(11.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Michaele Šojdrové. Přihlásil se s faktickou poznámkou pan poslanec Radko Martínek. Než dojde k řečništi, mám zde dvě omluvy. Paní ministryně Džamila Stehlíková, která chtěla být přítomna, se omlouvá, protože neustále ještě probíhá zasedání Legislativní rady vlády, a na odpoledne se z vážných a naléhavých pracovních důvodů omlouvá pan ministr Ivan Langer.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, já bych si dovolil reagovat na své dva předřečníky. Nejdříve k panu ministru Langerovi. Ten, který oslovil Ministerstvo vnitra, aby peníze z evropských fondů šly na Smart Administration, resp. na chytrou úřednickou správu, jak se to překládá, nicméně zejména na zefektivnění systému státní správy na centrálních orgánech, jsem byl já. A také jsem celou dobu tlačil na to, aby tam tato část byla, protože tam původně nebyla, byla součástí IOP. Myslím, že to mohu posoudit. - Základ tam byl vybudován za vašich předchůdců, pane kolego, a samozřejmě vaši současní náměstci v tom pokračují. Myslím si, že v tomto případě tam pokračují docela dobře.

Pokud se týká paní kolegyně Šojdrové, já bych znovu zdůraznil jednu věc. Je samozřejmé, že jednotlivá ministerstva mají nezastupitelnou zodpovědnost za jednotlivé operační programy. Nikdo to za ně neudělá.

Nicméně to podstatné - a to prosím, aby bylo závěrem dnešního dne, jak tady naznačuje pan kolega Kvapil - je střecha. Ta střecha je na Ministerstvu pro místní rozvoj, je na Ministerstvu financí, a bez toho, že by tato dvě ministerstva zcela cíleně řídila celý proces, systém prostě nebude fungovat. To není jenom o vyjednávání evropských fondů, ale je to o přípravě v celé řadě dalších dílčích věcí, které musí být udělány centrálně. Bez toho jednotlivé operační programy prostě fungovat nebudou.

A já tady vyzývám k tomu, abychom si toto uvědomili a pracovali na věcech, které jsou prostě nezbytné k tomu, aby čerpání skutečně probíhalo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Radko Martínkovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Šeich.

 

Poslanec David Šeich: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, vážená vládo, já myslím, že moudrá slova pana poslance Martínka, která podpořil i kolega Gandalovič, o tom, že diskuse by neměla být diskusí politickou, jsou slova opravdu rozumná, jsou slova vážná, a každý z nás je jako vážná a rozumná bere.

Bohužel, já se obávám, že lidé jako kolega poslanec Paroubek či kolega poslanec Rath nejsou schopni nepolitické diskuse, nejsou schopni překonat nenávist, osobní útoky a rovinu politického boje, který považují za to, že nekončí nikdy. Nekončí podle nich tento boj nikdy a nedokáží nastolit rovinu věcnou, nedokáží se bavit o tom, že České republice přijde nebo nepřijde bilion korun. To je jeden český státní rozpočet během té sedmileté finanční perspektivy. Bilion korun podle mě není malá částka a stojí za to, aby o ni vláda společně s opozicí bojovaly.

Já myslím, že je potřeba férově říci, že největší kus práce na záchraně celého systému v opravdu velmi krizové době má pan ministr Gandalovič, který udělal pro ty procesy opravdu hodně, a stejně férově je potřeba říci, že pan exministr kolega poslanec Martínek, poté co se rozkoukal na ministerstvu v té fázi svého ministrování, učinil velmi přínosné a podstatné věci v mezích rozjetého vlaku, kam se dostal, které byly pro ten systém přínosné.

Je potřeba si také férově říci, že doba opravdu velmi špatná, velmi nedobrá a velmi tragická byla na Ministerstvu práce a sociálních věcí v oblasti čerpání Evropského sociálního fondu. Bylo to 8 %, potom v době jeho největší slávy 15 % finančních prostředků. Tehdejší místopředseda vlády Škromach alespoň taktně mlčí.

Musím říci, že stejně tragická situace, ne-li horší, byla na Ministerstvu pro místní rozvoj v době, kdy žadatelé rok čekali, měli schválené projekty, vítězné projekty, podepsané smlouvy s Ministerstvem pro místní rozvoj a rok čekali na jakési kontroly, platby, ale žádné nepřicházely. V té době seděl na ministerské židli kolega poslanec Paroubek. Čili opravdu doba temna byla v dobách ministrování tehdejšího ministra Paroubka a pozdějšího předsedy vlády, té vlády, která měla tento systém připravit, nachystat, a v podstatě již v době svého fungování, pokud by vše mělo jít tak, jak bylo v pořádku, měla již operační programy předložit do Bruselu. A my jsme dnes měli jednat jen o detailech toho procesu a o doladění těch mechanismů a o spuštění prvních výzev.

Čili je potřeba podle hesla "potrefená husa první kejhá" si jasně říci, a takto zařadit vystoupení pana poslance Paroubka, protože je to vystoupení někoho, kdo byl odpovědný za celý systém, kdo byl ministrem pro místní rozvoj v době, kdy celá procedura velmi drhla, kdy žadatelé měsíce i roky čekali na to, aby se s nimi někdo bavil o schválených projektech, a kdy pan exministr Martínek do tohoto procesu vnesl, férové říkám, zlepšení, a pan ministr Gandalovič nesl velký pokrok dále. Tohle je potřeba si férově říci a je potřeba si také férově říci, že kromě toho, že v době, kdy pan poslanec Paroubek byl ministrem, nedokázal ten systém rozhýbat, byl velmi rigidní, a až poté, co byl rozhýbán, umožnil to nejhorší možné, umožnil dokonce na svém vlastním resortu podezření z korupčního jednání. To je potřeba si férově říci, že nejenže nezajistil rychlost toho procesu, ale nezajistil ani jeho transparentnost. Dopustil kauzy typu a la Bono Publico, typu dalších. Čili je potřeba si říci, že někdo by měl alespoň taktně mlčet a nechat věci plynout dál.

Jestli to má být diskuse věcná, diskuse, která má něco posunout, musí to být - a kdo parlamentní práci zná, to ví - diskuse ve výborech, v odborných výborech, v podvýborech, musí to být komunikace nás, kolegů poslanců z vlády, kolegů poslanců z opozice, s resortními ministry, musí to být diskuse, která posune peníze do České republiky dopředu, musí to být diskuse věcná, nesmí to být diskuse politická. A na tom se shodněme, a věřte tomu, že některá vystoupení k tomu rozhodně nepřispějí, pokud takto vedena budou.

Počet operačních programů není domnělý, jak zmínil pan poslanec Paroubek, je to skutečný, obrovský, největší počet operačních programů, a žádný stát v Evropské unii nemá tak velký počet operačních programů. Ten počet operačních programů nepochybně tato vláda zdědila. O tom není diskusí a pochyb. Integrovat programy samozřejmě lze. Například nesmyslný operační program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který mohl být bezproblémovou součástí, a v minulosti byl, operačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu, a další věci. Samozřejmě že i ROPy lze přikrýt do nějakého jednotného balíku, kdy kraje mají absolutní autonomii v rozhodování o penězích, ale někdo ty procesy v jednom balíčku jako jednu čárku řídí.

Opravdu, držme se slov o nepolitické diskusi a berme si je velmi k srdci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šeichovi. Nyní pan poslanec Jiří Paroubek s faktickou poznámkou, po něm s faktickou poznámkou Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Pane kolego, plést si bilion s 860 miliardami svědčí o tom, že třeba tak úplně nemusíte umět počítat, ale prosím.

Hovořit o nenávisti v situaci, kdy já tady naprosto klidným tónem říkám fakta, tak nevím. K tomu máte asi velkou fantazii. Zřejmě jste si dal, jak je vaším oblíbeným zvykem, po ránu nějakou zázvorovou limonádu. (Potlesk zleva.)

Jen tak mimochodem ještě - to, co jste tady říkal o tom, že někdo léta čekal na to, když já jsem byl ministrem. Pane kolego, já jsem byl ministrem pro místní rozvoj osm měsíců, tak nikdo nemohl čekat léta. A jen tak mimochodem, pokud jde o to podezření z korupčního jednání, tak mluví člověk, reprezentant politické strany, která tady připravila v polovině devadesátých let, nebo počátkem devadesátých let, loupeže, kterých nebylo větších od Bílé hory. No dobře, je to věc vkusu.

Pokud jde o projekt Bono Publico, ten byl schválen, pro vaši informaci, pane kolego, více než půl roku po mém odchodu z ministerstva.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP