(16.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Aleně Páralové a prosím všechny poslance odprava doleva a odleva doprava, aby nechali jednotlivé poslance mluvit v důstojném ovzduší Sněmovny.

Prosím, s přednostním právem pan premiér Mirek Topolánek. Prosím, pane předsedo vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem si vždycky myslel, že třetí čtení je tady od toho, aby se případně něco řeklo k pozměňovacím návrhům, které se potom odhlasují, a hlasuje se zákon jako celek. Prostor pro tyto diskuse a exhibice tady byl v prvním a ve druhém čtení.

Já jsem byl včera na Letné a v prvních řadách mezi těmi lidmi, mezi politickými vězni, seděli rodiče Miroslava Ouzkého, seděli tam taky Páralovi. Musím říct, že už jenom kvůli těmto lidem budu hlasovat pro tento zákon. A z té diskuse tady je mi opravdu špatně. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou pan kolega Exner, pak s faktickou poznámkou pan kolega Karel Šplíchal. Nyní pan poslanec Václav Exner, poté pan poslanec Karel Šplíchal. Prosím, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, dověděli jsme se právě, že velká část těch, kteří se pokládají za vědce, jsou tak označováni, za přednášející na vysokých školách, ať už jde o politology, historiky nebo sociology, je nekvalifikovaná pro posuzování podmínek týkajících se vědy. A je potřeba, aby politici určitého směru to konečně vzali do ruky. Já se domnívám, že prostě a dobře to není správná cesta.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, i za dodržení času. Nyní pan poslanec Karel Šplíchal k faktické poznámce, poté už řádně přihlášený Stanislav Křeček. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já nerad mluvím, řekl bych, osobně. Nerad mluvím k lidem, které neznám, ale dotýká se mě ten atak na historiky, které já znám a kteří pro mě jsou osobnostmi. Teď, když se do toho zapletla jednotlivá jména jak z jedné rodiny, tak z druhé rodiny, tak já už jsem minule vás všechny vyzýval, a vyzývám i pana premiéra, abychom se jaksi odosobnili od těch věcí a mluvili přímo k faktickému stavu toho návrhu.

Už minule jsem připomněl, že jsem z rodiny politického vězně, jsem syn a potvrdí vám to Standa Stránský, který mě považuje za muklovské dítě. Můj otec byl 31. března v roce 1950 zatčený a viděl jsem ho až v květnu 1962. Prosím vás, nebuďte na sebe tak zlí a mluvte k věci. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Šplíchalovi. Nyní se slova ujme řádně přihlášený pan poslanec Stanislav Křeček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, bylo tady hovořeno o názorech z vědecké obce. Dovolte, abych ocitoval z názorů významné politoložky Vladimíry Dvořákové, kterou všichni znáte, mnohokrát vystupovala. (Smích v lavicích ODS.)

Nevím, čemu se smějete. Rozhodně -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás přeruším, pane kolego. Já jsem určitě požádal při projevu paní kolegyně Páralové, abychom se uklidnili a nechali jednotlivé poslance domluvit. Myslím, že by to bylo vhodné pro tuto debatu.

Prosím, pane kolego, pokračujte.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Rozhodně projevila více nezávislosti než mnozí členové tohoto sboru. Je to citace z jejího rozhlasového vystoupení, které bylo potom publikováno.

Cituji: "Chceme-li konečně konsolidovat liberálně demokratický systém a pokud se chceme očistit od přežívání v minulosti v nás, je nesporné, že je nutné minulost objektivně a profesionálně zkoumat. Otázkou je, zda senátní návrh na zřízení ústavu je návrhem, který takové zkoumání umožní. Obávám se, že nikoliv. Dokonce se domnívám, že návrh tohoto zákona fakticky ve společnosti reprodukuje negativní stránky našich dějin, kdy minulost a její závazná interpretace byla používána pro legitimizování nedemokratického režimu. Je to z hlediska konsolidování demokratického systému, svobody a plurality vědeckého bádání jasný krok zpět.

Jaké je řešení? Rozhodně není řešením jakýsi kompromis - změna názvu, rozšíření výzkumného zaměření na období od roku 1938, nebo že by v ústavu mohli pracovat i bývalí osmašedesátníci. To nijak nemění podstatu problému. Je jím snaha o kontrolu vědeckého bádání a prostor pro jeho politické zneužívání."

Kolegyně a kolegové, ten problém je, a já už jsem na něj upozornil: po téměř 90procentním názoru vědecké obce, po podstatném názoru velké části lidí a osobností na tento zákon je zřejmé - cokoliv tento ústav vyprodukuje, bude považováno za propagandistický blábol, který nemá žádný skutečný vědecký smysl. Tímto jsme bádání o té minulosti ohrozili více než čímkoli jiným. Cokoli bude z tohoto ústavu vyprodukováno, nebude mít žádný praktický smysl. (Potlesk nalevo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní tedy řádně přihlášený pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, tak dobře, já se to pokusím vzít vážně. Nakonec pan premiér včera řekl na shromáždění na Letné, že každý máme kousek komunisty ve své hlavě a že se musíme pokusit toho komunistu dostat každý ven a zabránit, aby pronikl do hlav našich dětí. Dobře, já si dovedu představit něco, co bychom měli dostat ze svých hlav, co souvisí se servilitou minulého období apod. Budu věřit tomu, že tímto návrhem chcete pomoci tomu, abychom nezapomněli, a že se budete snažit a že se chcete snažit, aby se některé věci staly součástí paměti a my jsme se jim naučili rozumět.

V té preambuli, která myslím je součástí i po všech těch změnách, se píše: "Je nutné prohlubovat naše znalosti praktik represivních složek totalitního režimu." Prosím vás, předpokládám, že na tom pořád stojíte. "Zachování paměti o množství obětí a ztrát a odhalování příslušných komunistických funkcionářů, organizátorů, podněcovatelů v politické a ideologické oblasti, kteří jsou v předmětném období odpovědni za spáchání zločinů a dalších skutečností." To tady všechno je. Nesmí být zapomenuto na to, co kdo v těchto věcech dělal. Takže budu věřit tomu, že to myslíte vážně.

V tom případě mi řekněte, proč teď v průběhu vaší vlády byl jmenován do funkce náměstka vrchního státního zástupce v Praze jistý dr. Libor Grygárek, který už před dvěma měsíci, když se dokonce mluvilo o tom, že měl být vrchní státní zástupce, tak na to reagoval Otakar Motejl, náš ombudsman, slovy: Některé věci ale nemůžeme a nesmíme zapomenout. Mám na mysli působení pana Grygárka na prokuratuře od roku 1985. Jeho horlivost ho dovedla až k účasti na protizákonných akcích. Pan Grygárek byl ochoten v roce 1989 dozorovat jako prokurátor na takových věcech, jako byl 21. srpen roku 1989, kdy dozoroval vyvážení lidí z Václavského náměstí za město, 70 kilometrů za město, dokonce jsou jeho fotky a záběry s tlampačem a megafonem, jak mluví na ty vyvážené. Tento člověk prostě byl ochoten participovat na těchto věcech, dobrovolně jako prokurátor se jich účastnil.

A vy jste ho v roce 1994 za to udělali vrchním státním zástupcem v Praze, funkce, ze které musel být odvolán v roce 1996, podle vyjádření tehdejšího ministra spravedlnosti kvůli politickým tlakům, ke kterým docházelo na Vrchním státním zastupitelství v kauzách, jako byli bratři Helbigové, lehké topné oleje, samozřejmě pan Wallis, Viktor Kožený.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP