(16.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě faktická poznámka pana poslance Zdeňka Jičínského. Prosím, pane profesore, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Je mi opravdu líto, že tu tak pokračujeme v tom dialogu hluchých. Samozřejmě, že tyto ústavy mají své rady, o kterých hovořil kolega Pleva. Ale jak jsou tyto rady vytvářeny? Ty jsou vytvářeny normálním standardním způsobem odpovídajícím fungování vědeckých nebo univerzitních institucí. Tady zřizujeme instituci politickou, která má takovouto funkci mít. To je policejně-stranická ideologická funkce. Tak nazývejme věci pravými jmény. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní řádně písemně přihlášená paní poslankyně Alena Páralová. Po ní pan poslanec Stanislav Křeček. Prosím, paní poslankyně máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, pan poslanec Rath zde citoval z mailu pana doktora Víta Smetany, který jsme obdrželi včera po desáté hodině na své maily pravděpodobně všichni. Pan poslanec Rath tvrdil, že se zde vyjadřovaly jednotlivé osoby, že vyjádřily nesouhlas s názorem na Ústav paměti národa.

Pokud pan poslanec Rath hovoří o výhradách české historické obce, pak zde musím konstatovat, že se nejedná o celou historickou obec, ale pouze o její část, a navíc ještě o část, která se dějinami komunistického režimu zabývá pouze okrajově, nebo víceméně se jimi nezabývá. Zadala jsem na mailu všechna jména, která jsme obdrželi v tomto mailu. Zadala jsem je na webu a došla jsem k určitému závěru. Mezi jmény jsou vystudovaní politologové a také historici uznávaní v jiných oborech, než jsou dějiny komunistického režimu.

Sleduji historické publikace o dějinách komunistického režimu. Ale v tomto případě znám pouze jednu publikaci, a to je asi osmdesátistránková publikace pana doktora Tůmy o demonstracích v 80. letech.

Pokud se týká například pana profesora Zdeňka Jiráska, byl členem komunistické strany v 80. letech a mimo jiné nedávno kandidoval v senátních volbách za sociální demokracii. Zabýval se víceméně regionálními dějinami na Opavsku.

Pokud se týká paní profesorky Mileny Lenderové, která je děkankou Filozofické fakulty Univerzity Pardubice, které si velmi vážím, tak je mi víceméně známo, že se spíše zabývá ženskou otázkou v 18. a 19. století.

Pokud se týká pana docenta doktora Ondřeje Felcmana, tak byl na předposledním sjezdu historiků podroben zdrcující kritice vzhledem ke svému působení za minulého režimu, kde bylo konstatováno, že tento člověk by neměl organizovat sjezd historiků. Publikoval v polovině 80. let oslavné články o Vítězném únoru.

Paní doktorka Helena Krejčová se více zabývá židovskou otázkou.

Paní profesorka Svatava Raková je spíše specialistka na severoamerické indiány. (Ohlas z řad poslanců opozice.)

Pan docent doktor Jiří Vykoukal - polské soudobé dějiny.

Pan docent Ing. Petr Drulák je vystudovaný politolog.

Paní docenta doktorka Jana Burešová se zabývá spíše ženskou otázkou.

Pan docent doktor Milan Znoj, CSc., byl členem komunistické strany, spíše filozof a politolog než historik.

Pan docent doktor Miloš Calda - politolog, amerikanista.

Pan profesor doktor Michal Reiman - v roce 1968 velebil bolševický převrat v roce 1917, také bývalý komunista.

A pan doktor Vít Smetana, který nám tento mail poslal, je také vystudovaný politolog.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Aleně Páralové. S faktickými poznámkami a s přednostním právem pan kolega Hašek, kolega Jičínský, Rath a Martínek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vládo, kolegyně, kolegové, já se musím přiznat, že jsem původně vůbec neměl v úmyslu vystoupit v rámci třetího čtení. Ale vystoupení mé předřečnice paní kolegyně Páralové mě k tomu přímo vybídlo.

Pamatujte si všichni tento okamžik. Já myslím, že to je poprvé po listopadu 1989, kdy se z tohoto řečniště kádrovalo. Je to poprvé po roce 1989, kdy nám tady paní poslankyně Páralová teď předvedla, jak to zřejmě bude v tom novém Ústavu paměti národa vypadat. (Potlesk z řad poslanců opozice.)

Byl to výborný výkon, paní kolegyně, prostřednictvím předsedajícího. Určitě si vaše případné budoucí členství v radě Ústavu paměti národa zasloužíte. (Potlesk z řad poslanců opozice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou pan profesor Zdeněk Jičínský, poté pan poslanec David Rath také s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Ano, já se připojuji k svému předřečníkovi a chci také paní kolegyni Páralové poděkovat, protože nám tady opravdu ilustrativně předvedla, jaké je její pojetí, a obávám se, že to není jenom její osobní pojetí, že to je pojetí, které má širší zázemí v určitém politickém subjektu přítomném v této Sněmovně, jak si prostě tito lidé představují svobodu politického bádání.

Já myslím, že jsme po 17. listopadu 1989 bojovali za to, a vtělili jsme to do Listiny práv a svobod už v době Federálního shromáždění v lednu 1991 a Listina se stala součástí našeho ústavního pořádku, kde jsou takové ústavní zásady, jako že všichni lidé jsou si rovni v důstojnosti a právech a z tohoto hlediska je všechny musíme respektovat. Jestliže paní kolegyně Páralová ke svobodě vědy chce přistupovat tímto způsobem, pak se skutečně se svobodou vědeckého bádání rozlučme.

Já dostávám takové tiskoviny, jako je Pro 51. Přiznávám se, že s většinou těch názorů, které jsou tam zveřejňovány, nesouhlasím, ale jsem rád, že takové názory jsou publikovány, protože to svědčí o tom, že je tu pluralita názorů, která má mít své místo. Ale jestliže vy chcete v podstatě to, co se píše na stránkách Pro 51, učinit státní ideologií, tak s tím souhlasit samozřejmě nemohu. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec David Rath. Kolegové Martínek a Hojda se vzdali své faktické poznámky. S faktickou poznámkou až po kolegovi Rathovi, prosím, protože ten byl také přihlášen k faktické poznámce, paní kolegyně.

 

Poslanec David Rath: Já myslím, že takovýhle přístup lze jedině oznámkovat tím, že kdo takto vystupuje, tak by se měl především stydět. Protože skutečně kádrovat?

Víte, kde jste, paní kolegyně, byla a nekádrovala své kolegy z ODS Kočárníka - ten byl také v KSČ, Dybu, který byl také v KSČ, z vaší spřízněné ODA Dlouhého - ten byl také v KSČ, nebo pana kolegu Tlustého že jste nekádrovala, nebo že nekádrujete rodiče vašeho současného premiéra Topolánka, nebo že nekádrujete Václava Klause, o němž proběhlo, že také vyplňoval přihlášku do KSČ svého času.

Prostě takovýto přístup je nemožný! Prostě ti vědci vyjádřili nějaký svůj názor a vzhledem k tomu, že se vám ten názor nelíbí a momentálně nehodí do krámu, tak budete vytahovat jejich strýčky, tetičky, ale jenom tehdy, když se vám to hodí! A jenom u lidí, u kterých se vám to hodí! Styďte se! (Potlesk poslanců opozice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou paní kolegyně Alena Páralová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Kolegyně a kolegové, kdyby zde pan poslanec Rath nevyjmenoval všechny osobnosti, které byly uvedeny v tom mailu, pak já bych samozřejmě v žádném případě zde nevystoupila. (Veselost v sále.) A není to kádrování. Já jsem pouze řekla, že tito lidé se zabývají jinými obory historie.

K tomu, že zde vystupuji, mě vede to, že žiji v rodině politického vězně a minulý režim se naší rodiny velice dotkl.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP