(17.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Ale nyní pár slov k ministru Langerovi. Pan ministr Langer se velmi rozčiloval, že byl, a po mém soudu zcela po právu, obviněn, že zasahuje do vyšetřování své osoby, kde figuruje jako podezřelý. Jen ocituji - on dokonce volal řediteli inspekce Borníkovi, který byl v té době hospitalizován na chirurgickém oddělení, a zde doslova mu pohrozil, že pokud se mu potvrdí informace, že to vyšetřování probíhá formou odposlechů, měl by on jako tehdy ředitel inspekce uvažovat o své rezignaci. Toto je svědecky potvrzeno právě tím ředitelem inspekce. A já už si nedovedu představit flagrantnější a horší zásah do vyšetřování než takovéto vyhrožování svým přímým podřízeným, kteří jaksi navíc jen plní své povinnosti, což je jejich povinnost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byla dvacátá šestá interpelace. A ještě se ke slovu dostala dvacátá sedmá - paní poslankyně Anna Čurdová interpeluje ministra Martina Bursíka ve věci etiky politika I. Prosím.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, paní předsedající. Chtěla bych jenom říct, že zůstanu u té římské jedna, takže římská dvě nebudu. Zároveň ji zkrátím pouze na jednu jedinou otázku.

Vážený pane vicepremiére, příběh Jiřího Čunka, dalšího vicepremiéra, vašeho kolegy ve vládě, je všeobecně znám a byl tady dnes již zmíněn. A jak jsem slyšela ve vyjádření pana premiéra asi před hodinou zhruba, je lepší vládnout se zkorumpovaným vicepremiérem než vládnout s podporou komunistů. Takže jsem ráda, že konečně vím, o co této koalici jde, a chci se vás zeptat: Jste s tím skutečně také spokojen, pane vicepremiére?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o odpověď místopředsedu vlády Martina Bursíka.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážená paní poslankyně, paní předsedající, dámy a pánové, nejprve metodicky bych se rád k něčemu vyjádřil.

Já tady zaznamenávám u těch interpelací, že si trochu pletete interpelace na ministry vlády a interpelace na předsedy politických stran. A v podstatě je to tak, že vyjma několika málo výjimek, paní poslankyně (baví se s kolegou), ty interpelace, které adresujete mně, jsou interpelace na předsedu politické strany, a nikoliv ministra vlády. Jen bych na to rád upozornil, protože vím, jak se ten bod jmenuje a co má být jeho obsahem.

Mrzí mě, že se nedočkám, co to je interpelace ve věci etiky římská dvě a tak tedy alespoň římská jedna.

Já jsem tady byl interpelován k věci a k tématu Jiřího Čunka ve vládě při poslední sadě interpelací a vyjádřil jsem se k tomu velmi podrobně. Vyložil jsem pozici jak Strany zelených, i když nemá jít o interpelace na předsedu strany, ale na ministry. Vyložil jsem pozici osobní a snažil jsem doložit konzistentnost v postoji Strany zelených k této pro nás velmi citlivé a ožehavé otázce.

Chcete-li po mně, abych se vyjádřil k údajnému výroku pana premiéra, u kterého jsem nebyl, kde srovnává hypotetickou podporu vládnutí s komunistickou stranou s účastí, jak říkáte, zkorumpovaného politika - já bych spíše řekl politika, který je obviněn z korupce, aby to bylo přesně - tak se nezlobte, ale já na tuhle hru nejdu, protože nevidím důvodu, proč bych měl na váhy klást tyto hodnoty a hodnotit je. A nevím, jak vy to dokážete, nebo jak Sněmovna, a jakým způsobem, proč bych měl toto činit.

My s účastí Jiřího Čunka ve vládě máme problém, máme ho dlouhodobý. Vyjádřili jsme se k tomu jak předsednictvo strany, tak republiková rada, která je nejvyšším orgánem mezi sjezdy. Snažíme se řešit ten problém v rámci koaličních mechanismů, které nám koaliční smlouva a partnerství v koalici umožňuje, to znamená jednáním. Nedáváme ultimáta přes média. A i když to tak nevypadá, ta věc se vleče, tak jsem přesvědčen, že se nám ji podaří vyřešit. Byl bych asi podobně jako vy raději, kdybychom už toto měli za sebou a nemuseli ztrácet čas vysvětlováním kontinuálním našich pozic a postojů, co se stane, když a neustálých odpovědí na kondicionály. Ale prostě podle ústavy nikdo ze Strany zelených nemá tu kompetenci odvolat člena vlády. Tu kompetenci má premiér. A stejně tak zdůrazňujeme, tím zklamáním pro nás největším je skutečnost, že KDU-ČSL nedokázala tento problém vyřešit ku prospěchu koalice jako takové, protože oba koaliční partneři toto od KDU-ČSL očekávali.

Nevím, co vám k tomu mohu více říci. Myslím si, že k dalšímu vývoji dojde v momentě, kdy státní zástupce rozhodne, jakým způsobem s tím případem naloží. Máme tady vyjádření mluvčí speciální protikorupční policie, která řekla, že už v podstatě výslechy jsou ukončené a že předpokládá předání té věci státnímu zástupci s návrhem na vznesení žaloby. Ten výhled časový už je také známý.

Opakuji - byli bychom raději, kdyby už to bylo vyřešeno, ale protože KDU-ČSL z nějakých důvodů, které si netroufám, a asi mi to nepřísluší, pojmenovávat, tenhle problém vyřešit nedokázala, tak očekáváme, že k tomu dalšímu vývoji dojde v následujících několika týdnech.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Zeptám se paní poslankyně, zda chce ještě vystoupit s doplňujícím dotazem, na který má jednu minutu.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Spíše s komentářem. Pane vicepremiére, děkuji vám za odpověď. Já bych to označila, že jste mistr světa v kličkování. Vy jste vicepremiérem této vlády, takže já mám právo vám tuto otázku položit, protože vy nesete zodpovědnost za vládu, ve které sedíte, a nikdo vám neodpáře, že v ní tolerujete člověka, který je obviněn z korupce. A tato vláda se zavázala, že bude proti korupci bojovat. A pokud mám dobré informace, tak i na Radě ministrů EU se projednával v současné době, a vy jste proevropští politici, nebo se takto etablujete, se projednávaly záležitosti, které se týkaly právě boje proti korupci.

Takže já samozřejmě chápu, že z jedné strany musí být vaše vyjádření takové, jaké je, protože přece byla by škoda na základě nějaké morálky, politické etiky odstupovat z vlády, kterou vy vlastně potřebujete.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byl postřeh paní poslankyně. K tomu ještě samozřejmě má prostor vystoupit místopředseda vlády Martin Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní poslankyně, vy máte ostrý jazyk dnes. A nejsem si tak úplně jistý, jestli ta povaha je taková, že je na místě, abyste kázala partnerům v Poslanecké sněmovně o morálce a etice.

Já jsem se vám snažil věcně vyložit, jakým způsobem Strana zelených reaguje na ten případ, snažil jsem se vám vyložit, jaké kompetence Strana zelených má. Jestli to chcete číst tak, že využijete toho momentu k tomu, abyste to dostala do té polohy etiky a morálky, pak klobouk dolů před vaším sebevědomím a kuráží, s kterou se na mne obracíte. Znovu opakuji, a už je to podruhé v této Sněmovně - já bych si něco takového ve vztahu k vám nedovolil, a to čistě pouze z těch důvodů, že si myslím, že bychom se jako politici měli navzájem respektovat a navzájem respektovat i důstojnost jednoho ve vztahu ke druhému, jestli jste mě poslouchala.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo.

Konstatuji, že tím jsme pro dnešek vyčerpali čas, který patřil k bloku ústních interpelací.

Jenom dodám, že veškeré omluvy všech nepřítomných, a to jak poslanců, tak členů vlády, byly předneseny ráno. Ti, kteří se omlouvali odpoledne, jejich omluvy byly bezpochyby přečteny v době, kdy já jsem schůzi neřídila, tedy na zahájení odpoledního bloku schůze. Jejich důvody byly uvedeny a všechno, co zde padlo nad to, bylo naprosto zbytečné.

Já tedy děkuji vám, kteří jste se zúčastnili tohoto odpoledního jednání, a přeji vám příjemný večer. Končí dnešní jednací den Poslanecké sněmovny.

 

(Jednání skončilo v 18.00 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP