(16.50 hodin)

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, pane ministře, vy jste tady říkal mému kolegovi Šplíchalovi, ve Fakultní Thomayerově nemocnici bude proveden forenzní audit. Chtěl bych vás upozornit, že ten v České republice neexistuje.

Dále jste říkal o zadlužení nemocnic. Tak bych vám chtěl říci, že Fakultní Thomayerova nemocnice vylepšila hospodaření významně za poslední rok. Při té příležitosti bych se chtěl zeptat, zda je pravda, že jste ředitelkou jmenoval hlavní sestru, která je s vámi v přátelském vztahu a znáte se.

A teď k vlastní vyhlášce. Chtěl jsem se vás zeptat, při tvorbě vyhlášky ohledně léků, kterou máte zanedlouho podepsat, a tu předchozí jste podepsal s platností od 1. ledna, kolik dostalo vaše sdružení v letošním roce od farmaceutických firem. Nekoupila si firma Roche, která také vám přispěla v letošním roce, tomuto sdružení, tu věc, že jako jediná uspěla v procesu tvorby vyhlášky k 1. lednu 2007, kdy ze 200 žádostí jste se zabývali jen touto žádostí, ostatními jste se prakticky nezabývali? Jen tato žádost uspěla a tato firma byla zvýhodněna a vydělala na tom 200 milionů ročně.

Třetí věc. Proč posíláte své lidi ke komisím připravujícím vyhlášku jako posly, kteří členům komise říkají, které léky mají zvýhodnit a jakým způsobem? To je svědecky podchyceno. Co tím sledujete, takto zasahovat do toho procesu?

Otázka - proč plánujete zvýšit úhrady k dubnu některým produktům firem, co vám přispěly právě na to sdružení, a zvyšujete úhrady z pojištění léků, které doposud byly plně hrazeny a bez doplatků? Tedy úplně neodůvodněně to bude stát o desítky milionů víc z veřejného pojištění, než kolik to stojí teď.

Poslední otázka: Nemáte pocit, že tím jste naplnil jednoznačně podmínky korupce?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpoví pan ministr Tomáš Julínek.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní předsedající, kolegyně, kolegové, netušil jsem, co všechno se skrývá pod tajemným názvem vyhláška I - to byl název interpelace. Když jsem poslal své spolupracovníky, aby zjistili, co je pod tím míněno, tak mi to pan poslanec nechtěl prozradit, protože to asi měla být nějaká bomba. Já jsem to chtěl vědět jen proto, abych mu mohl seriózně odpovědět na otázku. Nevím, co z interpelace z vyhlášky I mám vzít jako relevantní, protože netuším, na co přesně se chtěl ptát, nicméně se o to pokusím.

Ministr zdravotnictví si nechává celý kategorizační proces administrovat odborníky. Já jsem do něho vůbec nezasahoval - na rozdíl od předchůdců. I odvolací komisi jsem si najal tak, že budu respektovat její závěry. Už se tak stalo. To je vše, co k tomu mohu říci. Nebudu dál toto komentovat.

Co se týče léku, který zde byl zmíněn, firmy Roche. Může pan poslanec Rath vysvětlit ženám, které mají rozléčený karcinom prsu v experimentální studii, kdy jim končí tato experimentální studie k 31. 12. 2006, že už v lednu tu dávku nedostanou? Já jsem jim to vysvětlit nedovedl. Proto jsem uspíšil tento lék. Nic víc, nic míň.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Přeje si pan poslanec doplnit svoji otázku v limitu jedné minuty?

 

Poslanec David Rath: Zase na ty nejdůležitější jste mi neodpověděl. Jen pro vaši informaci: Nepřišli za mnou vaši spolupracovníci se zeptat na téma interpelace, ale oslovil mě venku pán, který se prohlásil jako novinář Parlamentního zpravodaje, že by rád napsal, o čem bude má interpelace. Čili takto to zjišťujete, pane ministře, velmi pokoutně? Kdybyste přišel sám a zeptal se mě z očí do očí, tak vám asi odpovím.

Ale neodpověděl jste ani na to, kolik vaše sdružení dostalo v letošním roce od farmaceutických firem, o kterých rozhodujete. Čili je to jedna částka. Milion, milion a půl, dva miliony. Kolik vám daly a které firmy?

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Nevím, proč ta interpelace byla tajná. Vy to máte nějak popleteno s tím novinářem. Ale to už u vás je obvyklé.

Myslím, že důležité je sdělení, které zde řekl premiér. Nyní momentálně soud rozhodl v případě, ve kterém jste úplně stejným nehorázným způsobem se obracel na mne, v tom, že se mi máte omluvit a zaplatit 20 tisíc korun. Očekávám, že se ani nebudete odvolávat, že mi to slušně zaplatíte a omluvíte se mi. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dalším interpelujícím je pan poslanec Jeroným Tejc, interpelovaným nepřítomný, leč řádně omluvený pan ministr Ivan Langer. Pan poslanec přednese svoji interpelaci, na kterou mu bude v zákonné lhůtě 30 dnů písemně poskytnuta odpověď. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Já bych si ještě předtím dovolil vyřídit vzkaz panu ministrovi Julínkovi prostřednictvím paní předsedající od pana poslance Ratha, a to že žádné pravomocné rozhodnutí v té věci soudní neexistuje.

Nicméně k té interpelaci. Vážený pane ministře vnitra, v posledních měsících došlo a dochází ve vašem resortu k personálním změnám, které jsou realizovány pod rouškou systémových změn a reorganizace. Bohužel tyto tzv. systémové změny existují pouze ve dvou rovinách. Jednou z nich je odvolávání vedoucích těchto orgánů a jejich nahrazení někým jiným, tou druhou metodou je úplné zrušení některých orgánů.

V prvním případě došlo např. k odvolání generála Randáka z funkce ředitele civilní rozvědky bez udání relevantních důvodů nebo odvolání šéfa inspekce ministra vnitra v době, kdy jste byl touto inspekcí vyšetřován pro podezření ze spáchání trestného činu. Uveďte, prosím, pane ministře, pravdivé důvody těchto odvolání. Logické by bylo přece nejdříve provést reorganizaci, nebo alespoň předložit koncepci této reorganizace, poté přistoupit k personálním změnám.

Je pravdou, pane ministře, že řediteli inspekce ministra vnitra panu Borníkovi bylo jeho odvolání doručeno služebním vrtulníkem? Pokud ano, tak proč? Pokud tomu tak bylo, nepovažujete to za plýtvání veřejnými prostředky?

Tou druhou tzv. systémovou změnou bylo zrušení fungující finanční policie. To mimo jiné ztížilo významným způsobem jak zajišťování majetku z trestné činnosti, tak zpomalilo, nebo dokonce ohrozilo vyšetřování některých závažných hospodářských kauz. Znamená to snad, že ODS nechce bojovat s hospodářskou kriminalitou, jak to slibovala? Znamená to snad, že ODS se chce vrátit do dob vlád ODS v devadesátých letech, kdy se tunelovalo ve velkém? Co uděláte pro to, aby se tato situace, která byla vámi způsobena v této oblasti hospodářské kriminality, napravila, aby se pachatelé v bílých límečcích nemohli dále radovat? Kdy, pane ministře, předložíte tu dlouho slibovanou koncepci reformy policie?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Dalším interpelujícím je pan poslanec Miroslav Svoboda, interpelovanou paní ministryně Vlasta Parkanová. Předmětem interpelace je situace ve Vojenském zpravodajství. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážená paní ministryně, v rozhovoru v Lidových novinách ze dne 10. 3. letošního roku jste řekla na adresu Vojenského zpravodajství, resp. na adresu generála Krejčíka, že máte výhrady typu, že se objevuje v médiích. Nerozumím tomu. Pokud by tato služba, resp. generál Krejčík měl být skryt před zraky veřejnosti, proč je na webových stránkách www.army.cz prezentován včetně fotografie, včetně osobních údajů svých i celé rodiny? Sdělte nám reálné výhrady, když za touto službou jsou neoddiskutovatelné pozitivní výsledky např. z Afghánistánu či kvalifikovaná spolupráce s předními službami tohoto typu po celém světě. Nebo je reálným důvodem devastace až destrukce této elitní služby, zvlášť s ohledem na dnešní ujištění předsedy vlády, že generál Krejčík nebude odvolán? K čemu slouží tato veřejná dehonestace tohoto špičkového nadstranického ředitele Vojenského zpravodajství, resp. celého Vojenského zpravodajství?

Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpoví paní ministryně Vlasta Parkanová.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, k otázce, která mi nyní byla položena a týká se problematiky Vojenského zpravodajství, bych ráda potvrdila, že je pravdou, že jsem se v minulých dnech vyjádřila v médiích v tom smyslu, že ředitel Vojenského zpravodajství podle mého názoru má splňovat určitá kritéria, která jsem u současného ředitele služby neshledala.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP