš Řebíček.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, a připomínám, že jsme na dnešní den zařadili určité body napevno, ale zároveň sděluji informaci - pan poslanec Paroubek má náhradní kartu č. 3 - že dojde zřejmě k nějakým úpravám, protože se o slovo přihlásil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. - Pan poslanec Říman má náhradní kartu č. 4. - Prosím o pozornost pro vystoupení pana poslance Pavla Kováčika. - Pan poslanec Vanoušek má náhradní kartu č. 5.

Hovoří Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové. Dovolím si, ještě než přednesu návrh na drobné změny v programu - nebojte se, nebudu přidávat na pátek vůbec nic - učinit drobnou jedovatou poznámku. Když jsem se včera v pozdějších večerních hodinách podíval na zprávy, viděl jsem tam mnohé ministry, kteří na session ODS připravovali na nás tu past, co chystají, ale na interpelacích jsme je tady neviděli. Ale to je skutečně jenom pouze drobné rýpnutí. Nicméně připomínám, že ta povinnost pobývati na interpelacích pro ministry byla zde v minulém volebním období ze strany ODS vyžadována velmi tvrdě, tak bych chtěl požádat, abychom se shodli na tom, že interpelace budou přece jenom navštěvovány ministry hojněji.

A teď ten návrh změny programu. Navrhuji, abychom první čtyři body dnešního jednání projednávali v tomto pořadí: po dohodě s předsedy poslaneckých klubů ČSSD a ODS jako první bod vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155 o důchodovém pojištění, to je tisk 153, třetí čtení, jako druhý bod návrh poslanců Stanislava Grospiče, Zdeňka Jičínského a dalších na vydání ústavního zákona o referendu o umístění prvků protiraketové ochrany, to je tisk č. 147.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Původní bod č. 34, první bod byl 61. Děkuji vám.

 

Poslanec Pavel Kováčik: A potom bod 71, tedy Informace vlády o stavu vyjednávání k případnému umístění radarové základny na území České republiky, potom bod 70, Informace vlády o vládní pozici k vyjednávání o institucionální reformě Evropské unie, a potom následující třetí čtení tak, jak jsou do dosavadního programu zařazena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, ještě prosím, abychom si srovnali - čili bod 61, 34, 71, 70 a pak třetí čtení tak, jak jsou seřazena. Dobře.

Dámy a pánové, je nějaká námitka proti tomu, abychom o tomto návrhu… Marek Benda se hlásí. Prosím. Jiný návrh? Je v kolizi tady s tímto? Není. Takže já bych doporučoval, abychom se vyrovnali s návrhem pana poslance Pavla Kováčika, to znamená že dnešní schůze by začala projednáváním bodů v pořadí 61, 34, 71, 70 a pak by pokračovalo projednávání třetích čtení tak, jak jsou ve schváleném pořadu schůze. Mohu o tom dát hlasovat? Nejsou námitky? Nejsou.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 216. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 149 poslanců, 135 bylo pro, 2 proti. Takže tento návrh byl přijat.

 

A teď prosím pana poslance Marka Bendu, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové. Mám jeden procedurální návrh vzhledem k omluvené nepřítomnosti pana ministra Pospíšila. Dneska asi není možné projednávat body, které má předkládat on, proto jsem chtěl požádal Sněmovnu, abychom body z Ministerstva spravedlnosti zařadili na středu jako první odpolední body po pevně zařazených. Já nevím, jestli tam už něco pevně zařazeného je.

Jedná se o tyto body: bod 25, tisk 182 - novela trestního řádu, bod 28, tisk 186 - novela obchodního zákoníku, bod 37, tisk 178 - novela exekučního řádu, bod 38, tisk 179 -novela výkonu trestu odnětí svobody, a bod 74 - Informace ministra spravedlnosti o výsledcích práce zvláštní skupiny Vrchního státního zastupitelství při prověřování tzv. Kubiceho zprávy. Jestli by tyto body mohly být zařazeny na středu odpoledne.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP