Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
3. května 2007 v 9.06 hodin

Přítomno: 144 poslanců

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek:Vážení poslanci, je čas zahájit další jednací den 14.schůze. Přeji vám dobré ráno.

Prosím nejprve, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Náhradní kartu č. 2 má pan ministr Pospíšil.

Omluvy z dnešního jednání jsou tyto: poslanec Zdeněk Boháč je na Idetu v Brně, pan poslanec Michal Hašek, pan poslanec Vladimír Hink, soudního jednání se účastní Ludvík Hovorka. Řada poslanců se účastní jednání Meziparlamentní unie - Pavel Hrnčíř, Josef Kochan, Vladimír Koníček a Daniel Reisiegel. Nemocen je stále Ondřej Liška, nemocen je Jeroným Tejc. z rodinných důvodů se omlouvá Evžen Snítilý a Tomáš Úlehla se účastní jednání v New Yorku. Omlouvají se členové vlády Tomáš Julínek, Vlasta Parkanová a Martin Říman do 16 hodin, to znamená zřejmě do interpelací.

Paní poslankyně Mazuchová má náhradní kartu číslo 3.

Pokud se nikdo nehlásí, nebrání nic tomu, abychom zahájili dnešní dopolední jednání. Na programu máme bod č. 75, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Potom bychom se věnovali pevně zařazeným bodům 72, 43, 25, 28, 37, 38, 74, 76, a pak zřejmě přijdou ústní interpelace. Dále zde máme ještě pevně zařazené body na včerejšek - body 70 a 71. To jsou body ze včerejška - euroústava - v tuto chvíli nevím, kdy přijdou na řadu.

Připomínám, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a že v 11.30 hodin proběhne jejich slosování.

 

Můžeme začít bod

 

75.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

V úvodu je trochu komplikace, kterou vám vysvětlím. Mám tady totiž dopis dr. Tomáše Julínka, který přiletí na letiště teprve dnes ráno. Žádá nás, abychom na něj vznesené interpelace mohli začít projednávat až po jeho příchodu do Poslanecké sněmovny, což je cca v 10 hodin.

Hlásí se pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, myslím si, že nic tomu nebrání, protože přítomnost pana ministra na tuto interpelaci je nezbytná. Jedná se o vraždy v Havlíčkově Brodě a o závěr vyšetřovací komise ministra zdravotnictví.

Chtěl bych se při této příležitosti zeptat pana premiéra, zda ví, kde byl jeho ministr a v jaké pozici tam byl. Podle mého soudu se pan ministr dopustil porušení diplomatického protokolu, protože odjel do zahraničí nikoli jako ministr této vlády, což je jeho povinnost a má to svá pevná pravidla v rámci diplomatických vztahů České republiky s ostatními zeměmi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, doporučuji, abychom to projednali, až tady bude pan ministr Julínek. V této chvíli není rozprava.

 

Poslanec David Rath: Mám jen otázku na pana premiéra, jak je možné, že ministr vlády jezdí inkognito jako senátor do zahraničí. To poškozuje jméno České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP