(15.40 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Vím, že už v rámci přípravy této normy byly vzneseny námitky, že zákon představuje pouze určitou minimální verzi, která nezajistí určitou ochranu. To přednesli především odboráři Českomoravské konfederace odborových svazů, některé nestátní neziskové organizace apod. Souhlasím s tím, že zákon představuje proti původním návrhům, které byly velmi robustní, zeštíhlenou a možná hutnější variantu. My se domníváme, že to není na úkor efektivity ochrany. Nechává se tam pouze větší prostor ombudsmanovi, veřejnému ochránci práv, v tom, jakým způsobem bude svěřenou agendu vykonávat. Radikální kritiku této normy, která zatím probíhá, považuji spíše za výraz politického postoje než nějakých věcných obav nebo výhrad.

Programové prohlášení se také zabývá otázkami ochrany lidských práv v zahraniční politice. A tady navážu na ranní vystoupení, kdy já jsem ten útok úplně nepochopil, protože nám těžce náleží mluvit do uspořádání a řešení těchto problémů jednotlivých států. To neznamená, že bychom v otázce lidských práv a jejich porušování nebyli aktivní. Vláda chce dokonce v rámci této oblasti sjednotit praxi humanitární rozvojové pomoci tak, aby nebyla poskytována z mnoha ministerstev. Protestuje tam, kde je potřeba nebo kde se domnívá, že je to na místě, proti věznění, mučení za politické a náboženské postoje. Myslím, že řadu opatření chceme prosadit v tomto smyslu i v sociální oblasti, což s ochranou základních práv souvisí. (Řečník má problém s hlasem.) Já se omlouvám.

Chceme sjednotit agendu sociálně-právní ochrany pod Ministerstvo práce a sociálních věcí. Chceme zajistit péči o mladé lidi, kteří odcházejí z dětských domovů po dosažení plnoletosti. Chceme zlepšit situaci rodičů, kteří se starají o těžce zdravotně postižené děti. A mohl bych pokračovat.

Abychom to mohli realizovat, znamená to, že musíme redukovat tu plošnou a zneužívanou síť, a tímto směrem také kráčejí parametrické změny, které jsou obsaženy v tom balíku reforem, které budeme předkládat.

V tom smyslu vás chci uklidnit, že to pojetí lidských práv, jak o něm hovoříte nebo jak jste naznačovala, je obsaženo v každodenní práci vlády a je vyhodnocováno u každé normy, kterou ve vládě zpracováváme, případně o ní hlasujeme.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, vidím, že se ještě hlásíte, takže můžete říci, jak vás to uspokojilo.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Přiznám se, že nevím, jestli je horší, jestli rok nepracuje tiskový odbor Úřadu vlády, anebo Rada vlády pro lidská práva, ale bojím se, že druhý případ je pravdou, protože - a uvítala bych, kdybyste si, pane premiére, vyjasnili s paní ministryní, kdo vlastně má zodpovědnost za Radu vlády pro lidská práva. Paní ministryně při návštěvě petičního výboru nás informovala, že v její kompetenci je pouze Rada pro národnostní menšiny, pro otázky romské komunity, pro neziskové organizace a podobně, zatímco Radu vlády pro lidská práva řídí zmocněnec vlády pan Litomiský, který je přímo ve vaší kompetenci. Pokud už rok tuto radu neřídí nikdo, uvítala bych, kdyby se tak už konečně stalo. Děkuji.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Mě dojímá ta vaše starost. Chtěl bych upřesnit, že tato rada zasedala minulý čtvrtek 19. 4., předsedal jí pan Litomiský. Myslím, že si ty věci vyjasníme a že to nemusí být předmětem tak ostré interpelace.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další interpelace, protože tato je u konce. Prosím pana poslance Františka Bublana, protože ten by chtěl informace o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec František Bublan: Vážený pane premiére, navážu na to, co už jste zde řekl v předchozí interpelaci, kdy jste sdělil, že jste nikdy nečetl Kubiceho zprávu. Já vám to docela i věřím, nicméně moje otázka směřuje k tomu, že asi všichni občané naší země si mohli všimnout, že v mnoha diskusích jste používal podobné výrazy a termíny nebo obvinění, které se potom v Kubiceho zprávě objevily. Já se proto ptám, jestli jste neměl dopředu takovéto informace a zda jste s nimi nějakým způsobem už neoperoval nebo je nepoužíval.

Já jenom budu citovat jeden váš výrok, kde mluvíte o Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a říkáte, že ten útvar, který jako jeden z mála ještě funguje, je tendence rozprášit. To jsme měli asi udělat my v bývalé vládě. Ukázalo se, že to není pravda, dokázali to státní zástupci, že žádné ovlivňování, nebo dokonce rozprášení chystáno nebylo. Já se ptám teď, v tuto dobu, kdy se ukazuje, že skutečně vše byla blamáž, že žádná ta informace se nezakládá na pravdě, zda si nemyslíte, že v tuto chvíli by bylo dobré tento útvar rozprášit a nastolit tam trošku jiné poměry. To je jedna otázka.

A druhá otázka zase směřuje k tomu, co jste říkal před chvílí, že budete chtít znát jména těch státních zástupců, kteří vytvořili konečnou zprávu, která hodnotí Kubiceho zprávu. Ptám se, z jakého důvodu budete chtít znát jména těchto lidí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já nevidím úplně totéž, když řeknu, že budu chtít znát, kdo tu zprávu zpracoval, mezi tím, jestli budu chtít znát jména těch lidí. Myslím, že to není totéž.

K té otázce. Já jsem samozřejmě měl informace jen z veřejně dostupných zdrojů, já jsem jiné neměl. O tom, že tento útvar je tendence rozprášit, o tom, že spekulace v nejrůznějších médiích, a ty jsme četli každý den, každý týden, ať už to bylo v Respektu nebo to bylo v něčem jiném, já vám teď neřeknu. Pokud bude potřeba dohledat ta média, dohledat ty články, rád to nechám zpracovat. Já jsem žádné jiné informace neměl. Musím říct, že pokud jsem se trefil do pozdějších formulací, tak to neznamená nic jiného, než že na nich bylo víc pravdy, než jsem sám v té době tušil.

Odmítám interpretaci, že Kubiceho zpráva byla celá chybná, odmítám interpretaci, že to dokonce celé byla hra ODS. Tato zpráva byla vypracována za vaší vlády, vámi řízenými útvary. ODS se na ní nepodílela, ODS neměla žádný zájem na úniku, který vám umožnil útočit těsně před volbami poměrně nehorázným způsobem. Neměli jsme na tom žádný zájem, nebo žádný záměr to nebyl. Určitě nás to spíše poškodilo, průzkumy to ukazují. K tomu snad není třeba víc co říkat. Trošičku si pleteme kauzalitu, co bylo příčinou, co bylo následkem. Já budu velmi rád, když se ty věci všechny vyšetří, budu velmi rád, když společně dáme dohromady smysluplnou reformu policie, a budu velmi rád, když nebudeme muset podobné kauzy, kdy policista utíká do Poslanecké sněmovny se brát nebo se nechat chránit nebo předávat nějaké informace, když to bude probíhat všechno standardním a zákonným způsobem.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Bublan doplní své vystoupení.

 

Poslanec František Bublan: Vážený pane premiére, kdybyste se trefil s těmi původními informacemi do pravdy, do toho, co se skutečně stalo, tak bych to ocenil, ale vy jste se do toho netrefil, protože se ukázalo, že to celé pravda není. Proto znova opakuji tu otázku, jestli by nebylo vhodné ten útvar teď rozprášit, protože jste pravděpodobně dostal mylné informace, které vás teď uvedly do tohoto problému, a za takový postup bych vedení tohoto útvaru skutečně potrestal.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: My si asi nerozumíme. Já jsem nikdy nemluvil o ničem jiném než o tom, že někteří lidé v sociální demokracii jsou prorostlí s organizovaným zločinem a to se mnohokrát potvrdilo, třeba v kauze biolíh a některých dalších, které samozřejmě se nadále vyšetřují, takže nemá cenu se k nim vyjadřovat. Já jsem tehdy neříkal nic jiného, než co psala česká média.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádal bych dalšího interpelujícího, kterým je pan poslanec František Laudát ve věci Ústavu paměti národa. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP