(14.50 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Vyplývá to z § 30 odst. 1 zákoníku práce, kde se praví: Podle tohoto ustanovení platí, že výběr fyzických osob ucházejících se o zaměstnání z hlediska kvalifikace, nezbytných požadavků nebo zvláštních schopností je v působnosti zaměstnavatele, nevyplývá-li ze zvláštního právního předpisu jiný postup. Předpoklady kladené zvláštním právním předpisem na fyzickou osobu jako zaměstnance tím nejsou dotčeny. V poznámce pod čarou číslo 12 se odkazuje na takzvaný lustrační zákon.

Z platného a účinného právního stavu není možné tedy dovozovat, že se okruh dalších určených pracovních míst v rozsahu podle § 73 odst. 2 zákoníku práce, s výjimkou případů, kdy nebyla sjednána v pracovní smlouvě možnost odvolání z vedoucího pracovního místa, zúžil. Z toho vyplývá, že je třeba požadavky lustračního zákona respektovat. U vedoucích pracovních míst, funkcí, na kterých se pracovní poměr povinně zakládá jmenováním - § 33 odst. 3 zákoníku práce, dalších vedoucích pracovních míst, případně těch zaměstnavatelů, kteří jsou uvedeni v § 1 odst. 1 písm. e) tzv. lustračního zákona, jsou vedoucí pracovní místa obsazována povinným jmenováním, protože to vyplývá ze zvláštního právního předpisu. Těmito vedoucími pracovními místy jsou například místa generálního ředitele České televize a ředitelů televizních studií, generálního ředitele Českého rozhlasu, České tiskové kanceláře, Správy železniční dopravní cesty atd. U dalších vedoucích pracovních míst, místa vedoucích organizačních útvarů zaměstnavatele, u kterých se pracovní poměr nezakládá jmenováním, nýbrž pracovní smlouvou, jejichž okruh vyplývá z § 73 odst. 2 zákoníku práce, v těchto případech je možné si odvolání z vedoucího pracovního místa sjednat v pracovní smlouvě.

Nepokládám lustrační zákon za nějaký dokonalý prostředek, ale je to jeden z mála prostředků, který nám umožňuje se svým způsobem vyrovnávat s minulostí, a v dané chvíli neexistuje jiný lepší zákon, který by to tímto způsobem upravoval.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se: Stačí to panu poslanci? (Předává řízení místopředsedkyni Talmanové.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Následující interpelaci přednese pan místopředseda Lubomír Zaorálek, a to ve věci dohody o narovnání s Nomurou. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Vážení kolegové, zpráva státních zástupců v tomto týdnu řekla, že Kubiceho zpráva byl blábol. Blábol, který měl účelově poškodit sociální demokracii před volbami. Sociální demokracie bude očištěná. Doufám, že se najdou i ti, kteří za to nesou odpovědnost.

Ale to, z čeho byla obviněna sociální demokracie takto účelově před volbami, to je dnes obvinění, které se vznáší nad touto vládou, protože já tvrdím, že je podezřelá ze spojení se zločinem v této chvíli tato vláda Mirka Topolánka. A je to pořád to, na co se v těchto interpelacích opakovaně ptám a nedostávám odpověď.

Smlouva o narovnání se společností Nomura. Tou společností, která vstoupila do IBP ne proto, aby ji pozvedla, ale aby ji vytunelovala, vytěžila, zneužila informací v obchodním styku a která je za to - opakuji - pořád stíhána policií. S touto společností jste vy udělali smlouvu o narovnání, která je navíc tajná. A já žádám opakovaně pana premiéra, aby tato smlouva byla zveřejněna.

Vy jste tady slíbil, pane premiére, že v dubnu - to jste říkal příštího roku, ale je to tento rok a ten duben se chýlí k závěru - smlouva bude zveřejněna a bude nám dána k dispozici. My ji stále nemáme, takže já stále opakuji: Kdy se dovíme, jak ta smlouva vypadá, dovíme se podrobnosti i peníze, které byly údajně slíbeny ze státního rozpočtu?

A druhá otázka, na kterou jste mi taky nedal odpověď, je otázka, jestli vláda pověřila pana ministra Tlustého, aby psal dopisy policii, státním zástupcům a soudu a ovlivňoval orgány činné v trestním řízení v této kauze, protože ty dopisy byly v médiích zveřejněny, takže jsou faktem. To, z čeho byla sociální demokracie obviněna neprávem, tak to se tady před našima očima děje.

Odpovězte na to, pane premiére.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Opakovaně při této interpelaci mě napadají slova jako nestoudná lež, ale já si je odpustím.

Přestože budu interpelovaný ve věci Kubiceho zprávy, musím říct, že se Lubomír Zaorálek hluboce mýlí ve věci té zprávy státních zástupců, protože ta nehodnotí obsah takzvané Kubiceho zprávy. Hodnotí pouze to, jestli příslušní vyšetřovatelé byli, či nebyli ovlivňováni při vyšetřování jednotlivých kauz, které Kubiceho zpráva obsahuje. Tolik zpráva státních zástupců vydaná na aktuálně.cz. Doporučuji přečíst, abyste se nedopouštěl zbytečně těchto omylů. To je první věc.

Druhá věc. Já jsem na otázku Vlastimila Tlustého odpověděl již minule a sjetina by to ukázala, že nedostal žádný pokyn od vlády, aby posílal tyto dopisy. Nicméně druhá otázka, jestli tím měl nebo neměl ovlivňovat vyšetřování v této věci, tak v této věci odpovídám negativně - nebo spíše neutrálně. Není to ani vaše, ani moje role, abychom posuzovali, jestli k takovému ovlivnění mohlo, nebo nemohlo dojít.

Co se týká aktuálního stavu té smlouvy o narovnání. První fáze nebo první věc jsou ukončené spory, nároky a žaloby, které vyplývají z této smlouvy o narovnání. Za prvé. Byl ukončen spor Saluka versus Česká republika podle dvoustranné dohody o ochraně investic mezi Nizozemskem a Českou republikou. My jsme ještě žádnou arbitráž, která byla podepsána podle nizozemského práva, nevyhráli, takže to je asi dobrá zpráva. Za druhé. Bylo ukončeno rozhodčí řízení mezi Fondem národního majetku, respektive Českou republikou, proti Nomura Europe. Za třetí. Nomura vzala zpět popření pohledávek v konkursu IPB banky, to jsou ty pohledávky uplatňované Českou národní bankou. Za čtvrté. Nomura bezúplatně převedla pohledávky za konkursní podstatou na Českou konsolidační agenturu. A za páté. Nomura vzala zpět pohledávku za konkursní podstatou IPB ve výši jedenáct miliard. Tato pohledávka dle uzavřené dohody nebyla převoditelná. Druhá otázka zní, jaké další ukončované spory jsou stále v řízení. A z toho vyplývají ty odpovědi na poslední otázku. Jedná se například o řízení proti Komisi Evropských společenství před soudem první instance a některé další.

Za třetí. Na základě dohody České republiky a Nomury pokračuje finální fáze ocenění bývalé IPB, která je rozhodná pro to, abychom samozřejmě mohli říct na konec, o čemž já nepochybuji, že celý ten spor a pokus o narovnání byl úspěšný. Konečné stanovení hodnoty IPB arbitrážním tribunálem bude posledním krokem celkového narovnání. Vy víte a tu informaci jste dostali, že případná škoda České republiky je zastropovaná na sedm miliard korun. Jakákoliv vyšší částka, která bude rozhodnutím arbitrážního tribunálu ve věci ocenění IPB, je samozřejmě výhodnost, kterou budeme posuzovat toto narovnání.

Co se týká odtajnění dokumentu. Vzhledem k potenciální hrozící arbitráži s ČSOB, která je potvrzena i regulátorem, to je centrální bankou, Ministerstvo financí - a to je informace, kterou jsem si zjistil - přehodnocuje proces odtajnění smlouvy. A tím hlavním důvodem je potřeba maximální ochrany ekonomických zájmů České republiky právě vzhledem k oceňování zkrachovalé IPB.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Předpokládám, že pan místopředseda si přeje položit doplňující dotaz. Je tomu tak. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ministerstvo financí nemá co přehodnocovat. Nezveřejnění této zprávy je protizákonné. Je ve sporu se zákonem o poskytnutí informací veřejnosti v případě smlouvy, která samozřejmě musí být z povahy věci veřejná. Tím spíš ještě, že se týká veřejných peněz.

A pane ministře, já nesouhlasím s tím, že když ministr financí zašle dopis státnímu zastupitelství, soudům a policii, že to není ovlivňování vyšetřování. To je nesmysl. To samozřejmě je ovlivňování vyšetřování. Toto nemůže být jinak. A to je přesně to, z čeho jste nás obvinili před těmi soudy. A zpráva státních zástupců říká, že my jsme neovlivňovali to vyšetřování, že jsme neovlivňovali státní zástupce a šetření těch kauz. Zatímco vy takovýmto dopisem, pokud ministr ho pošle, tak zaručeně ovlivňujete vyšetřování. Tím jsem si naprosto jist. A na to nemá právo ani vláda, ani žádný ministr. To je zneužití pravomoci veřejného činitele.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP