(14.40 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní se ujme slova pan poslanec Tejc. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, zdržím vás méně než při minulé schůzi, nicméně žádost, kterou zde opětovně přednáším, na důležitosti a aktuálnosti rozhodně neztrácí, já se domnívám, že naopak.

V minulém týdnu proběhlo zasedání výboru pro bezpečnost, který se mimo jiné zabýval vyšetřováním inspekce Ministerstva vnitra ve věci úniku Kubiceho zprávy. Na tomto jednání proběhla diskuse o mnoha závažných skutečnostech vztahujících se jak k pochybnostem nad způsobem vyšetřování, tak k pochybnostem nad nezávislostí vyšetřování inspekce Ministerstva vnitra o změně vedení ministerstva a inspekce. Bohužel ani toto odpolední, ani případně dvoudenní zasedání výboru pro bezpečnost nemůže v žádném případě nahradit vyšetřovací komisi a nemůže uspokojivě vysvětlit všechny důležité události. Nemohli jsme si vyslechnout názory bývalého vedení inspekce, které by mohlo obhájit svůj postup. Nevyslechli jsme si ani odpovědného státního zástupce nebo vyšetřovatele inspekce. Bez jejich vyjádření se můžeme přes média obviňovat vzájemně z čehokoliv, ale neučiníme to zásadní - zjistit pravdu bez ohledu na to, pro koho bude příjemná a pro koho nepříjemná.

My nemáme co skrývat a my pravdu v této věci poznat chceme. Proto opětovně navrhujeme i na této schůzi zřídit příslušnou vyšetřovací komisi Sněmovny. Jen ta má všechny možnosti a oprávnění k šetření těchto událostí.

Na výboru pan ministr vnitra Langer sdělil, že možná bude pro zřízení této komise, ale až po skončení vyšetřování a jen v případě, že s výsledky vyšetřování nebude spokojen. Prostřednictvím pana předsedajícího bych se rád pana ministra zeptal, zda nám sdělí, jaké jsou ty důvody jeho spokojenosti nebo nespokojenosti a co toto subjektivní hodnocení v jeho podání znamená.

Vážený pane ministře, prosím, podpořte objektivní vyšetřování v komisi již nyní, nebo tedy alespoň sdělte, co pro vás znamená spokojenost a nespokojenost s výsledkem vyšetřování. To, že nebudete považován za někoho, kdo má s Kubiceho zprávou nebo měl s Kubiceho zprávou něco společného?

Pan plukovník Kubice učinil bezprecedentní věc - přenesl na parlamentní půdu nepodloženou snůšku drbů a účelově obvinil vybrané politiky a ČSSD ze spojení s organizovaným zločinem. Co je tedy nepochopitelného a neoprávněného na tom, že ČSSD chce to, co na půdu Sněmovny přinesl někdo jiný, objasnit právě ve Sněmovně?

Protože se obáváme ohrožení nezávislosti vyšetřování ze strany inspekce Ministerstva vnitra po nástupu pana ministra Langera do funkce ministra, chceme věc řešit už nyní. Pokud tedy, kolegové z ODS, stejně jako my nemáte co skrývat, pojďme společně formulovat zadání této komise, třeba včetně toho, co vedlo k nasazení odposlechů inspekci Ministerstva vnitra. Proto mi dovolte, abych navrhl zařazení bodu Zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření činnosti útvaru Policie České republiky s působností na celém území České republiky a činnosti útvaru Ministerstva vnitra pro inspekční činnost při plnění jejich úkolů, a to na program této schůze, jako první bod středečního odpoledního jednání.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní se ujme slova pan poslanec Šustr. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já mám konkurenční návrh, také jako první bod zítřejší středy, ale o to jednodušší, a to je zařadit stávající bod 14, tisk 148. Jedná se o dluhopisy a je důležité projednat to brzy, abychom se mohli v rozpočtovém výboru ještě vrátit k této věci. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, navrhujete to zítra jako první bod?

 

Poslanec Ladislav Šustr: Ano, zítra odpoledne první bod.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zítra odpoledne první bod. Děkuji.

Dále vystoupí v rozpravě pan poslanec Rath. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, navrhuji bod Zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu k okolnostem vzniku tzv. Kubiceho zprávy a k okolnostem vzniku a zneužití důvěrných informací z této zprávy, která nese jméno či název Langergate.

Dámy a pánové, v posledních dnech se zdá, že se situace změnila a že pravděpodobně i pan ministr Langer získal dojem, že by okolnosti vzniku této zprávy a okolnosti úniku utajovaných informací měly být asi rozkryty. Ovšem pan ministr Langer se popletl v tom, že místo aby podpořil náš návrh zařazení a vytvoření této komise, tak poslal na mandátový a imunitní výbor jaksi žádost k mému disciplinárnímu šetření, ovšem to se popletl, protože mandátový a imunitní výbor těžko může vyšetřit a rozsoudit, kde je pravda. Já vám přečtu ty výroky, abyste viděli, že tady pan ministr Langer pravděpodobně z přepracování si spletl adresáta, protože toto má být adresováno někomu, kdo ty okolnosti objasní, a ne někomu, kdo má někoho trestat.

První výrok, který se toho týká, je: Dále se komise musí ptát na roli pana Langera v ovlivňování vyšetřování inspekce a jeho zasahování do tohoto vyšetřování, přímého zasahování. Přitom inspekce šetřila jeho jako podezřelého. Naprosto skandální záležitost. V evropských kulturních zemích zcela nepřijatelná, kde ministr vnitra zasahuje přímo do vyšetřování jeho osoby a jeho spolustraníků. Mimochodem, tohle například potvrdil bývalý ředitel inspekce Borník, kterému pan ministr telefonoval do nemocnice a na něhož vyvíjel určitý nátlak. Potvrdil to i státní zástupce, kterému přímý podřízený či podřízení pana ministra odmítli vydat spis, takže musel být zapečetěn.

Druhý výrok, který se této věci týká, je: A následně, aby celý tento opus dostal to vyvrcholení, tak nutno říci, že pan ministr Langer ze své pozice ministra vnitra pěkně zametl po sobě možná stopy - z pozice ministra vnitra. Čili leckomu toto chování může připadat jako svého druhu organizovaný zločin. Tedy v České republice je ministr, který možná organizoval a je hlavou tohoto organizovaného zločinu.

Dámy a pánové, aby se rozsoudilo, na čí straně je víc pravdy, protože asi skutečnou pravdu, stoprocentní pravdu, nenalezneme nikdy, ale aby se rozsoudilo, kde a kdo má více blíž k tomu, jak ta situace v reálu vypadala a zda je skutečně pravda, že pan Vidím buď s vědomím, nebo dokonce s pokynem nebo se spoluprací pana Langera spolu s plukovníkem Kubicem připravili tuto věc a pak zařídili její únik do médií, byť nesla označení důvěrné, tak pak musí být přece zřízena vyšetřovací komise. Já si těžko dovedu představit, že mandátový a imunitní výbor bude řešit, jak pan ministr Langer zasahoval do vyšetřování inspekce, kde on byl jedním z terčů toho vyšetřování - mimochodem, tak inspekce také přece vysvětlovala nasazení těch odposlechů. Jinak by asi státní zástupce a soudce ty odposlechy na telefony pana Langera nepovolil.

Anebo je zde druhá možnost. Pan Langer se nespletl v adrese své žádosti či svého podání a je zde možná druhé vysvětlení. Pan Langer se snaží mě bezprecedentním způsobem zastrašit.

Pane ministře vnitra, toto je v normálně fungující demokracii a u demokratického politika naprosto bezprecedentní. To znamená, nechat disciplinárně stíhat nebo vyšetřovat někoho za to, že projevil nějaký názor ještě v této Sněmovně. Pane ministře, takové praktiky v podstatě měly jen některé totalitní státy a totalitní politici. Styďte se!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP