(11.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Paroubkovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že pan poslanec jasně ukázal, jak to myslí s tím dialogem a jak to myslí s tou politickou kulturou, když sám tady vlastně přednesl jednoznačně politicky kontraproduktivní projev.

Prostřednictvím vás, pane předsedající, bych mu chtěl vzkázat: Pane poslanče, kdybyste nepovyhazovali z ministerstev lidi, kteří měli letité zkušenosti s těmito programy, tak byste možná byli dál. A přestaňte se už konečně vymlouvat po roce vládnutí na to, co udělala nebo neudělala sociální demokracie, a hovořte o tom, co jste udělali vy. Neudělali jste nic! (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Škromachovi. S replikou ve formě faktické poznámky se přihlásil pan poslanec David Šeich.

 

Poslanec David Šeich: Já myslím, že vymlouvat se na osm měsíců je samozřejmě velmi slabé, protože za osm měsíců by pan ministr Gandalovič stihl třikrát zachránit operační programy, což se mu podařilo ve třetinové době.

Na vulgarismy a další nezdvořilosti ze strany některých kolegů ze sociální demokracie jsme si již zvykli a nemá smysl na to reagovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážené kolegyně, kolegové, já bych byl pro to, abychom prostě některé věci nezkreslovali. Čerpání evropských fondů není vůbec jednoduchá záležitost. Prostě je to otázka kontinuální, dlouhé, usilovné, tvrdé, často velmi nepopulární, mediálně nesdělitelné práce.

Já tady musím říci zcela jednoznačně: Kdyby pan pozdější premiér a můj předchůdce neudělal na ministerstvu ty změny, které udělal, tak já bych tam nikdy nemohl dosáhnout těch výsledků, které byly, protože prostě on tam udělal na tom ministerstvu hlavně pořádek. A to byste si měli uvědomit, protože tady se nemluví o jednom člověku, který je v klidu.

Pan kolega Šeich tady říkal o tom, co za osm měsíců se dá zvládnout. Mně trvalo dobře půl roku, nebo tři čtvrtě roku, než jsme všechny problémy popsali, dokázali z nich udělat jakási opatření a než se postupně rozběhl ten systém. Pan kolega Gandalovič v tom pokračoval. Díky tomu ten výsledek je takový, jaký je, a doufám, že stávající vedení ministerstva v tom bude pokračovat taktéž, protože to je jediná cesta. Žádná jiná není. A ten největší problém je - jestliže tam přijde někdo nový, to samo o sobě ještě není tragédie, a tragédie je, pokud se opakují věci, které už byly dávno zjištěny. Zkušenosti je potřeba předat a neopakovat věci, které už jsou vyřešeny. Pokud je budeme opakovat nebo se budeme snažit neustále zlepšovat věci podle toho, jakou mám ideu, aniž bych se zeptal, co už bylo provedeno, tak tam ztrácíme ten čas.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martínkovi. To bylo poslední vystoupení v rozpravě obecné, a proto ji končím.

Prosím, paní poslankyně Halíková.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, když jsem na počátku této 14. schůze Poslanecké sněmovny navrhovala zařazení bodu do programu, byla jsem hluboce přesvědčena o tom, že tady patří a že je to problematika, která by měla zaznít nejenom ve výborech, jak tady někteří mí předřečníci se snažili dneska naznačit, ale že patří na půdu celé Poslanecké sněmovny. Počet vystupujících i doba, kterou dneska ve Sněmovně tomuto bodu věnujeme, svědčí o tom, že jsem měla pravdu.

K návrhu na zařazení a posledně zařazení tohoto bodu mě vedlo i to, že - samozřejmě že výbor pro veřejnou správu si vyžádal od pana vicepremiéra informaci. Omlouvám se za slova, která teď řeknu, ale nízká úroveň informace, která na výboru zazněla, mě také vedla k tomu, a po poradě pak i v poslaneckém klubu, zařazení tohoto bodu.

Veškerá diskuse tady podtrhla důležitost a několikrát tady zaznělo, že finanční prostředky, které jsou nám nabízeny k vyčerpání jako České republice, že už prostě takovouto příležitost nikdy mít nebudeme, a proto také ona důležitost.

Já jsem měla na pana vicepremiéra připravenou celou řadu řekněme možná z pozice velké politiky dílčích otázek, ale každopádně otázek, na které čekají naši kolegové ve městech a v obcích. Čekala jsem a posledně jsem tady ty otázky naznačila, že na ně pan vicepremiér odpoví. On se naopak uchýlil k tomu, že se tady snažil dokázat, že o té problematice vím málo, že jsem se o ní dostatečně neinformovala a že některé moje otázky jsou jakoby nepatřičné. Já si to nemyslím. Jsem přesvědčena o tom, že jsem na ně právo měla. Některé z nich vynechám, ale některé přece jenom ještě položím.

Obdržela už vláda, případně kdy očekává tzv. poziční dokument Evropské komise?

Přetrvává stále spor o uvolnění prostředků na vodohospodářské stavby? Je to jedna z věcí, na které se ptají primátoři, starostové, zejména z menších obcí. Posunuli jsme se někde v této problematice?

Jak jednání s Evropskou komisí, o které tady opakovaně hovořil pan vicepremiér, ovlivní záměry na zjednodušení administrativních nároků na zpracování projektu? Dovolím si připomenout, že vyjednávání v této věci vedla už první vláda pana premiéra Topolánka, a pokud někdo posunul v té době věci dál, tak to byl opravdu tehdejší pan ministr pro místní rozvoj, pan kolega Gandalovič. Ten posun dál jsem po odchodu pana Gandaloviče z této funkce opravdu nezaznamenala.

Takže možná ještě alespoň odpovědi na tyto dílčí otázky, přesvědčení - ne které tady pan vicepremiér řekl, že měl nastoupit do rozjetého vlaku. On nastoupil do rozjetého vlaku. Otázka jenom je, aby tento vlak náhodou nebrzdil.

Protože jsem navrhovala projednání Informace vlády o postupu čerpání fondů Evropské unie, chtěla bych skončit návrhem na přijetí usnesení této Sněmovny k danému tématu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně, až bude otevřena podrobná rozprava.

 

Poslankyně Milada Halíková: V podrobné rozpravě přednesu návrh. Děkuji. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám za vaše vystoupení. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já jsem chvilku přemýšlel, jestli to má cenu, ale konečně, ODS přinesla často do diskuse i v minulém volebním období, že se vede k osobám, a ne k meritu věci. Tedy tady bych to ODS trošku vrátil.

Pan poslanec Šeich hovořil o hulvátství. No, opomenu-li tedy fakt, že nekorunovaným králem hulvátů by mohl být pan Topolánek, tak bych panu poslanci Šeichovi vzkázal, aby dřív, než začne mentorovat někoho druhého, si zapamatoval, že automobil se neřídí namol opilý. A když už takové věci dělám, že řídím namol opilý a jsem chycen policií, tak se neoháním poslaneckou imunitou. A když udělám obě věci, tedy řídím opilý a oháním se poslaneckou imunitou, tak pak druhé nementoruji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP