(16.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Tenhle člověk, který byl takto vzorně servilní v socialistickém režimu, tak toho jste už jednou takto použili v letech 1994 až 1996, a dnes ho znovu vracíte jako náměstka! Tahle minulost vám nevadí? Tohle je prosím vás daleko víc než nějaká mlátička. (Zvyšuje hlas.) Člověk, který byl ochoten dozorovat jako prokurátor tyto věci 21. srpna 1989, který vstoupil v únoru 1989 do komunistické strany, byl předsedou základní organizace svazu mládeže, člen všech těch spolků za protizákonné činnosti mládeže, tento člověk vám nevadí a vy ho instalujete dnes na náměstka vrchního zástupce, což je tedy velice významná politická funkce. Tohle jsou kecy, já vám nevěřím! Tohle je pokrytecké, jestli toto jste schopni udělat! Sociální demokracie nikdy takovéhoto člověka do podobné funkce neinstalovala! (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Lubomíru Zaorálkovi. S faktickou poznámkou pan poslanec David Rath. Pak se hlásím do rozpravy já. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Jenom k panu premiérovi. On asi neposlouchal. Tak ještě jednou. Česká strana sociálně demokratická by podpořila zřízení tohoto úřadu, byť je to úřad, ne ústav, ale tehdy, pokud by to byl úřad, který není pod přímou politickou kuratelou, ale má standardní charakter vědecké a výzkumné instituce. Prostě stejně jako vědecká historická obec nechceme, aby věda sloužila jedné, či druhé, či třetí politické straně. Toto podtrhuji a byl bych rád, aby si tuto jednoduchou rovnici - je to asi proto, že pan premiér nikdy nepracoval ani na univerzitním pracovišti, ani na vysoké škole, ani na vědecké instituci, aby pochopil ten rozdíl mezi vědeckovýzkumnou institucí, kde musí vládnout jakákoli svoboda, a mezi politickou institucí, kde vládne politické zadání. Čili já ho znovu velmi žádám, aby tento rozdíl pochopil, případně si ho nechal někým vysvětlit, aby pochopil postoj České strany sociálně demokratické.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se řádně přihlásil pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, pane premiére, paní a pánové, já jen dvě poznámky.

Jedna je typická pro třetí čtení, a to podle § 95 odstavec 2 navrhuji opravu svého pozměňovacího návrhu, když v tisku 15/5 je napsáno, že navrhuji změnu v § 18 odstavec 1 písmeno b), v textu jde o § 19 odstavec 1 písmeno b). Změna je dána tím, jak byl přečíslovány jednotlivé paragrafy. Na svém pozměňovacím návrhu trvám.

Nyní jednu poznámku a jeden krátký závěr k té poznámce. Víte, řada věcí zde byla řečena. Ale jedna věc ještě musí zaznít. V podstatě tento návrh znamená, že všechny kroky, které jste učinili, nejste schopni realizovat v těch zákonných podmínkách, které zde byly. To, co říkáte, znamená, že zákon o zpřístupnění svazků nefunguje. A nefunguje proč? Protože snad zákon je špatný? Ne, zákon zde od roku 1999 je, existuje. Podle něj postupují jak orgány činné v trestním řízení, tak občané apod. Problém tedy je v tom, že zájem pravděpodobně není takový, jak jste předpokládali.

Druhá věc. Nestačí vám lustrační zákon a jiné zákony? Nestačí vám ani zákony rehabilitační, které se týkaly i mé rodiny? Já jen podotýkám jednu prostou věc. Prosím vás, nezakrývejte za právo politický účel. To se v právu vždycky vymstí.

Já jsem přesvědčen, že je velmi důležité, pokud chcete zkoumat historii národa, abyste se historií národa zabývali od té doby, kdy historicky národ vznikal. To znamená na přelomu 17. a 18. století. To je realita. Tak vznikaly historicky moderní národy s moderním ustanovením, podle ne marxistické, ale podle evropské teorie národů, podle teorie států, tak jak vznikaly po roce 1648 v dnešní Velké Británii, jak vznikaly v polovině 18. století ve Francii, jak se konstituoval český národ v době obrození v 19. a ve 20. století.

Věřte mi, že pokud chcete politicky zneužít historii, platí jedno. Každý zachází tím, čím on se prezentuje navenek. To české přísloví je: Kdo s čím zachází, tím také schází. Já jsem to chtěl jen dovysvětlit, abychom si uvědomili, že i Českou republiku může potkat to, co potkalo Polsko s jejich lustračním zákonem, s ostudou v Evropském parlamentu, s odebráním mandátu řádně zvoleného evropského poslance, s tím, že jediným, kdo nemá být lustrován, jsou polští kněží apod. Opravdu toho chceme dosáhnout? Ne vy, ale jestli toho my chceme jako český národ dosáhnout?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stále probíhá rozprava ve třetím čtení. Žádám pana místopředsedu Filipa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pokud se nikdo nehlásí do rozpravy ve třetím čtení, rozpravu končím.

Žádám nyní pana zpravodaje, aby se ujal své role. Myslím, že je potřeba nejdříve hlasovat o návrzích, které padly ve druhém čtení, tj. návrh na zamítnutí, poté jednotlivé návrhy, které se týkají stažení jednotlivých pozměňovacích návrhů.

Ale vidím, pane zpravodaji, ještě před hlasováním přihlášku předsedkyně klubu KDU-ČSL. Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Pane místopředsedo, přiznám se, že jsem čekala, jestli budou závěrečná slova předkladatele či zpravodaje. Jinak jsem již avizovala, že klub KDU-ČSL žádá o přestávku na poradu klubu v délce 15 minut. Pokud bychom tedy již měli přikročit k hlasování, žádám o tuto přestávku hned.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já se zeptám, jestli je zájem sdělit před přestávkou nějaká stanoviska předkladatele i zpravodaje. Pan zpravodaj ještě před přestávkou, abychom měli všechny informace. Jinak samozřejmě vyhovím žádosti paní Michaely Šojdrové na přestávku klubu KDU-ČSL.

Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Karel Černý: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Ještě bych upozornil, že ve druhém čtení v podrobné rozpravě podal pan poslanec Bohuslav Sobotka návrh na vypuštění institutu spolehlivosti a bezúhonnosti - § 18 a 19 ve sněmovním tisku 15/5 uvedený na stránce 32 pod označením J2. Tyto instituty jsou v návrhu zákona promítnuty ještě v dalších paragrafech, proto v souladu s § 95 odstavec 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny navrhuji tyto úpravy, které logicky vyplývají z předneseného pozměňovacího návrhu:

1. v § 7 odstavec 3 se slova "a je spolehlivá a bezúhonná" zrušují;

2. v § 7 odstavec 6 se písmeno b) zrušuje a text písmene a) se propojí s návětím do jedné věty;

3. v § 11 odstavec 2 a v § 12 odstavec 4 se slova "spolehlivost, bezúhonnost a" zrušují.

Pane místopředsedo, jen bych informoval, že v rozpravě vystoupilo 15 poslanců, někteří vícekrát, vystoupili dva členové vlády.

Dovolte mi, abych vás seznámil, jak budeme pokračovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To ještě ne, pane zpravodaji, to po případné přestávce.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova jak zástupce navrhovatele, pana senátora Lišky, tak jednotlivých zpravodajů, protože způsob hlasování samozřejmě po poradě poslaneckých klubů, jak navrhla předsedkyně paní Michaela Šojdrová.

Prosím, pane senátore, máte slovo k závěrečnému slovu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP