(16.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Archiv bezpečnostních složek bude archivem, tedy správním úřadem, abychom tomu rozuměli, ve smyslu archivního zákona, a v tomto smyslu se dostává do standardního režimu, tak jak tomu bývá zvykem, zatímco působnost Ústavu paměti národa bude širší, předpokládám, že tedy i včetně druhé světové války, protože období nesvobody je stejné, je-li to nesvoboda pod hákovým křížem, nebo nesvoboda pod rudou hvězdou, srpem a kladivem, a jeho působnost bude zaměřena spíše do oblasti vědecké a popularizační.

Myslím si, že toto je velmi důležité pro to, abychom pochopili, o čem se zde vlastně diskutuje a abychom si vyjasnili, k čemu kdo jaké připomínky vznáší.

Mým cílem a mojí ambicí v tomto vystoupení bylo věcně zareagovat na slova, která zde zazněla, a věřím, že se mi to také podařilo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Ivanu Langerovi. S faktickou poznámkou pan poslanec David Rath, pak řádně písemně přihlášený pan poslanec Antonín Seďa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já jsem ještě v tom minulém vystoupení nepodotkl jednu věc. Ten výčet jmen autorit, která jsem zde četl s tím, že text, který jsem četl, oni podporují a vědí, že jsou zde pozměňovací návrhy, jsme obdrželi, a ten text je z 1. 5. 2007. Dostala to řada poslanců, řada z vás. Prosím, nemystifikujte zde přítomné poslance, že jsem četl něco, co je zastaralé a co je překonané. Nikoliv, je to čerstvé, a to stanovisko je platné.

Dámy a pánové, česká vědecká historická obec tento návrh odmítá a požaduje změny, které jsem zde navrhl, a Česká strana sociálně demokratická je připravena při návratu do druhého čtení to takto upravit, aby s tím souhlasila česká vědecká historická obec.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Řádně písemně přihlášený podle § 58 odst. 2 s právem přednosti před přihlášenými z místa pan poslanec Antonín Seďa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl požádat váženou Poslaneckou sněmovnu o schválení mého návrhu na zpětvzetí mých pozměňovacích návrhů uvedených ve sněmovním tisku 15/5 pod písmenem D. Konkrétně jsou to pozměňovací návrhy D1 až D8.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji, stažení bodů D1 až D8. Nyní tedy přihlášený v pořadí pan profesor Zdeněk Jičínský, poté pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, nejprve drobnou formální změnu v mém pozměňovacím návrhu. Je třeba upravit to takto. Pod písmenem B1 místo "v § 18" má být správně "v § 19". Pod B2 rovněž místo § 18 bude § 19. To je formální změna, kterou uplatňuji ve smyslu doplnění návrhu podle toho, co jednací řád říká, že lze změnit ve třetím čtení.

Jinak mám stanovisko, kterým chci podpořit to, co tu navrhl pan poslanec Rath. Mám také dost známých a kolegů v historické obci. Řada z nich mě navštívila před projednáváním tohoto návrhu a mohu to, co on tu řekl, plně potvrdit. Kromě Viléma Prečana jsem nečetl od žádného historika, který se může, řekl bych, honosit tím, že je v historické obci uznáván, kladný názor na zřízení tohoto ústavu.

Já nebudu opakovat to, co jsem tu říkal v předchozích diskusích. Myslím si, že i pan ministr Langer tady zkresluje dvě věci. Pracovníci archivních služeb se vyslovili pro to, aby archivy, které jsou tu uvedeny, byly určitým způsobem spojeny. Ale to je jiná věc. Jestli nad spojeným archivem jako správním úřadem má být jako nadřízená instituce Ústav paměti národa - a tady já plně opakuji - samozřejmě, Poslanecká sněmovna většinově se může vyslovit v tom, že ji svoboda vědy nezajímá, pak se bude touto otázkou zabývat Ústavní soud, ale já myslím, že bychom se tím, co svoboda vědy je, zabývat měli a že bychom to měli respektovat a že bychom historikům, kteří si váží toho, že tu je pluralita názorů, že tu je svoboda historického bádání, jejich práci měli umožnit tím, že prostředky, které se mají dát na Ústav paměti národa, se dají v různé podobě pomocí grantů těm institucím, které se dnes historickým bádáním zabývají, a že opravdu není důvodu vnucovat nějaký kontrolní orgán, který bude zabezpečovat orwellovské posuzování historie podle potřeb momentální vládnoucí ideologie a momentálně vládnoucí vrstvy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Petr Pleva. Ještě před panem poslancem Křečkem předložila písemnou přihlášku paní kolegyně Alena Páralová, čili bude mít přednost podle § 58 odst. 2.

Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Pleva: Jen faktickou ke kolegovi Jičínskému. Jednak svoboda bádání není ničím narušena, protože k materiálům, ze kterých lze bádat, a každý historik ví, že ke svému bádání potřebuje prameny, to znamená ten archiv bezpečnostních složek je podle archivního zákona volně přístupný všem, není tam žádné rozdělení, že někdo tam může a nemůže. To je jedna poznámka.

Druhá poznámka. Pokud by si pan kolega Jičínský přečetl komplexní pozměňovací návrh, rada Ústavu paměti národa nemá žádnou možnost ovlivňovat výsledky bádání ústavu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou nejdříve profesor Jičínský, poté poslanec David Rath. Pak písemná přihláška paní kolegyně Aleny Páralové. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Nechci vést s kolegou Plevou dlouhou diskusi. Bylo by dobře, kdyby se podíval do § 9, co je obsahem působnosti rady. Prostě pokud umíme číst, tak myslím, že je zřejmé, že tato rada jistým způsobem má právo ovlivňovat vědecké bádání tím, že bude vyslovovat nějaká stanoviska. A jak ta rada je vytvořena, komu bude odpovídat? To je něco, co v naší společenskovědní oblasti nemáme. Prostě tady máme vědecké instituce, máme tady Akademii věd, máme tady vysoké školy. Tak co jim tady vnucujeme takovouto pochybnou instituci? (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec David Rath k faktické poznámce.

 

Poslanec David Rath: V podstatě velmi podobné. Pokud by ta rada byla k ničemu, proč ji tedy zřizujeme, proč politici ji budou volit a proč ti lidé v té radě za to budou dostávat měsíčně nějakých 20 tisíc? Řekněte mi, který vědecký a výzkumný ústav má radu složenou z politiků, volenou politiky, a která - jak říká pan poslanec Pleva - je asi k ničemu a nic nebude ovlivňovat, a berou 20 tisíc ze státních prostředků. To postrádá jakoukoliv logiku. Mimochodem, těchto 20 tisíc je mnohdy více, než kolik je základní plat těch vědců historiků. Prostě, nestydíte se, předkladatelé? (Potlesk.) Vědcům, kteří to odpracují, dáváte mizerné ubohé tarifní platy, ale sami sobě, politikům, kteří se tam nechají zvolit, si nadělíte 20 tisíc a ještě říkáte, že ta rada je vlastně k ničemu. Prosím vás, vzpamatujte se! (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kolegyni Alenu Páralovou ještě předběhne s faktickou poznámkou pan poslanec Petr Pleva. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Pleva: Ještě faktická poznámka na pana kolegu Jičínského. Akademie věd byla transformována, nebo ústavy Akademie věd, zákonem o vědeckých výzkumných institucích, které předkládala vláda sociální demokracie, které byly zde podpořeny napříč politickým spektrem, a každý tento institut má samozřejmě radu, která dohlíží na jeho činnost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP