(11.20 hodin)
(pokračuje Doktor)

Je to jakýsi důkaz nebo komentář k faktu, že jedním z nejvýznamnějších impulsů růstu zaměstnanosti, růstu nových zaměstnaneckých míst, byla spíše administrativní opatření regulátora nebo administrativní opatření vyvolaná změnou zákona nežli kopírování růstu ekonomiky.

Co se týče samotného trhu práce, nadále platí, že existují výrazné regionální rozdíly mezi tím, jaké jsou charakteristiky trhu práce. Problémy severní Moravy a severních Čech zůstávají nadále neřešeny a bohužel vývoj a růst dynamiky naší ekonomiky nekopíruje růst dynamiky a vývoj trhu práce jako celku.

Je mou povinností, abych vám řekl, že výsledkem projednávání této zprávy na půdě rozpočtového výboru je i usnesení, kterým jsem zmocněn doporučit vám usnesení, kterým Poslanecká sněmovna bere na vědomí "Zprávu České národní banky o inflaci - leden 2007 (Zprávu o měnovém vývoji za 2. pololetí 2006), sněmovní tisk 140".

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Michalu Doktorovi a otevírám všeobecnou rozpravu. Písemné přihlášky do všeobecné rozpravy nemám, z místa se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím.

A pokud pan guvernér nechce přednést něco na závěr, tak předpokládám, že můžeme přistoupit za chviličku, poté, co vás odhlásím a poprosím o novou registraci, k hlasování o usnesení, jehož text ještě jednou ocituje pan zpravodaj Michal Doktor. Pane zpravodaji, mohu-li vás poprosit, abyste ještě jednou přednesl text usnesení. Já bych ho ocitoval, ale pravdou je, že můj podklad máte v ruce vy.

 

Poslanec Michal Doktor: To je nezpochybnitelný fakt, to dokládám, že tisk, který jste měl k dispozici vy, mám teď v ruce já. Nicméně spoléhal jsem, pane místopředsedo, na to, že vzhledem k tomu, že poslankyně a poslanci mají tento tisk rozdán pod sněmovním číslem 140/1, to znamená existuje v písemné podobě, není třeba jej číst. Já samozřejmě vyhovím vašemu přání vyslechnout mě ještě jednou.

141. usnesení z 8. schůze rozpočtového výboru dne 21. února 2007: "I. Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu České národní banky o inflaci - leden 2007 (Zpráva o měnovém vývoji za 2. pololetí 2006), sněmovní tisk 140."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, to je text, který podrobíme hlasování pořadové číslo 140. Hlasování bylo zahájeno. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 149 poslanců, 146 bylo pro, nikdo proti. Usnesení bylo přijato.

 

Děkuji panu guvernérovi za jeho krátkou, leč úspěšnou návštěvu v Poslanecké sněmovně a děkuji panu zpravodaji za spolupráci.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je rozjednaný bod

 

34.
Informace vlády ze zasedání Evropské rady v Bruselu ve dnech 8. a 9. března 2007

 

Připomenu, že zprávu uvedl předseda vlády Mirek Topolánek a zpravodajem k tomuto bodu byl po dohodě určen pan poslanec Václav Exner. Všeobecná rozprava byla přerušena za situace, kdy jsou přihlášeni pan poslanec Zaorálek a pan poslanec Hamáček.

Prosím pana premiéra a pana zpravodaje, aby se posadili ke stolku zpravodajů, a budeme pokračovat v rozpravě.

Dámy a pánové, protože je několik otázek, naprosto na místě, jak budeme pokračovat, tak připomenu, že k jednání jsou ještě další tři body plus rozjednané, rozpracované volby. V tuto chvíli budeme pokračovat projednáváním bodu č. 34, pokud to stihneme v reálném čase, budeme pokračovat do doby, než bychom přistoupili ke druhému kolu voleb, které jsou avizovány před polední přestávkou kolem 13 hodin. Uvidíme, jak na tom časově budeme.

V tuto chvíli každopádně projednáváme informaci vlády a zvu k mikrofonu pana místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Připraví se pan poslanec Hamáček.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý den, kolegyně a kolegové, omlouvám se, že v době, kdy byl zahájen rozjednaný bod, jsem zde nebyl. Omlouvám se tedy a rád bych si ujasnil jednu věc. V úvodu schůze Sněmovny jsme hlasovali o zařazení některých bodů, které se týkají zahraniční politiky. A toto byl jediný bod, který byl do pořadu schůze schválen. Chtěl bych se zmínit o tom, že mi připadá zvláštní ten způsob, jak se rozhodujeme tady, že budeme některé věci projednávat a jiným se naopak věnovat nebudeme. A zajímala by mě kritéria, podle kterých se tato Sněmovna bude rozhodovat, že se bude, nebo nebude věnovat zahraniční politice.

Pochopil jsem, že pan premiér si odnesl dojem, že jednání Evropské rady bylo úspěšné a že se nemusí obávat této debaty, a proto ten bod můžeme zařadit. Jiné body byly shledány rizikovými a daleko méně jistými pro debatu ve Sněmovně, a proto bylo jednání o nich zablokováno.

V souvislosti s písemnou interpelací, která se týká radarové základny, jsem z úst pana premiéra slyšel, že se naprosto nebrání tomu, aby v jakémkoliv dalším průběhu jednání Sněmovny byla podávána informace o jednání se Spojenými státy ve věci radarové základny Spojených států v České republice. Přesto návrh tohoto bodu na jednání Sněmovny schválen nebyl. Nicméně v průběhu jednání Sněmovny nám byl, vážené kolegyně a kolegové, nám byl rozdán tento materiál, který jste dostali všichni na stoly (ukazuje), každý byste ho měl mít. Tento materiál se jmenuje Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentů protiraketové obrany na území České republiky a vypracoval ho ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Uvědomte si, jak ty události šly. Nejdřív se tedy zamítlo projednávání tohoto bodu ve Sněmovně, a nyní bez jakéhokoliv upozornění dostáváme tento písemný materiál, přičemž ten bod zařazen nebyl. Zajímalo by mě, proč tento materiál byl takto rozdán, naprosto proti jakýmkoliv pravidlům. Znamená to, že toto má simulovat veřejnou debatu? Nebo toto má být náhrada za to, že se debata ve Sněmovně k tomuto bodu nepovede?

Chápete, ten systém mi není vůbec jasný. Ty materiály se prostě snášejí takto shůry, podle toho, jak někdo uváží, jsou nám tady rozdávány na stoly a vůbec není jasné, jak mají být projednávány. Myslím si, že by se tím měl zabývat organizační výbor, který začne dnes ve 13 hodin. Ta situace je naprosto nestandardní a není mi vůbec jasné, jak se má v této chvíli podle představ koalice řídit projednávání bodu ve Sněmovně.

A kdyby se to týkalo toho, co je ve zprávě z Evropské rady, kdybych se ještě vrátil k ní. Vážené kolegyně a kolegové, mě připadá pozice České republiky naprosto nejasná, třeba v tom, že tady nám pan premiér prezentoval, že se vlastně Česká republika dá se říci podepsala pod těmito závěry Evropské rady, také třeba pod kapitolu Ochrana klimatu, ve které se vyzdvihuje vedoucí úloha Evropské unie v oblasti mezinárodní ochrany klimatu. Ale já dnes, pane premiére, čtu v novinách i na serverech otázky a odpovědi pana prezidenta Václava Klause, které jsou určeny americkému Kongresu a americkým kongresmanům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP