(18.40 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Říkáte si, že to je možná trošku absurdní, ale za použití takového přístupu a takové filozofie, jako se tu dnes ukazovala i u těch, kteří jinak mají plná ústa lidských práv, rovnosti, rovného přístupu k občanům, tak mi to až tak absurdní nepřipadá.

Odhlasujte si silou tu prapodivnost jménem Ústav paměti národa. Ujišťuji vás, že voda stejně do kopce nepoteče, slunce i nadále bude vycházet, i když vám to vadí, na východě a že možná právě za těch dvacet nebo třicet let, možná dokonce i v této místnosti, zde bude jiné složení poslanců a poslankyň, kteří budou právě toto období, období, kdy se přijímají podivnosti jako zákon o Ústavu paměti národa, hodnotit jako jedno z docela nepěkných období novodobých českých dějin.

Poslanecký klub KSČM zůstane v Poslanecké sněmovně a bude hlasovat jednotně proti tomuto návrhu. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předsedovi poslaneckého klubu KSČM. O slovo se přihlásil pan ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, kdyby snad se měla rozprava i těmi, kteří mají přednostní právo, protáhnout přes 19. hodinu, tak teď v tuhle chvíli dávám procedurální návrh, o kterém prosím, aby se hlasovalo, že o tomto bodu budeme hlasovat i po 19. hodině.

Já jsem chtěl odpovědět panu místopředsedovi Zaorálkovi. On odešel. Z jeho vystoupení jsem nepochopil, zda jenom na toto hlasování, nebo nafurt. (Veselost v sále.) Budu doufat, uvidím.

Chtěl jsem polemizovat s onou připomínkou, že do vedení tohoto ústavu budou nominováni pracovníci na základě politického rozhodnutí. A já jsem mu chtěl odpovědět: Probůh, a na základě jakého jiného? Vyrovnání s minulostí je přece vrcholné politikum. A kde jinde se tvoří vrcholné politické rozhodnutí a vrcholná politická reprezentace než ve svobodných volbách? A výsledek těchto svobodných voleb hlasuje o zřízení této instituce v tuhle chvíli a bude rozhodovat i potom. Kdo jiný by o tom měl rozhodovat? - ptám se jménem těch, kteří v minulých čtyřiceti letech mohli jít maximální do učňovských oborů a pak maximálně mohli být připuštěni k vysokoškolskému vzdělání technického směru. Humanitní vzdělání občanům třetí kategorie v minulých čtyřiceti let nebylo povolováno, a když, tak rozhodně ne masivně. Takže jiná nominace než politická, má-li být to vyrovnání skutečně poctivé, nepřipadá v úvahu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z koaličních lavic.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan ministr financí, který přednesl procedurální návrh, abychom hlasovali případně o tomto zákonu i po 19. hodině. Samozřejmě, že jeho návrh nechám prohlasovat. Odhlásil jsem vás všechny. Požádám vás o registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O návrhu, který přednesl pan ministr financí Miroslav Kalousek, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 209, které jsem právě zahájil, a ptám se kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 209 z přítomných 117 pro 92, proti 14. Návrh byl přijat. Pokud by debata pokračovala, hlasovali bychom o tomto zákoně i po 19. hodině.

 

Pokud se již nikdo nehlásí s přednostním právem… Prosil bych pana ministra vnitra, aby mě nenutil, abych slovy majora Terazkyho se zeptal "a čo je to to absurdné". Ale jinak samozřejmě bych rád, abychom na sebe nepokřikovali, pane ministře, a můžeme hlasovat o návrhu, který právě přednesu.

Protože o všech návrzích pozměňovacích návrhů, které byly předneseny ve druhém čtení a ve třetím čtení, bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se senátním návrhem zákona o Ústavu paměti národa a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 15, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 210 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 210 z přítomných 118 pro 92, proti 24. Návrh byl přijat. (Bouřlivý potlesk poslanců koalice.) Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Ještě než poděkuji zpravodajům a zástupci navrhovatelů a skončím bod 48, dám slovo panu místopředsedovi Senátu Jiřímu Liškovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP