(16.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Jako zpravodaj je pro prvé čtení paní kolegyně Mallotová, proto ji požádám o slovo.

Prosila bych o klid v jednací síni.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Tak jak jsme slyšeli, jde o smlouvu mezi Českou republikou a Tádžickou republikou k zamezení dvojího zdanění. Jak už bylo řečeno, jde o jednu z řady mezinárodních smluv, jejíž cílem je zamezit dvojí zdanění příjmů fyzických i právnických osob, a má odstranit kolizi daňových zákonů těchto dvou států.

Navrhovaná smlouva vychází ze vzorových modelů OECD a OSN a při zdaňování zajistí stejné zacházení pro subjekty dvou států na území státu druhého. Nevyžaduje změny v českém právním řádu a nedotýká se závazků z jiných mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou, táži se na vaše případné přihlášky v tuto chvíli z vašich míst. Není-li taková přihláška, končím obecnou rozpravu a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru zahraničnímu. Zeptám se, zda má někdo jiný návrh. Nevidím takový, proto budeme hlasovat o tomto jediném, a to v hlasování s pořadovým číslem 103, které zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s přikázáním výboru zahraničnímu. Kdo je proti tomuto přikázání? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 103 přítomno 185 poslanců, pro bylo 138, proti nikdo, návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Končím projednávání bodu č. 23, sněmovního tisku 135 v prvém čtení, s poděkováním panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

26.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Evropským společenstvím
a jeho členskými státy na straně jedné a Marockým královstvím na straně druhé
o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním systému (GNSS)
/sněmovní tisk 150/ - prvé čtení

 

Prosím o úvodní slovo ministra dopravy Aleše Řebíčka.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych z pověření vlády představil Dohodu mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně jedné a Marockým královstvím na straně druhé o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním systému, která byla za Českou republiku podepsána dne 11. prosince 2006 s výhradou ratifikace.

Marocké království disponuje know-how v oblasti vesmírných technologií prostřednictvím různých národních subjektů. Marocké a evropské firmy realizují a rozvíjejí průmyslovou spolupráci v kosmickém sektoru již řadu let. Existuje zde solidní základ, na kterém je možno rozšiřovat spolupráci ku prospěchu obou stran. Dohoda bude sloužit k ochraně a podpoře společných zájmů a usilovat o rozvoj spolupráce mezi marockými a evropskými firmami.

Maroko přijalo mezinárodní závazky v oblasti ochrany intelektuálního vlastnictví a naplňuje mezinárodní standardy nešíření zboží dvojího užití. Jeho spolupráce v oblasti kontroly exportu se opírá o národní legislativu, která vyhovuje režimu stanovenému příslušnými nařízeními Rady EU.

Marocké království, které je všeobecně považováno za promotora úspěšné spolupráce ve Středomoří, je v současné době aktivním uživatelem služeb GPS v různých odvětvích, včetně dopravy a řízení loďstva. Jedná se o zemi velmi dynamicky rozvíjející aplikace v oblasti družicové navigace. Cílem předkládané dohody je podpořit, usnadnit a rozšířit spolupráci mezi stranami v civilní globální družicové navigaci, o níž si strany mají vyměňovat informace. Dohoda pamatuje také na ochranu práv duševního vlastnictví.

Je smluvně podchyceno, aby si strany recipročně poskytovaly příležitosti pro spolupráci v odpovídajících projektech družicového navigačního systému. Dále si mají včas vyměňovat informace, které mohou ovlivnit činnosti spolupráce. Dohoda pamatuje také na ochranu práv duševního vlastnictví.

Návrh dohody nepostihuje institucionální strukturu pro řízení programu Galileo, zřízenou podle práva Evropských společenství. Mezinárodní dohoda je jediným nástrojem, který zajistí spolupráci Marockého království na podpoře programu Galileo. Pokud by nebylo dosaženo dohody, uvedená země by založila všechny své navigační systémy a služby o určování polohy na jiným systémech, což by mělo vliv na snížení ekonomického úspěchu programu Galileo.

Oblasti navržené pro spolupráce v družicové navigaci a v určování času jsou tyto: rádiové spektrum, vědecký výzkum a odborná příprava, průmyslová výroba, aplikace, rozvoj služeb trhu, obchod, otázky integrity, certifikační a standardizační opatření, bezpečnost.

Chtěl bych podtrhnout, že ze spolupráce je vyloučena oblast bezpečnosti. Spolupráce se může rozšířit i na oblasti citlivých technologií, klasifikovaných informací a služeb určených pro bezpečnostní složky, ale nikoli na základě této dohody. Pro tyto oblasti by musely být v budoucnu sjednány samostatné dohody.

Náklady na spolupráci s Marokem nijak nesouvisejí se sjednáním předkládané dohody a její sjednání nevyžaduje dodatečné zdroje ze státního rozpočtu.

Předložená dohoda je smlouvou prezidentské kategorie, k jejíž ratifikaci je potřebný souhlas obou komor Parlamentu.

Závazky České republiky obsažené v dohodě nejsou v rozporu s existujícími českými zákony. Dohoda je v souladu se závazky vyplývajícími pro Českou republiku z členství v Evropské unii a s jinými mezinárodními smlouvami, jejichž stranou Česká republika je. Dohoda je také v souladu s ústavním pořádkem České republiky. Provádění dohody nevyžaduje přijetí nové zákonné úpravy. Dohoda obsahuje závazky, které lze plnit podle zákona o elektronických komunikacích a zákona o ochraně utajovaných informací.

Vzhledem k uvedenému mi na závěr dovolte požádat vás o souhlas s ratifikací.

Děkuji za pozornost, nebo spíš nepozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení je pan kolega Václav Exner. Prosím ho tedy o slovo. A chci upozornit, že projednáváme bod č. 26, sněmovní tisk 150. Kdo neprojednává během svých hovorů tento tisk, nechť prosím opustí jednací síň, jinak budu muset vyhlásit přestávku, tak abychom mohli regulérně ve vztahu k těm, kteří hovoří, pokračovat.

Slovo má pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, pan ministr myslím dostatečně popsal obsah Dohody mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně jedné a Marockým královstvím na straně druhé o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním programu.

Rozšíření celkové účasti i na program Galileo je jistě účelné a výhodné pro všechny účastníky, a to i účastí na jeho vývoji a financování.

Neshledal jsem žádné věcné problémy v této dohodě, proto navrhuji podpořit propuštění do jednání ve výborech a také souhlas s ratifikací.

Zajímavá je vzájemně dohodnutá a prosazovaná rozsáhlá regulace, a to i v oblasti, kde jsou jindy věci ponechány volnému trhu. Účastnické státy přijímají i jiné, podle mého názoru účelné závazky, např. zvážení možnosti vytvoření společného fóra uživatelů GNSS, z nichž velká část ovšem bude z nestátního sektoru.

Je už koloritem, že předkládací zpráva pro Parlament České republiky byla předsedou vlády podepsána 6. prosince 2006, tedy před samotným podpisem dohody, ke kterému došlo 11. prosince, přičemž se o datu podpisu dohody mluví v minulém čase. V této věci vítám, že snad už jde o poslední případ, protože předseda zahraničního výboru dostal v posledních dnech dopis pana Ing. Zdeňka Meda, ředitele odboru vládní agendy, který nám sděluje, že propříště už bude uváděno datum nikoli jednání ve vládě o mezinárodní smlouvě, ale skutečného podpisu předsedou vlády, s tím, že o obsahu této zprávy bude zmíněn původní termín projednání návrhu na sjednání, přístup nebo výpověď mezinárodní smlouvy na schůzi vlády, včetně příslušného čísla jeho usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP