(11.50 hodin)

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Dobrý den, vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych vám přednesla zprávu zpravodaje ke sněmovnímu tisku 188, kterým je předkládán vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů.

Tak jak bylo řečeno panem ministrem v důvodové zprávě, stávající právní úprava řeší specifickou situaci vyvolanou přístupem České republiky k Evropské unii a řeší opatření vůči v té době stávajícím členským státům. Vládou navrhovaná úprava dává možnost úpravou textu § 103 reagovat jak vůči stávajícím členským státům Evropské unie, které omezily v přístupu na trh práce naše občany, tak přijmout opatření ve vztahu ke státům, které k Evropské unii nově budou přistupovat.

Já mohu konstatovat, že navrhovaná právní úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky a neobsahuje jakoukoliv diskriminační úpravu, nevyžaduje navýšení prostředků ze státního ani dalších veřejných rozpočtů a je kompatibilní s právem Evropského společenství.

Dávám návrh na projednání předloženého tisku ve výboru pro sociální politiku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu, písemné přihlášky do obecné rozpravy nemám. Z místa se nikdo nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Pane ministře, chcete něco říci na závěr? Nechcete.

Souhlasíte-li, dámy a pánové, budeme hlasovat o návrhu na přikázání.

 

Organizační výbor ve shodě s paní zpravodajkou navrhl předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku. Moje otázka je, má někdo nějaký další nebo jiný návrh. Pokud ne, tak hlasováním rozhodneme o tomto přikázání. Je to hlasování 117. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 159 poslanců, pro bylo 127, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Přikročíme k dalšímu bodu, kterým je

 

44.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Polskou republikou o spolupráci v boji proti trestné činnosti, při ochraně
veřejného pořádku a o spolupráci v příhraničních oblastech,
podepsaná ve Varšavě dne 21. června 2006
/sněmovní tisk 110/ - druhé čtení

 

Mám zde psáno, že místo pana ministra vnitra a informatiky Ivana Langera návrh odůvodní ministr Petr Gandalovič. (Není v této chvíli přítomen.) Takže paní poslankyně Horníková se ujme funkce spojky. - Pan ministr Gandalovič už je zde. Pane ministře, je to bod 44, který máte uvést místo pana ministra Langera.

Hovoří ministr Petr Gandalovič.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, omlouvám se za malé zdržení.

Dovolte, abych zde předložil vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou o spolupráci v boji proti trestné činnosti, při ochraně veřejného pořádku a o spolupráci v příhraničních oblastech, podepsaná ve Varšavě dne 21. června 2006.

Cílem předkládané smlouvy je poskytnout právní základ pro zintenzivnění policejní spolupráce a rozvíjení jejích nových forem při potírání a prevenci závažné trestné činnosti přesahující hranice státu, při ochraně veřejného pořádku a při bezpečnosti a při ochraně společných státních hranic. V současné době je spolupráce v této oblasti upravena zastaralou a současným potřebám nevyhovující dohodou o spolupráci mezi Federálním ministerstvem vnitra ČSFR a Ministerstvem vnitra Polské republiky z 5. září 1991.

Nová smlouva vytváří rámec pro co nejširší spolupráci českých a polských policejních a celních orgánů, a to nejen na celostátní, ale především na regionální úrovni. Umožní vedle tradičních forem spolupráce při prevenci a odhalování trestných činů, jako je např. výměna informací týkajících se konkrétních trestných činů, spolupráce při pátrání po osobách a věcech či výměna informací o výsledcích kriminalistického a kriminologického výzkumu, i nové formy spolupráce, jako např. zřizování společných hlídek působících v blízkosti státních hranic, zřizování společných pracovišť, přeshraniční pronásledování osob. Tady je potřeba uvést poznámku, že smlouvy týkající se přeshraničního pronásledování vstoupí v platnost až ke dni zrušení hraničních kontrol na česko-polských státních hranicích. Také zajištění kontinuity bezpečnostních doprovodů vlaků. Smlouva podrobně upravuje působení policistů, resp. celníků na území druhého státu. Standardním způsobem upravuje též předávání osobních údajů a utajovaných skutečností.

Obdobné úpravy jsou sjednány již se všemi sousedními státy. Přijetím této smlouvy se smluvní úprava v oblasti policejní spolupráce s Polskou republikou dostává de facto na stejnou úroveň jako obdobné úpravy uzavřené se Slovenskou republikou, Rakouskou republikou, Spolkovou republikou Německo, kde úprava je rozdělena do více smluvních dokumentů. Smluvní úprava a nové formy spolupráce nabudou na významu zejména po zrušení kontrol na státních hranicích.

Polská strana diplomatickou nótou ze 14. března 2007 oznámila, že v Polské republice již byl ratifikační proces ukončen a že je připravena k výměně ratifikačních listin.

Vážená Sněmovno, dovolte, abych doporučil, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s ratifikací této smlouvy. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Dámy a pánové, čeká nás jedna povinnost, musíme odhlasovat změnu zpravodaje. Je navržen místo pana Rudolfa Kufy pan Petr Wolf.

 

V hlasování pořadové číslo 118 prosím o to, abyste zvednutím ruky a stisknutím tlačítka ano umožnili změnu zpravodaje. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 160 poslanců, pro bylo 128, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím pana Petra Wolfa, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Wolf: Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi, abych přednesl usnesení zahraničního výboru z 12. schůze ze dne 4. dubna 2007 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou o spolupráci v boji proti trestné činnosti, při ochraně veřejného pořádku a o spolupráci v příhraničních oblastech, podepsaná ve Varšavě dne 21. června 2006, sněmovní tisk 110.

Cituji: Po odůvodnění náměstkyně ministra vnitra Lenky Ptáčkové-Melicharové, zpravodajské zprávě poslance Rudolfa Kufy a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Polskou republikou o spolupráci v boji proti trestné činnosti, při ochraně veřejného pořádku a o spolupráci v příhraničních oblastech, podepsané ve Varšavě dne 21. června 2006.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky do rozpravy nejsou. Hlásí se někdo z místa? Nikoliv. Rozpravu končím.

 

Vzhledem k tomu, že návrh usnesení zazněl před několika sekundami, myslím si, že není třeba usnesení znovu číst a že můžeme přistoupit k hlasování pořadové číslo 119. Kdo souhlasí s usnesením, tak jak ho pan zpravodaj přednesl, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 157 poslanců, pro bylo 132, nikdo proti. Návrh byl přijat a já mohu tento bod ukončit s poděkováním panu ministrovi a panu zpravodajovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP